HUS:lta uudet suositukset D-vitamiinilisien käytöstä koronaepidemian aikana

8:53
Mitä hyötyä D-vitamiinpillereiden popsimisesta on? Katso ravitsemusterapeutin haastattelu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) suosittelee ikääntyneitä ja muita D-vitamiinin puutteelle alttiita syömään koronaepidemian aikana kansallisia suosituksia suurempia annoksia D-vitamiinilisää.

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. D-vitamiinin puute näyttää olevan yhteydessä koronaviruksen aiheuttamaan keuhkoinfektioon.

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että matalasta D-vitamiinitasosta kärsivät saattavat todennäköisemmin joutua sairaalahoitoon koronan vuoksi ja kuolla covid-19-tautiin.

HUS suosittelee D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa päivässä.

Lisäksi aikuisille tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää vuorokaudessa, sillä tumma iho kehittää vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.

Edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville suositellaan isompaa 50 mikrogramman päiväannosta, mikäli henkilö on ylipainoinen (painoindeksi yli 30). Ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.

D-vitamiinia auringosta ja ravinnosta

Nyt suositellut määrät D-vitamiinilisää ovat kansallisia suosituksia korkeammat. Normaalioloissa alle 75-vuotiaita suositellaan syömään ravintolisää lokakuusta marraskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaita 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta Suomen oloissa maaliskuusta lokakuuhun. Lisäksi D-vitamiinia saadaan ravinnosta, kuten maidosta ja rasvaisesta kalasta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lähde: HUS

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja