Päiväunien ottamisesta hyötyä ikääntyneille? Uudesta tutkimuksesta lupaavia tuloksia – huomio nokosten pituuteen

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Tiesitkö? Näin monin eri tavoin uni vaikuttaa terveyteesi.

Uusi kiinalaistutkimus esittää, että säännöllisesti otetut nokoset ovat yhteydessä terävä-älyisyyteen.

General Psychiatry -julkaisussa esitelty tutkimus vihjaa, että päiväunien ottaminen on yhteydessä ikäihmisten parempiin kognitiivisiin toimintoihin, erityisesti ajan ja paikan tunnistamiseen, kieleen sekä muistiin.

Tutkimukseen osallistui 2214 yli 60-vuotiasta tervettä aikuista eri puolilta Kiinaa. Heistä 1534 otti säännöllisesti päiväunia, kun 680 taas ei. Molemmissa ryhmissä keskimääräiset yöunet olivat noin 6,5 tunnin mittaiset.

Osallistujat kävivät läpi erilaisia terveyttä ja kognitiivisia toimintoja arvioivia tutkimuksia.

Päiväunia ottavat pärjäsivät huomattavasti paremmin lyhytmuistia arvioivassa MMSE-testissä kuin osallistujat, jotka eivät ottaneet päiväunia.

Liian pitkistä päiväunista voi olla haittaa

Tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta päiväunien ottamisen ja terävä-älyisyyden välillä. Tutkimuksessa ei kerätty tietoa päiväunien kestosta, mikä saattaa olla merkittävä tekijä.

Vuonna 2020 ilmestyneessä tutkimusanalyysissa havaittiin, että yli tunnin mittaiset päiväunet voivat altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Yksi ilmiötä selittävä teoria liittyy päiväaikaista unentarvetta lisäävien unihäiriöiden taustalla vaikuttavaan elimistön tulehdustilaan. 

Myös kiinalaistutkimuksessa päiväunia ottavilla oli veressään enemmän rasvoja kuin päiväunia ottamattomilla, mikä lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa.

Päiväunien mahdolliset hyödyt

Toisaalta vastakkaisiakin tutkimustuloksia on saatu. Tunnin mittaisten nokosten on todettu esimerkiksi alentavan verenpainetta jopa lääkkeiden veroisesti.

Lisäksi lyhyiden torkkujen on aiemminkin huomattu tehostavan muistia ja aivojen toimintaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat