Syötkö sinä liikaa punaista lihaa? Syöpäjärjestöt muistuttaa liiallisen lihasyönnin yhteydestä vakavaan syöpään. Jo pieni päivittäinen annos lisää riskiä sairastumiseen.
Syöpäjärjestöt muistuttaa Maailman syöpäpäivänä 4.2., että punaisen lihan syöminen lisää syöpäriskiä.
– Suosittelemme, että viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita syödään enintään puoli kiloa. Kasviksia kannattaa nauttia runsaasti, Syöpäjärjestöt muistuttaa tiedotteessaan.
Yli 3 000 uutta suolistosyöpää vuodessa
Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3 000 uutta suolistosyöpää, ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä vuodessa.
Katso tästä suolistosyövän oireet
Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden. Lihavalmisteiden kohdalla riski taas nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi erilaiset makkarat ja kinkut.
FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.