Brigham and Women’s Hospital -opetussairaalan tutkijat esittävät, että D-vitamiinilisän syöminen pienentää parantumattomaan syöpään sairastumisen riskiä.
Lääketieteellisessä JAMA Network Open -julkaisussa ilmestynyt amerikkalaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinilisän popsiminen voi pienentää ihmisen riskiä kuolla syöpään.
Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 25 871 amerikkalaista yli viisikymppistä miestä ja naista, joilla ei tutkimuksen alkaessa ollut diagnosoitu syöpää tai sydän- ja verisuonisairautta. Osallistujat jaettiin neljään ryhmään sen perusteella, millaisen yhdistelmän he saivat D3-vitamiinia, omega-3-ravintolisää ja plaseboa.
Reilun viiden vuoden seurannan aikana 1617 osallistujaa sairastui syöpään. Analyysissa paljastui, että D-vitamiinilisän syöminen pienensi parantumattomaan syöpään sairastumisen todennäköisyyttä 17 prosentilla.
Lihavuus vähensi D-vitamiinilisästä saatuja hyötyjä
D-vitamiinista oli suurempi hyöty normaalipainoisille osallistujille. Heillä ravintolisän syöminen pienensi sairastumisriskiä 38 prosentilla.
Tutkijat arvelevat, että liikapaino voi vaikuttaa D-vitamiinin toimintaan elimistössä. Lihavuuteen liittyvä tulehdus voi vähentää D-vitamiinin tehoa. Rasvakudoksen on myös havaittu varastoivan itseensä D-vitamiinia, jolloin sitä kiertää elimistössä vähemmän.