Suuri osa suomalaisista ylittää riskirajan: Yllättävän pieni määrä ruokavaliossa voi sairastuttaa vakavaan syöpään – tällaisia ovat oireet

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tällaisia ovat suolistosyövän oireet

Syötkö sinä liikaa punaista lihaa? Syöpäjärjestöt muistuttaa liiallisen lihasyönnin yhteydestä vakavaan syöpään. Jo pieni päivittäinen annos lisää riskiä sairastumiseen. 

Syöpäjärjestöt muistuttaa Maailman syöpäpäivänä 4.2., että punaisen lihan syöminen lisää syöpäriskiä.

– Suosittelemme, että viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita syödään enintään puoli kiloa. Kasviksia kannattaa nauttia runsaasti, Syöpäjärjestöt muistuttaa tiedotteessaan.

Yli 3 000 uutta suolistosyöpää vuodessa

Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3 000 uutta suolistosyöpää, ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä vuodessa.

Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden. Lihavalmisteiden kohdalla riski taas nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi erilaiset makkarat ja kinkut.

FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.

Näillä voit korvata lihan

Syöpäjärjestöt suosittelee syömään punaisen lihan sijaan ennemmin broileria, kalkkunaa, kalaa ja kasviproteiinia. Lihan voi korvata monilla proteiinipitoisilla kasviksilla. Kasvisten käyttö pienentää syövän vaaraa. Lautanen kannattaa koostaa puoliksi kasviksista, neljänneksen täysjyväviljasta, perunasta tai muista juureksista sekä neljänneksen lihasta, kanasta, kalasta tai palkokasveista.

– Kasvikset ehkäisevät syöpää monin eri tavoin, koska ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kasviksissa on myös erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta. Kasvisten käyttöä tulisikin lisätä kaikin tavoin, sanoo kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, joihin kuuluvat vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin kansanterveysjärjestö. Syöpäjärjestöihin kuuluvat Suomen Syöpäyhdistys ry ja sen jäsenjärjestöt

Suolistosyövän oireet

Suolistosyöpä oirehtii moninaisilla tavoilla, joita voi olla hankalaa erottaa "tavallisista vatsavaivoista".

–  Ihmisellä on yksilöllinen rytmi, jolla suolisto tai aineenvaihdunta toimii. Korostaisin tässä sitä, että jos se muuttuu jollain lailla, se on syy hakeutua tutkimuksiin, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoi viime syksynä MTV Uutisten haastattelussa.

Jutun alussa olevalla videolla Hervonen kertoo tarkemmin suolistosyövän oireista. 

Lähde: Syöpäjärjestöt

Lue myös:

    Uusimmat