Päivittäinen D-vitamiinilisä voi ehkäistä hengitystieinfektioita – vaikutus ei kuitenkaan kovin suuri

Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä? 8:53
Onko D-vitamiinipillereiden popsimisesta hyötyä? Millaista? Vastauksia videolla.

D-vitamiinilisät todennäköisesti vähentävät hengitystieinfektioita, mutta vaikutus on vähäinen.

D-vitamiinilisien on ajateltu ehkäisevän hengitystieinfektioita, mutta tutkimusten tulokset ovat olleet vaihtelevia. Tuoreen meta-analyysin perusteella D-vitamiinilisät todennäköisesti vähentävät hengitystieinfektioita ainakin, jos niitä syö päivittäin. Yhteys näyttäisi myös voimakkaammalta alle 16-vuotiailla.

Sama tutkijaryhmä teki vastaavan meta-analyysin myös joitain vuosia sitten, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat suurempaan ja tuoreempaan aineistoon. Kaikkiaan analyysissä oli mukana tietoja 43 tutkimuksesta ja yli 48 000 potilaasta.

Analyysin perusteella D-vitamiinilisiä saaneista 61 prosenttia sairasti seurantojen aikana yhden tai useamman hengitystieinfektion, kun verrokeista sairastui 62 prosenttia. Ero ei siis ollut suuren suuri.

Suojavaikutus näkyi tutkimuksissa, joissa osallistujat saivat päivittäin 400–1 000 IU:n annoksia, ja tutkimuksissa, joissa lisiä annettiin vuoden tai lyhyemmän ajan. Alle 16-vuotiaat näyttivät myös hyötyvän lisistä todennäköisemmin kuin vanhemmat potilaat.

Potilaiden D-vitamiinitasot eivät vaikuttaneet lisien tehoon

Toisin kuin tutkijoiden aikaisemmassa meta-analyysissa, nyt julkaistussa potilaiden D-vitamiinitasot eivät vaikuttaneet lisien tehoon. Aiemmassa meta-analyysissa yhteys oli voimakkaampi potilailla, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaiset seurannan alkaessa.

Meta-analyysin tuloksia kannattaa tulkita varoen, sillä D-vitamiinilisien lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa niihin.

Joka tapauksessa vaikuttaisi siltä, että päivittäiset D-vitamiinilisät ovat turvallisia ja riittävillä annoksilla ne voivat ehkäistä hengitystieinfektioita. Vaikutus ei kuitenkaan ole kovin suuri.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Katso myös, mitä tämä koe paljasti! Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla:

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat