Mainos

IL: Antti Rinne jättää eronpyyntönsä jo tänään

LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Antti Rinteen kohtalonpäivää

Iltalehden saamien tietojen mukaan pääministeri Antti Rinne (sd.) jättää erohakemuksensa tasavallan presidentille jo tänään. 

Lehden mukaan pääministeri jättää erohakemuksensa ennen eduskunnan välikysymyskeskustelua, jonka on määrä alkaa kello 14. Pääministeri perustelee päätöstään sillä, ettei halua, että suunniteltu hallitusohjelma jää toteutumatta. 

Keskustan johto tapasi pääministeri Valtioneuvoston linnassa kello 9. Paikalla ovat keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan tapaaminen tapahtui pääministerin omasta pyynnöstä.

SDP:n eduskuntaryhmä puolestaan kokoontuu kello 10, kertoo ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Twitterissä.

Näin ero mahdollisesti tapahtuu

Hallituskriisi ja pääministeri Antti Rinteeseen liittyvä luottamuspula ovat poikkeuksellista seurattavaa. Suomen poliittisella kentällä on kuitenkin vertailukohta: pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroaminen vuoden 2003 kesäkuussa.

Eduskunnan apulaispääsihteerin Timo Tuovisen mukaan prosessi eteni tuolloin niin, että pääministeri lähti eropäätöksen tehtyään samana iltana tapaamaan silloista presidenttiä Tarja Halosta Kultarantaan.

– Totta kai tällaisessa tilanteessa pyritään mahdollisimman ripeään etenemiseen, että on toimintakykyinen, eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus, Tuovinen perustelee.

Sen jälkeen kun pääministeri on pyytänyt eroa, presidentin on tehtävänä myöntää hallitukselle ero ja pyytää sitä jatkamaan toimitusministeristönä.

Hallitus jatkanee samalla pohjalla ja ohjelmalla

Tämän jälkeen suurin eduskuntaryhmä mitä luultavimmin kokoaisi hallituksen ja katsoisi, edetäänkö nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla. Jäätteenmäen tapauksessa hallituspuolueet päätyivät siihen, että vain pääministeri vaihtuu.

– Silloin se oli hyvin nopeaa, kun hallituspohjaan tai hallitusohjelmaan ei tehty muutoksia, Tuovinen kertoo.

Toistaiseksi on näyttänyt siltä, ettei nykyiseen hallituspohjaan oltaisi tekemässä muutoksia, vaikka pääministeri menisi vaihtoon.

Hallituspohjan pysyessä samana, Rinteen korvaajaa haettaisiin päähallituspuolueen eli SDP:n sisältä.

Jäätteenmäen eroamisen yhteydessä uuden pääministerin löytymiseen meni noin viikko. Välijakson ajan pääministerin sijaisena toimi Antti Kalliomäki (sd.), joka toimi Jäätteenmäen hallituksessa valtiovarainministerinä. Pääministerin sijaisena toimisi nyt elinkeinoministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Kun päähallituspuolue on tehnyt päätöksen pääministeriehdokkaasta, äänestää eduskunta asiasta. Jos eduskunta hyväksyy uuden pääministerin, presidentti nimittää hänet tehtäväänsä.

MTV Uutiset seuraa aktiivisesti tulevien tuntien tapahtumia, joihin pääset perehtymään täältä

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja