SDP:n hallituskumppanit haluavat jatkaa samalla hallituspohjalla – keskustan Kulmuni: "Teemme voitavamme luottamuksen jälleenrakentamiseksi"

9:10
Näin Antti Rinteen kohtalonpäivä eteni – MTV Uutiset Live oli mukana joka käänteessä

Vasemmistoliiton, vihreiden, keskustan ja rkp:n puheenjohtajat ovat ilmoittaneet, että haluavat jatkaa nykyisellä hallituspohjalla pääministerin erottua.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti Twitterissä halukkuutensa jatkaa samalla pohjalla. 

– Olemme osaltamme valmiita tekemään kaiken voitavamme keskinäisen luottamuksen jälleenrakentamiseksi, Kulmuni kirjoitti.

Tänään pääministerin tehtävistään eronnut Antti Rinne (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessaan, että eroon johti keskustan eilinen ilmoitus siitä, ettei puolue enää luota pääministeri Rinteeseen. Puoluejohto yksilöi tänään aamulla epäluottamustaan.

– Kun tuon vastauksen sain, jouduin tietenkin miettimään, mitä tämä tarkoittaa hallitustyöskentelyssä. Tein sitten omat johtopäätökseni, Rinne kertasi.

Myös vasemmistoliitto, vihreät ja rkp demarien tueksi

STT:n mukaan myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo, että puolue haluaa jatkaa samalla hallituspohjalla ja -ohjelmalla.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä keskusteli asiasta pääministerin esittämän eronpyynnön jälkeen. Andersson arvioi, että Rinteellä ei ollut tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin jättää eronpyyntö presidentille.

Myös vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo ilmaisi tukensa hallituksen jatkolle Rinteen ilmoituksen jälkeen. 

Ohisalo kertoi STT:lle pitävänsä erittäin todennäköisenä, että sama hallituspohja pystyy jatkamaan. Vihreiden eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Ohisalo kertoi, että vihreiden näkökulmasta on tärkeintä, että samalla hallituskokoonpanolla ja -ohjelmalla pystyttäisiin jatkamaan tästä eteenpäin.

Oikeusministeri ja ruotsalaisen kansanpuolueen (rkp) puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson lähetti tukiterveisensä Brysselistä, Belgiasta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi Rinteen eronpyynnön tänään aiemmin päivällä, mutta pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä.

SDP:n täytyykin siis nyt ehdottaa hallitustunnustelijaa, jonka tehtävä on muodostaa uusi hallitus.

SDP esittänee tämän viikon aikana ehdokkaansa hallitustunnustelijasta ja siten myös todennäköisestä uudesta pääministeristä. Pääministerin valinnasta äänestää eduskunta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja