Keskustan kirjalliset perustelut Rinteelle ilmi: Nämä kolme asiaa veivät uskon – MTV Uutiset seuraa politiikan kuumaa päivää hetki hetkeltä

16:21
Katso: Rinteen historiallinen tiedotustilaisuus hallituksen erosta MTV Uutiset Livessä

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on tänään jättänyt eronpyyntönsä tasavallan presidentille. 

Tästä artikkelista voit seurata päivän tilanteen kehittymistä. Alempana artikkelissa on lisätietoa hallituskriisin taustoista. 

Kello 18.19 STT:n tietojen mukaan hallitustunnustelut jatkuvat pian. Kaikki viisi hallituspuoluetta haluavat jatkaa samalla hallituspohjalla.

Kello 16:50 STT:n tietojen mukaan keskusta perusteli kirjallisesti luottamuspulaa pääministeri Antti Rinteelle (sd.) aamulla seuraavasti: syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta.

Kello 15.31 Jussi Halla-ahon mukaan gallupeja johtava perussuomalaiset ei vaadi hallitusneuvottelujen avaamista kaikille. Oppositiojohtaja vetoaa perustuslakiin ja eduskunnan toimintatapoihin.

– Suurin puolue on se, joka lähtökohtaisesti lähtee muodostamaan hallitusta, Halla-aho kommentoi.

– Tämä ei ole sellainen kysymys, johon perussuomalaisten puheenjohtaja voisi ottaa kovin voimakkaasti kantaa. Ei tätä meiltä kysytä.

Kello 14.40: Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen avaa tiedotustilaisuudessaan, miten prosessi uuden hallituksen muodostumiseksi etenee eduskunnan näkökulmasta. Hänen mukaansa samalla hallituskokoonpanolla ja -ohjelmalla kyseessä olisi noin viikon prosessi.

Hänen mukaansa eduskunta jatkaa normaalisti toimintaansa ja ohessa käydään hallitusneuvottelut. 

SDP:n hallituskumppanit ovat ilmaisseet tukensa puolueelle ja toivovat hallituksen jatkavan samalla kokoonpanolla ja hallitusohjelmalla. 

Kello 13.50: Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ilmoittaa pitävänsä vallitsevasta tilanteesta tiedotustilaisuuden kello 14:30. Voit seurata tilaisuutta suorasta lähetyksestämme.

Hallitusohjelma on Rinteen mukaan niin hyvä, että muodostui sivuseikaksi, kuka johtaa toimintaa pääministerinä.

– Jos minun pääministeritehtävässä olo vaarantaa tämän asian, on parempi, että astun syrjään, annan tilaa uusille ihmisille.

Rinne kertoi myös olevansa SDP:n puheenjohtaja ensi kesäkuun puoluekokoukseen asti.

Kello 13.15: SDP:n tiedotustilaisuus on käynnissä. Rinne on perustellut syitä eropäätöksensä taustalla. 

– Keskustan osalta on ollut epäluottamusta ilmassa. He ovat tänään yksilöineet sen, millä tavalla epäluottamus heidän mielestään on olemassa, Rinne kuvaili.

– Kun tuon vastauksen sain, jouduin tietenkin miettimään, mitä tämä tarkoittaa hallitustyöskentelyssä. Tein sitten omat johtopäätökseni, Rinne kertasi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo toivoo, että uuden hallituksen muodostamisesta keskustellaan kaikkien eduskuntaryhmien kanssa.

Tasavallan presidentti Niinistö hyväksyi eronpyynnön, mutta pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeriöstönä.

Kello 12.30: Antti Rinne on ojentanut eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle. Rinne kiitti presidenttiä hyvästä yhteistyöstä. 

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman ilmoitti olevansa käytettävissä hallitustunnustelijaksi, käytännössä siis pääministeriksi.

Lindtman ei toistaiseksi suostunut vahvistamaan pääministeri Rinteen eroavan.

Kello 12.13: Antti Rinne jättää eronpyyntönsä kello 12.30, kertoo valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski Twitterissä.

Kello 12.10: Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) kertoo, että keskusta on esittänyt epäluottamuksensa pääministeri Antti Rinteen aikana. 

Hän toteaa, että Sdp on tukenut puoluejohtajaa koko prosessin ajan. 

Hallitustunnustelijaa ei ole toistaiseksi valittu. 

