Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa

Perheet olivat tutkimuksessa hyvin perehtyneitä erilaisiin suosituksiin. Kuvituskuva.
Perheet olivat tutkimuksessa hyvin perehtyneitä erilaisiin suosituksiin. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 20.09.2025 17:34

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Vegaaniruokavalio vaatii huolellista suunnittelua, etenkin lapsilla. Tutkimuksessa vegaaneilla luun aineenvaihdunta poikkesi sekaruokavaliota noudattavista, mutta löydöksen merkitys on epäselvä.

Vegaanilasten ruokavalio vaatii suunnittelua, mutta helsinkiläisvegaaneilla menee tutkimuksen mukaan suurilta osin hyvin. 

Helsingin yliopisto tutki luun aineenvaihduntaa ja luuston kannalta kriittisten ravintoaineiden kuten kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saantia.

MIRA2-tutkimusaineisto kerättiin Helsingissä. Tutkimukseen osallistui helsinkiläisiä vegaani-, kasvis- ja sekaruokavaliota noudattavia 2–7-vuotiaita lapsia sekä heidän huoltajiaan.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Pääkaupunkiseudulla eletään "vegekuplassa"

Kävi ilmi, että osallistujaperheet olivat hyvin perehtyneitä ravintolisien ja täydennettyjen elintarvikkeiden käyttöön liittyviin suosituksiin.

Huomioitavaa on, että pääkaupunkiseudulla vegaanista päiväkotiruokaa ja erilaisia vegaanisia elintarvikkeita on hyvin saatavilla.

– Pääkaupunkiseudulla eletään tietynlaisessa "vegekuplassa", ja siksi onkin huomioitava, että tutkimustulokset eivät ole suoraan sovellettavissa muiden alueiden tai maiden väestöihin, Suvi Itkonen Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta muistuttaa.

Lue myös: Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

Kansainvälisissä tutkimuksissa on herännyt huoli vegaaniruokavalion mahdollisista haitallisista vaikutuksista luuston terveyteen. Näissä tutkimuksissa esimerkiksi vegaanisten tuotteiden valikoima on kuitenkin ollut usein suppeampi eikä esimerkiksi ravintolisien käyttö ole ollut yhtä yleistä kuin Suomessa.

Vegaanit noudattivat lähes poikkeuksetta suosituksia

Tutkimukseen osallistuneet vegaanit noudattivat lähes poikkeuksetta suosituksia ravintolisien ja täydennettyjen elintarvikkeiden käytöstä. D-vitamiinin sekä kalsiumin saanti oli keskimäärin riittävää.

Vegaaniruokavaliota noudattavat lapset saivat suurempia määriä D-vitamiinia kuin seka- tai kasvisruokavaliota noudattavat lapset. Tämä johtui aktiivisemmasta D-vitamiinilisän käytöstä. Lisää käytettiin myös suuremmilla annoksilla.

Verestä mitattu D-vitamiinitila oli kaikissa ruokavalioryhmissä keskimäärin riittävä.

Lue myös: Tutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinen

Luustohavaintojen kliininen merkitys epäselvä

Tutkimuksen mukaan vegaani- ja kasvisruokavaliot olivat aikuisilla yhteydessä korkeampiin luun muodostumisen ja hajoamisen merkkiaineiden pitoisuuksiin. Lapsilla ruokavalion kasvipainotteisuus oli yhteydessä korkeampiin lisäkilpirauhashormonin pitoisuuksiin. Ne on yhdistetty aktiivisempaan luun hajoamiseen. 

Havainnot voivat kertoa haitallisista vaikutuksista luuston terveydelle pitkän ajan kuluessa, mutta niiden kliininen merkitys on epäselvä.

– Luontaisesti kalsiumia sisältävien kasviperäisten elintarvikkeiden kalsium imeytyy melko heikosti. Vegaanien D-vitamiinin ja kalsiumin saannin ja täten luuston terveyden kannalta onkin merkittävää, että Suomessa kasviperäisiin maitotuotteiden kaltaisiin valmisteisiin lisätään kattavasti näitä ravintoaineita, Itkonen toteaa.

Proteiinia vegaanit ja kasvissyöjät saivat vähemmän verrattuna sekasyöjiin. Sitä saatiin kuitenkin keskimäärin riittävästi.

Päivittäistä D-vitamiinilisää ympäri vuoden

Jos lapsen haluaa syövän vegaanisesti, on suositeltavaa käydä laillistetun ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

– Luuston terveyden kannalta kasvipohjaisia juomia ja jogurtin kaltaisia valmisteita käytettäessä on oleellista valita kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennetty vaihtoehto. Lapsille suositellaan päivittäistä D-vitamiinilisää ympäri vuoden, Itkonen sanoo.

Itkosen mukaan on tavallista, että vegaanit tarvitsevat D-vitamiinilisää.

– Jos aikuisen ruokavaliossa ei ole päivittäisessä käytössä D-vitaminoituja margariineja, maitovalmisteita tai vitaminoituja kasvijuomia, ja jos kalaa käytetään vähemmän kuin 2–3 kertaa viikossa, on tärkeää varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti etenkin pimeänä vuodenaikana käyttämällä D-vitamiinivalmistetta.

Aiemmin Helsingin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa. Vegaaniliitto kritisoi tutkimustulosten tulkintaa.

Lue myös: Pavel Tahkovuori oli lihansyöjä 26 vuotta, kunnes teki täyskäännöksen – tällaisia ruokia hän nyt grillaa

Eikö lapsi syö kasviksia, entä voiko lapsi olla kasvissyöjä tai vegaani? Asiantuntija neuvoo

Katso myös: Vihreä Viikinki! Simo on vegaani, jolla on ällistyttävät lihakset

3:02Vihreä Viikinki on vegaani, jolla on ällistyttävät lihaksetPersonal trainer ja kehonrakentaja Simo Kauppinen eli Vihreä Viikinki on ollut täysin vegaani pian kuusi vuotta. Sitä ennen Kauppinen söi lihaa, kananmunia ja kalaa, mutta luopui niistä vähitellen kokonaan.

Lähde: Helsingin yliopisto

Lisää aiheesta:

Tutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenTutkijat vertasivat kasvissyöjälapsia sekasyöjiin – löysivät vain yhden eronTutkimus: Näin kasvissyönti vaikuttaa lapsen terveyteen – yllättävä havainto vegetaristeistaJärjestöltä voimakasta kritiikkiä uutisoituja tutkimustuloksia vastaan: Vegaanilasten ravitsemus oli kunnossaUraauurtava suomalaistutkimus osoittaa, miten käy, kun lapsi syö vegaaniruokaa – vanhempi, huomioi nämä asiat!Soveltuuko vegaaniruokavalio kasvavalle? Asiantuntijoita epäilevällä kannalla: "Kentän ääntä voisi kuvailla epävarmaksi"
RuokaRavitsemusLapsetKasvisruokavalioTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:43
    Ruokaniksit

    Tiesitkö? Näin parsakaali kannattaakin pestä

  • Eilen17:03
    Leivonta

    Omenapiirakka, johon et pety! Maisemakahvilan versio on mykistävän hyvää

  • Eilen10:29
    Marjat

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • Eilen07:58
    Ravintolat

    Kozeen Shiwanin ravintolan varauskalenterissa tapahtuu kummia – Yle: Yllätysavautuminen

  • to17:13
    Peruna

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"