Helsingin yliopiston tutkijaryhmät havaitsivat, että vegaaniruokavaliota noudattavilla lapsilla on sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.
Vegaaniruokavalio näyttää muuttavan lapsen aineenvaihduntaa laaja-alaisesti. Asia käy ilmi arvostetussa EMBO Molecular Medicine -lehdessä ilmestyneestä tutkimuksesta.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 40 terveen helsinkiläisen lapsen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa laaja-alaisesti. Lapset seurasivat päiväkodeissaan vegaani-, kala/kasvis-, tai sekaruokavaliota. Heidän ravinnonsaantinsa, aineenvaihduntansa ja mikroravintoainetasonsa tutkittiin laaja-alaisesti.
Täysin vegaanista ruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot – siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää ja näytteet otettiin kesän lopulla.
Myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet, mitä tutkijat pitävät yllättävänä.
Kolesterolimuodot sekä välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot veressä olivat alhaiset. Sen sijaan folaattitasot olivat vegaanilapsilla huomattavan korkeat.