Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ikäviä uutisia ranskalaisista perunoista

rasnkalaiset
Tutkimuksen mukaan ranskalaisten liiallinen syöminen on yhteydessä merkittävästi suurempaan diabetesriskiinShutterstock
Julkaistu 18.08.2025 07:44

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Tuore tutkimus paljasti jotain ikävää ranskalaisista perunoista.

Ranskalaiset perunat ovat monelle suosituin tapa nauttia perunansa, mutta kannattaa ehkä harkita tapojen muuttamista.

Harvardin yliopiston tuore tutkimus osoittaa nimittäin, että ranskalaisten liiallinen syöminen on yhteydessä merkittävästi suurempaan diabetesriskiin, kertoo National Geographic.

BMJ-julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat analysoivat 205 000 sairaanhoitajan ja terveydenhuollon ammattilaisen itse raportoimia ruokavaliotietoja liki neljän vuosikymmenen ajalta. Kyseessä oli yksi kattavimmista perunan saantia ja diabetesta koskevista tutkimuksista tähän mennessä.

Seurannan aikana yli 22 200 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Lue myös: Keuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokia

Kolme annosta viikossa yhteydessä diabetesriskiin

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että heillä, jotka söivät kolme annosta keitettyjä tai muussattuja perunoita tai uuniperunoita viikossa ei nostanut tyypin 2 diabeteksen riskiä merkittävästi. Ranskalaisia perunoita kolmesti viikossa syövillä riski oli kuitenkin 20 prosenttia korkeampi.

Yksi ranskalaisannos määriteltiin 113–170 grammaksi perunoita, joten kolminkertainen jättiannos kerrankin viikossa voisi sisältää samat riskit.

Johtavan tutkija Seyed Mohammad Mousavin mukaan tutkimuksen tärkein oppi on se, etteivät kaikki perunat ole samanlaisia. 

Lue myös: Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseen

Tutkijat ovat jo vuosia epäilleet perunoiden syömisen olevan yhteydessä tyypin 2 diabetesriskiin, sillä kehon hajottaessa perunatärkkelystä se muuttuu nopeasti glukoosiksi, joka voi aiheuttaa insuliinitason nousua. Ranskalaisissa perunoissa on lisäksi paljon suolaa ja epäterveellisiä rasvoja, mikä selittää niiden epäterveellisyyttä.

Tutkijoiden mukaan tavalla tai toisella valmistettujen perunoiden korvaaminen täysjyväviljalla oli yhteydessä pienempään diabetesriskiin, kun taas keitettyjen, muussattujen tai uunissa valmistettujen perunoiden korvaaminen valkoisella riisillä nosti riskiä entisestään. 

Kerroimme aiemmin kansansairauksien riskitestin paljastaneen monen suomalaisen kohonneen diabetesriskin.

Lue myös: Yksinkertainen testi voi ennustaa kuolemanriskiä – saisitko täydet 10 pistettä?

Katso myös: Tietyt tekijät altistavat perussairauksille

2:10imgVideolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä keuhkosairauksille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: National Geographic, BMJ, Science Daily

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka