Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ikäviä uutisia ranskalaisista perunoista

Tutkimuksen mukaan ranskalaisten liiallinen syöminen on yhteydessä merkittävästi suurempaan diabetesriskiin
Tutkimuksen mukaan ranskalaisten liiallinen syöminen on yhteydessä merkittävästi suurempaan diabetesriskiinShutterstock
Julkaistu 18.08.2025 07:44

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Tuore tutkimus paljasti jotain ikävää ranskalaisista perunoista.

Ranskalaiset perunat ovat monelle suosituin tapa nauttia perunansa, mutta kannattaa ehkä harkita tapojen muuttamista.

Harvardin yliopiston tuore tutkimus osoittaa nimittäin, että ranskalaisten liiallinen syöminen on yhteydessä merkittävästi suurempaan diabetesriskiin, kertoo National Geographic.

BMJ-julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat analysoivat 205 000 sairaanhoitajan ja terveydenhuollon ammattilaisen itse raportoimia ruokavaliotietoja liki neljän vuosikymmenen ajalta. Kyseessä oli yksi kattavimmista perunan saantia ja diabetesta koskevista tutkimuksista tähän mennessä.

Seurannan aikana yli 22 200 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Lue myös: Keuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokia

Kolme annosta viikossa yhteydessä diabetesriskiin

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että heillä, jotka söivät kolme annosta keitettyjä tai muussattuja perunoita tai uuniperunoita viikossa ei nostanut tyypin 2 diabeteksen riskiä merkittävästi. Ranskalaisia perunoita kolmesti viikossa syövillä riski oli kuitenkin 20 prosenttia korkeampi.

Yksi ranskalaisannos määriteltiin 113–170 grammaksi perunoita, joten kolminkertainen jättiannos kerrankin viikossa voisi sisältää samat riskit.

Johtavan tutkija Seyed Mohammad Mousavin mukaan tutkimuksen tärkein oppi on se, etteivät kaikki perunat ole samanlaisia. 

Lue myös: Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseen

Tutkijat ovat jo vuosia epäilleet perunoiden syömisen olevan yhteydessä tyypin 2 diabetesriskiin, sillä kehon hajottaessa perunatärkkelystä se muuttuu nopeasti glukoosiksi, joka voi aiheuttaa insuliinitason nousua. Ranskalaisissa perunoissa on lisäksi paljon suolaa ja epäterveellisiä rasvoja, mikä selittää niiden epäterveellisyyttä.

Tutkijoiden mukaan tavalla tai toisella valmistettujen perunoiden korvaaminen täysjyväviljalla oli yhteydessä pienempään diabetesriskiin, kun taas keitettyjen, muussattujen tai uunissa valmistettujen perunoiden korvaaminen valkoisella riisillä nosti riskiä entisestään. 

Kerroimme aiemmin kansansairauksien riskitestin paljastaneen monen suomalaisen kohonneen diabetesriskin.

Lue myös: Yksinkertainen testi voi ennustaa kuolemanriskiä – saisitko täydet 10 pistettä?

Katso myös: Tietyt tekijät altistavat perussairauksille

2:10Perussairauksien riskiä lisäävät tekijätVideolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä keuhkosairauksille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: National Geographic, BMJ, Science Daily

Lisää aiheesta:

Näin yksi dieettilimu päivässä voi vaikuttaa terveyteenSuupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaanTutkimus: Hyviä uutisia tumman suklaan ystäville!Syötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenJättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaanSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havainto
RuokaTutkimustuloksetRavitsemusDiabetesMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!

  • Eilen17:14
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • Eilen08:44
    Ruokakauppa

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä

  • 15.11.09:57
    Leivonta

    Torttutaikinaa, lehtitaikinaa vai voitaikinaa? Paras valinta joulutorttuihin

  • 14.11.16:59
    Veneet ja laivat

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa