Päiväunista on sinulle tutkitusti hyötyä – mutta kauan ne saisivat kestää?

Jos päiväunet ovat tähän saakka aiheuttaneet sinulle syyllisyyttä, syyllisyys kannattaa viimeistään nyt unohtaa! Tutkimukset nimittäin puoltavat päivittäisten päiväunien ottamista.

Päiväunien ottaminen on yksi elämän suurimmista nautinnoista. Mikä olisikaan sen ihanampaa, kuin kuin kääriytyä keskellä päivää peiton tai viltin alle ja vaipua hetkeksi autuaaseen uneen? Sen tosiasian lisäksi, että päiväunet tuntuvat ihanilta, myös monet tieteelliset tutkimukset puhuvat päiväunien puolesta.

Päiväunien kesto on kuitenkin asia, joka voi aiheuttaa monelle meistä päänvaivaa, sillä väärän pituiset päiväunet saattavat jättää sinut väsyneemmäksi kuin olit ennen niille käymistä.

Päiväunet tehostavat muistia ja aivojen toimintaa

Minkä pituiset siis ovat täydelliset päiväunet? Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta. 

Journal of Sleep Researchin julkaiseman tutkimuksen mukaan hyvin lyhyet, muutaman minuutin pituiset päiväunet parantavat kognitiivista valppautta ja henkistä toimintakykyä. Kaksi muuta, neurologiaan keskittyneen klinikan tekemää tutkimusta ovat puolestaan tulleet tutkimuksissaan siihen tulokseen, että 20 minuutin pituiset ”voimaunet” ovat toimintakykysi kannalta kaikkein paras vaihtoehto.

Eräs kalifornialaistutkimus on puolestaan tullut omissa tutkimuksissaan siihen tulokseen, että tunnin mittaiset laadukkaat päiväunet parantavat aivojen toimintaa ja tekevät sinusta paremman opiskelijan, työntekijän ja yksinkertaisesti vain paremman ihmisen. Tämän pituisilla päiväunilla todettiin olevan positiivisia vaikutuksia myös lyhytkestoiselle muistille.

Jotta asia ei olisi niin yksinkertainen, The Archives of Internal Medicine -julkaisussa esitellyssä kreikkalaistutkimuksessa tultiin puolestaan siihen tulokseen, että puoli tuntia on optimaalisin aika päiväunille. Tähän päädyttiin tutkimuksessa, jossa analysoitiin 20 000 iältään 20–86-vuotiaan henkilön päiväunitottumuksia. Niillä henkilöillä, jotka nukkuivat vähintään kolmet puolen tunnin pituiset päiväunet viikossa, todettiin olevan 30 pienempi riski kuolla sepelvaltimotautiin. Päiväunista todettiin olevan hyötyä etenkin naisille. 

Lähde: Popsugar 

***

9:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja