Uraauurtava suomalaistutkimus osoittaa, miten käy, kun lapsi syö vegaaniruokaa – vanhempi, huomioi nämä asiat!

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Ole tarkkana! Näin paljon suositut välipalat ja naposteltavat sisältävät piilosokeria.

Helsingin yliopiston tutkijaryhmät havaitsivat, että vegaaniruokavaliota noudattavilla lapsilla on sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Vegaaniruokavalio näyttää muuttavan lapsen aineenvaihduntaa laaja-alaisesti. Asia käy ilmi arvostetussa EMBO Molecular Medicine -lehdessä ilmestyneestä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 40 terveen helsinkiläisen lapsen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa laaja-alaisesti. Lapset seurasivat päiväkodeissaan vegaani-, kala/kasvis-, tai sekaruokavaliota. Heidän ravinnonsaantinsa, aineenvaihduntansa ja mikroravintoainetasonsa tutkittiin laaja-alaisesti.

Täysin vegaanista ruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot – siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää ja näytteet otettiin kesän lopulla.

Myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet, mitä tutkijat pitävät yllättävänä.

Kolesterolimuodot sekä välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot veressä olivat alhaiset. Sen sijaan folaattitasot olivat vegaanilapsilla huomattavan korkeat.

Huomio A- ja D-vitamiineihin sekä proteiininsaantiin

Vegaanisessa ruokavaliossa ei ole mitään eläinperäisiä tuotteita. Ruokavalion suosio on kasvanut ekologisten, eettisten ja terveydellisten syiden vuoksi. Perheiden valintojen kautta vegaanisuus yleistyy myös pikkulapsilla.

Nyt ilmestynyt tutkimus tulee tarpeeseen, sillä lasten vegaaniruokavalion aineenvaihdunnallisista vaikutuksista ei ole aiemmin ollut tietoa. Vegaaniruokavaliota koskevat suositukset, kuten B12- ja D-vitamiini- sekä jodilisän säännöllinen käyttö, perustuvat aikuistutkimuksiin.

Uudet löydökset todennäköisesti innostavat tekemään jatkotutkimuksia pikkulasten vegaanidieetin terveysvaikutuksista.

– Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiinin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin, sekä monipuoliseen proteiininsaantiin tulee kiinnittää huomiota, lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen sanoo tiedotteessa.

Tiukka vegaaniruokavalio voi vahingoittaa lasta

Maailmalla tiukkaa vegaanisen ruokavalion sopivuutta lapsille on puitu oikeudessa asti. 

Australiassa tiukka vegaaniruokavalio aiheutti lapselle pysyvän vamman, mutta myös tämän vanhemmat välttivät vankeustuomion.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat