D-vitamiinilisillä voidaan ehkäistä riskiä sairastua paksusuolen syöpään, uudesta tutkimuksesta selviää.
Tutkimuksen mukaan henkilöt, joilla on matalammat D-vitamiinitasot, ovat suuremmassa riskissä sairastua paksusuolen syöpään. Korkeat D-vitamiinitasot taas ennustivat jopa 25 prosenttia matalampaa riskiä sairastua. Tutkimus julkaistiin Nutrients-tiedejulkaisussa huhtikuussa 2025.
Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen, kerrotaan Duodecimin Terveyskirjastossa.
– Suolistosyövän riskitekijäksi on todettu länsimainen elämäntapa, etenkin ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua.
Lue myös: D-vitamiinilisää suositellaan suomalaisille talvisin, mutta auttaako se tautien ehkäisyssä?
D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä
D-vitamiinin puutteen ja suolistosyövän yhteyttä on tutkittu jo aiemmin. Tässä tutkimuksessa arvioitiin olemassa olevaa dataa kymmenistä eri tutkimuksista. Tutkijaryhmä koostui useista tutkijoista pääosin Unkarin Semmelweisin yliopistosta.

