Kuinka pitkiä päiväunia nukut? Tutkimus varoittaa vaarallisista seurauksista – pidä nokoset tämän mittaisina

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Tiesitkö, mikä merkitys unella on terveytesi kannalta? Videolla kerrotaan, miksi unta ei todellakaan kannata laiminlyödä.

Tuore tutkimusanalyysi esittää, että yli tunnin mittaiset päiväunet voivat altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä johtaa jopa ennenaikaiseen hautaan. Tutkimuksesta uutisoi Insider.

Vuotuisessa Euroopan sydänlääkäreiden yhdistyksen tapaamisessa keskiviikkona esitellyt tutkimustulokset vihjaavat, että yli tunnit kestävät päiväunet voivat vahingoittaa terveyttä. Tutkimuskatsauksen mukaan venähtäneet nokoset voivat lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kuolla ennenaikaisesti.

Tutkimuksen kirjoittanut Zhe Pan kiinalaisesta Guanzhoun lääketieteellisestä yliopistosta sanoo tiedotteessa, että mahdollinen syy pitkien päiväunien terveyshaitoille voi piillä niiden yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen. 

Pitkät päiväunet on tutkimuksissa yhdistetty elimistön tulehdustilaan, korkeaan verenpaineeseen ja tyypin 2 diabetekseen. Venähtäneet päiväunet on liitetty myös kohonneeseen aivoinfarktin riskiin.

Toisaalta vastakkaisiakin tutkimustuloksia on saatu. Päiväunien on todettu esimerkiksi alentavan verenpainetta jopa lääkkeiden veroisesti. Tutkimuksissa torkkujen on myös todettu tehostavan muistia ja aivojen toimintaa.

Alle tunnin mittaiset päiväunet eivät lisänneet sydänriskejä

Nyt ilmestynyt tutkimus on meta-analyysi aiemmista tutkimuksista. Siinä pureuduttiin yli 20 aiempaan tutkimukseen, joihin oli osallistunut yhteensä yli 313 000 ihmistä. Osallistujista noin 39 prosenttia otti päiväunia.

Yli tunnin mittaiset päiväunet yhdistettiin analyysissä 30 prosenttia suurempaan kuolleisuuteen ja 34 prosenttia suurempiin sydänriskeihin verrattuna torkuttomuuteen. Kun huomioon otettiin yöunet, pitkät päiväunet lisäsivät kuolleisuutta vain niillä, jotka nukkuivat yli kuusi tuntia yössä.

Minkä tahansa pituiset päiväunet yhdistettiin tutkimuksessa 19 prosentilla kohonneeseen kuolleisuuteen. Yhteys oli voimakkaampi naisilla ja vanhuksilla. Yhteys ei kuitenkaan tarkoita syy-seuraussuhdetta.

Alle tunnin mittaiset päiväunet eivät tutkimusanalyysin perusteella lisää sydänriskejä. Sen sijaan 30–45 minuutin nokoset voivat jopa parantaa sydänterveyttä ihmisillä, joiden yöunet jäävät puutteellisiksi. 

Pitkät päiväunet voivat heikentää yöunia

Päiväunien yhteyttä ennenaikaiseen kuolemaan sekä sydän- ja verisuonisairauksiin voi selittää se, että torkuilla saatetaan korvata terveydelle välttämättömiä kunnon yöunia. Venähtäneet nokoset saattavat myös itsessään heikentää yöunia ja johtaa terveydelle haitalliseen noidankehään. 

Tutkimuksessa on puutteensa, sillä analyysin tuloksiin ovat saattaneet vaikuttaa osallistujien elämäntavat, ikä sekä krooniset sairaudet. Suoraa yhteyttä päiväunien ja ennenaikaisen kuoleman tai sydänsairauksien välillä ei voikaan vetää. Päiväunet kannattaa siltikin pitää kohtuullisen mittaisina niin terveytensä kuin vireytensä kannalta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Insider, Eurek Alert

Lue myös:

    Uusimmat