Syöpätutkija varoittaa luottamasta liikaa hyvinvointitrendiin, seulontoihin osallistuminen kannattaa: "Rintasyöpä on osa naisen biologiaa"

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 5000 suomalaista. Elämänsä aikana rintasyöpään sairastuu lähes joka kahdeksas suomalaisnainen. Omilla elintavoillaan syöpäriskiä voi pienentää, muttei välttää. Siksi seulontoihin kannattaa osallistua.

VIDEO: Näin tutkit rintasi rintasyövän varalta.

Seulontoihin osallistuminen on tärkeää, sillä rintasyöpätapausten odotetaan lisääntyvän edelleen. Tähän vaikuttaa väestön ikääntyminen, mutta myös ihmisten elintavat. Syöpätutkija, dosentti Juha Klefström pitää kuitenkin vaarallisena ajattelutapana sitä, että ihminen voisi itse täysin vaikuttaa syöpäriskiinsä.

– Syöpää on nyt ja tulevaisuudessa huolimatta siitä, mitä syöt ja miten nukut yöunesi. Olen ollut huolissani hyvinvointiteemasta, jonka mukaan yhteiskunnalle on halvempaa estää kuin hoitaa syöpä. Syöpää kun ei voi kokonaan elintavoilla estää.

Klefström muistuttaa, että omasta hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta, mutta syöpä voi iskeä siltikin. Siksi sairautta vastaan on tärkeä keksiä toimivia lääkkeitä.

Rintasyöpä "huonon onnen syöpä" 

Rintasyövän kohdalla elintapojen muuttamisella voi vaikuttaa sairastumisriskiin, mutta kokonaan sitä ei voi poistaa, Klefström sanoo. Joka kuukausi naisen rinnoissa olevat epiteelisolut valmistautuvat raskauteen. Kun raskautta ei tule, solut kuolevat pois. Tässä prosessissa tapahtuu valtava määrä solujakautumista ja jakautumisten jäljiltä DNA:han jää joskus virheitä. Jos virhe osuu syöpägeeniin, syöpä saattaa lähteä liikkeelle.

– Rintasyöpä on osa naisen biologiaa. Se on hyvin pitkälle myös huonon onnen syöpä, johon tarvitaan lääkkeitä, Klefström luonnehtii.

Primääririntasyövän ennuste on loistava: yhdeksän kymmenestä parantuu. Etäpesäkkeitä lähettäneet ja aggressiiviset rintasyövät ovat asia erikseen – niiden kohdalla ennuste ei ole hyvä. Vuosittain rintasyöpään sairastuneista 5000 naisesta 800 kuolee.

Seulonnoissa löydetään merkittävä osa rintasyövistä

Mitä aiemmin syöpä löytyy, sitä todennäköisempää on siitä selviäminen. Rintasyövästä aiheutuvan kuolleisuuden vähentämisessä iso rooli on maksuttomalla mammografiaseulonnalla, johon kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Vuosittain seulonnassa löydetään 2000 rintasyöpää – 40 prosenttia kaikista Suomessa todetuista rintasyövistä.

Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo, että seulontaan osallistuneiden rintasyöpäkuolemat vähenevät noin kolmanneksella. Kuolemia saattaisi vähentää entisestään se, että seulontoihin kutsuttaisiin myös vanhempia naisia.

Seulonnan hyödyt syövät haitat 

Seulonnasta aiheutuvat mahdolliset haitat, kuten ylidiagnostiikka, ovat pieniä verrattuna ohjelman hyötyihin. Naisten ei tulisikaan pelätä vastata myöntävästi kutsuun, vaikka pelkäisivät esimerkiksi säteilyn lisäävän syöpäriskiä.

– Seulonnassa syöpäannos on hyvin hyvin pieni. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että seulonnasta ei käytännössä ole mitään riskiä edes sellaisille henkilöille, jotka käyvät seulonnoissa säännöllisesti, Sarkeala kertoo.

– Kehottaisin kaikkia, että kun kutsu tulee, niin menkää ihmeessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja