D-vitamiinilisillä voidaan ehkäistä riskiä sairastua paksusuolen syöpään, uudesta tutkimuksesta selviää.
Tutkimuksen mukaan henkilöt, joilla on matalammat D-vitamiinitasot, ovat suuremmassa riskissä sairastua paksusuolen syöpään. Korkeat D-vitamiinitasot taas ennustivat jopa 25 prosenttia matalampaa riskiä sairastua. Tutkimus julkaistiin Nutrients-tiedejulkaisussa huhtikuussa 2025.
Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen, kerrotaan Duodecimin Terveyskirjastossa.
– Suolistosyövän riskitekijäksi on todettu länsimainen elämäntapa, etenkin ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua.
Lue myös: D-vitamiinilisää suositellaan suomalaisille talvisin, mutta auttaako se tautien ehkäisyssä?
D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä
D-vitamiinin puutteen ja suolistosyövän yhteyttä on tutkittu jo aiemmin. Tässä tutkimuksessa arvioitiin olemassa olevaa dataa kymmenistä eri tutkimuksista. Tutkijaryhmä koostui useista tutkijoista pääosin Unkarin Semmelweisin yliopistosta.
Tutkijoiden mukaan D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä immuunijärjestelmän toiminnassa. D-vitamiini edistää muun muassa pernan ja imusolmukkeiden normaalia toimintaa, ja vahvistaa T-solujen toimintaa. T-solut auttavat tuhoamaan solujen sisällä eläviä taudinaiheuttajia, ja siten auttavat myös ehkäisemään syöpää.
Riittävät D-vitamiinitasot voivat tukea suoliston hyvinvointia kokonaisuudessaan, sillä D-vitamiini edistää muun muassa kalsiumin imeytymistä elimistöön. Kalsium edistää aineenvaihduntaa, ja säätelee esimerkiksi lihas- ja hermosolujen toimintaa.
Lue myös: Tästä syövästä puhutaan usein oireettomana – lääkäri muistuttaa: "Oireita ei vain osata tulkita"
Ongelma on maailmanlaajuinen
Maailmanlaajuisesti D-vitamiinin puute vaikuttaa jopa 30–50 prosenttiin väestöstä. D-vitamiinin puutokseen vaikuttavat esimerkiksi sukupuoli, ikä ja taloudelliset- ja ilmasto-olosuhteet. Talvikuukausien aikaan D-vitamiinin puutos on yleisempää.
– Noin 40 prosenttia eurooppalaisista on D-vitamiinin puutteessa, ja noin 13 prosentilla puute on vakava, tutkimuksessa sanotaan.
Suomessa terveen aikuisen D-vitamiinin nykyinen päiväsaannin pitkään käytetty suositus on 10 mikrogrammaa. Ruokaviraston suositus on kuitenkin 20 mikrogrammaa vuorokaudessa etenkin yli 75-vuotiaille, mutta myös vain vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville sekä tummaihoisille.
Tällaisia ovat suolistosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.
1:44Tunnistatko suolistosyövän oireet?
Lue myös: D-vitamiinin hyödyt vahvistuvat: Voi säästää ikäihmisen sairaalareissulta
Miten D-vitamiini ehkäisee suolistosyöpää?
Yksi merkittävämmistä mekanismeista, jolla D-vitamiini vaikuttaa suolistosyövän ehkäisemiseen, on vähentämällä tulehdusta suolessa. Kroonisen tulehduksen tiedetään edistävän kasvainsolujen lisääntymistä ja leviämistä.
D-vitamiinin puutteen tiedetään lisäävän riskiä sairastua paksusuolen syöpään, koska puutostila voi heikentää suoliston toimintaa, jolloin epätoivottuja aineita voi levitä suolistosta verenkiertoon. Tämä voi aiheuttaa tulehduksia ja edistää syövän muodostumista, tutkijat sanovat.
– Viimeaikaiset tutkimukset korostavat, että optimaalisen D-vitamiinitason ylläpitäminen voi auttaa vähentämään riskiä sairastua paksusuolen syöpään ja parantamaan hoitotuloksia, tutkimuksessa sanotaan.
Tutkijoiden mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan tarkkojen vaikutusmekanismien selvittämiseksi.