Näin vältät pahoinvoinnin huvipuistolaitteissa – lääkäriltä hämmentävä neuvo

0:33
Villen "tee-se-itse-vuoristorata" huvittaa perheen pienimpiä.

Huvipuistot houkuttelevat erityisesti lapsiperheitä kauniina kesäpäivinä. Mutta miten lievittää päätä huimaavien laitteiden aiheuttamaa pahoinvointia? Pihlajalinnan Koskiklinikan yleislääketieteen erikoislääkäri Silja Norja antoi vinkkejä onnistuneeseen huvipuistopäivään. Hieman yllättäen antihistamiinin ottaminen etukäteen voi auttaa pahoinvointiin.

Huvipuiston laitteissa ihminen voi kokea asentohuimausta tai liikepahoinvointia, sillä vartalon tai näkökentän liike saa tasapainoelimen herkästi ärtymään.

Noin kolmasosa ihmisistä on taipuvaisia liikkeen aiheuttamaan pahoinvointiin. Naisilla pahoinvointia voi esiintyä herkemmin kuukautisten ja raskauden aikaan. Laitteet, jossa ollaan pää alaspäin, saattavat aiheuttaa oireita herkemmin, erityisesti, jos liike on pitkäaikaista.

Silja Norja kertoo tiedotteessa, että kevyt ruokailu ja säännöllinen nesteytys voivat vähentää oireilua. Närästystä aiheuttavat ruoat ja juomat – kuten kahvi, kuplajuomat, rasvainen ruoka ja alkoholi – voivat kuitenkin provosoida pahoinvointia entisestään.

Mikäli tietää olevansa taipuvainen pahoinvointiin, huvipuistopäivänä kannattaa välttää voimakkaita tuoksuja. Norjan kertoo, että pahoinvointia on mahdollista vähentää etukäteen hieman yllättäen myös antihistamiinilla.

Suojaudu auringolta

Pahoinvointia ei vähennä, jos ihminen kärsii auringon paisteen aiheuttamasta nestehukasta tai auringonpistoksesta. Usein huvipuistoissa vietetään yhtäjaksoisesti useita tunteja auringossa, mikä lisää ihon palamisen, auringonpistoksen ja nestehukan riskiä.

Auringolta on hyvä suojautua väljällä vaatetuksella, päähineellä ja aurinkorasvalla. Säännöllisestä nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää nestehukan välttääkseen. Juomana kannattaa suosia vettä ja haaleaa mehua. Hiilihapollisia ja sokeripitoisia kannattaa nauttia vain kohtuudella.

Lähde: Pihlajalinna

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja