Antti Rinne avaa eropäätöstään: "On parempi, että väistyn syrjään"

Hallitus on eronnut – katso Rinteen tiedotustilaisuus 16:21
Hallitus on eronnut – katso Rinteen tiedotustilaisuus

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on avannut eropäätöstään tiedotustilaisuudessaan. Omien sanojensa mukaan Rinne jatkaa SDP:n puheenjohtajana ja on myös käytettävissä jatkokaudelle ensi kesän puoluekokouksessa.

– Varmaan tiedättekin mitä tänään on tapahtunut. Olen käynyt tasavallan presidentin luona jättämässä oman ja valtioneuvoston jäsenten puolesta eroilmoituksen, Rinne avasi historiallisen tiedotustilaisuutensa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi puolenpäivän tienoilla eron Antti Rinteen hallitukselle.

Tilanteeseen johti keskustan eilinen ilmoitus siitä, ettei puolue enää luota pääministeri Rinteeseen. Puoluejohto yksilöi tänään aamulla epäluottamustaan, ja Rinne päätti erota.

– Kun tuon vastauksen sain, jouduin tietenkin miettimään, mitä tämä tarkoittaa hallitustyöskentelyssä. Tein sitten omat johtopäätökseni, Rinne kertasi.

"Annan tilaa uusille ihmisille"

Rinne kehui pääministerikuukausiensa olleen "todella mielenkiintoista aikaa".

Nykyinen allitusohjelma on Rinteen mukaan niin hyvä, että on sivuseikka, kuka johtaa toimintaa pääministerinä.

– Jos minun pääministeritehtävässä olo vaarantaa tämän asian [hallitusohjelman toteutumisen], on parempi, että väistyn syrjään ja annan tilaa uusille ihmisille.

Rinne kertoi olevansa SDP:n puheenjohtaja ainakin ensi kesäkuun puoluekokoukseen asti. Tuolloin Rinne on myös käytettävissä jatkokaudelle.

– Olen ilmoittanut, että olen ainakin näillä näkymin käytettävissä tähän tehtävään uudelleen, ja olen varmasti tukena uudelle pääministerille.

SDP:n ja keskustan välille jää kitkaa

Seuraavaksi alkavat hallitusneuvottelut, jotka ovat Rinteen mukaan oletettavasti lyhyet.

Nykyinen hallituspohja ja -ohjelma sopii tiettävästi kaikille hallituspuolueille – vain Rinteen ja Paateron tyhjäksi jättämät paikat pitäisi täyttää.

SDP:n ja keskustan punamultayhteistyö voi siis jatkua, mutta puolueiden välille jäänee eripuraa.

– Ainahan tällaisista prosesseista jonkunnäköinen rupi jää, mutta eiköhän tuo parane pian. Pistetään salvaa päälle, Rinne sanaili.

"En ole liikuttunut, minulla on flunssa päällä"

Dramaattisen tapahtumasarjan taustalla on niin sanottu Posti-sotku ja epäily siitä, ettei Rinne puhunut eduskunnan täysistunnossa totta väittäessään, että Postin hallitus oli toiminut tietoisesti vastoin jo eronneen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) tahtoa 700 pakettilajittelijan työehtosopimussiirrossa. 

Rinne myönsi tehneensä tapahtumien edetessä virheitä.

– Ehkä isoin oma virheeni on ollut se, että olen luottanut vain ja ainoastaan  siihen, mitä minulle on esitelty asiassa, ja kertonut hallituksen linjan pääministerin näkökulmasta, poliittisen linjan, miten asiaan suhtaudutaan, Rinne arvioi.

Varsin sovittelevasti esiintynyt Rinne ei ollut eronsa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa omien sanojensa mukaan "missään nimessä liikuttunut".

– En ole liikuttunut, minulla on flunssa päällä, Rinne vastasi asiaa tiedustelleelle toimittajalle.

Lue myös:

    Uusimmat