SDP ei toistaiseksi kommentoi Antti Rinteeseen liittyviin kysymyksiin. Puolue ilmoittaa pitävänsä tiedotustilaisuuden kello 13 Valtioneuvoston linnassa.

Antti Rinne itse ei kommentoi, mitä hän on aamupäivän aikana keskustellut keskustan Katri Kulmunin kanssa. Hän kuitenkin vahvistaa, että hän on menossa Mäntyniemeen. 

SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin on valmis toimimaan pääministerinä, mikäli häntä pyydetään tehtävään. 

Vuoden kuumin kotimaan politiikan päivä sai eläinkevennyksen, kun kettu juoksenteli Valtioneuvoston linnalla kesken Rinteen ja Kulmunin tapaamisen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, voisiko puolue vielä jotenkin jatkaa Rinteen kanssa samassa hallituksessa. Asiaa tiedusteltiin keskustajohtajalta tämän saavuttua ulos valtioneuvoston linnasta.

Kello 10.31: Keskustan eduskuntaryhmän kokous on alkamassa. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on saapunut kokoukseen, kuten myös entinen puheenjohtaja Juha Sipilä.

MTV Uutiset on saanut vahvistuksen, että Rinne aikoo jättää eronpyyntönsä tänään ennen välikysymyksen käsittelyä.

Kello 10.19: Helsingin Sanomien tietojen mukaan Rinne jättää eronpyyntönsä tänään, ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa on sovittu audienssi Mäntyniemeen. 

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin mukaan keskustalla ei ole luottamusta pääministeri Antti Rinteeseen (sd.). Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

Kello 10.12: SDP:n puheenjohtaja Rinne on saapunut puolueen eduskuntaryhmän kokoukseen. Hän ei kommentoinut toimittajien kysymyksiä ennen kokousta.

Kello 10.00: SDP:n eduskuntaryhmän on määrä kokoontua.

Kello 9.55: Toimittajat ovat kerääntyneet eduskuntaan, jossa tunnelma on odottava: kaikki odottavat malttamattomina vahvistusta Antti Rinteen eropäätökselle. 

– Aamulla oppositiopuolueet kokoontuivat kahvilassa ja olivat iloisia tilanteesta, koska tämähän on oppositiolle herkkua suorastaan, MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg kertoo paikan päältä. 

Iltalehden saamien tietojen mukaan pääministeri Antti Rinne (sd.) jättää erohakemuksensa jo tänään ennen välikysymystä. MTV Uutiset ei ole vielä saanut vahvistusta asiaan.

Keskustan johto tapaa pääministeri Rinteen Valtioneuvoston linnassa kello 9 alkaen.

SDP:n varapuheenjohtaja ja viestintä- ja liikenneministeri Sanna Marin kertoo kiiruhtavansa kohti Suomea aamulennolla poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. 

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on valmis nostamaan Sanna Marinin pääministeriksi, mutta aikoo jatkaa itse sosiaalidemokraattien puheenjohtajana, kirjoittaa Suomen Kuvalehti

Näin tilanne etenee

Tiistaina 3. joulukuuta pääministeri joutuu piinapenkkiin ja vastaa eduskunnassa kello 14 alkaen välikysymykseen, jonka ovat tehneet kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike.

Puolueet haluavat selonteon omistajaohjauksen tilasta, ministerien toiminnasta sekä hallituksen sekaantumisesta työmarkkinaneuvotteluihin.

Luottamusäänestykset ovat huomenna keskiviikkona. Jos Rinne kuitenkin eroaa pääministerin tehtävistä ennen välikysymystä, sitä ei järjestetä.

Mistä on kyse?

Hallitusta horjuttavassa Posti-kiistassa on ollut olennaista se, kuka tiesi mitä ja missä vaiheessa. Kiista johti viime viikolla kunta- ja omistusohjausministeri Sirpa Paateron eroon. 

Paateron erosta ilmoittaessaan Rinne ilmaisi, ettei Paatero ollut tarpeeksi painottanut Postin johdolle, ettei työehtoja saa heikentää. Myöhemmin kuitenkin kävi ilmi, että Rinne on ollut tietoinen työehtosopimuksen siirrosta jo aiemmin. 

Sen jälkeen oppositio on vaatinut pääministerin eroa ja jätti välikysymyksen hallitukselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja