Lämpöhalvaus voi olla lapselle hengenvaarallinen tila – näin tunnistat varhaiset oireet!

Lämpösairaudet, kuten lämpöhalvaus, voivat olla erityisen vaarallisia lapsille ja vanhuksille. Näin tunnistat varhaiset oireet.

Vaikka aurinko paistaa, ei lasten kannata antaa leikkiä koko päivää ulkosalla ilman viilennystä. Lämpösairaudet, kuten lämpöhalvaus ja lämpöuupumus, voivat olla hyvinkin vaarallisia lapsille ja vanhuksille. 

Jos lapsi valittaa huonoa oloa, häntä huimaa ja päätä särkee, voi kyse olla lämpöhalvauksen ensimmäisistä oireista, joka on hengenvaarallinen tila. Oireet alkavat peräsuolesta mitatun lämmön kohotessa yli 39–40 asteen, ja mikäli lämpötila nousee yli 45 asteen, kuolemanvaara on erittäin suuri.

Mikäli lapsi pyörtyy tai hänen ihonsa on kuuma, lämpöhalvaus on jo edennyt pidemmälle ja silloin kannattaa soittaa heti hätänumeroon 112. 

Huolehdi helteillä:

  • Tarjoa säännöllisesti raikasta janojuomaa, kuten vähäsokerista mehua tai vettä. 
  • Ajoita raskaat aktiviteetit aamuun ja iltaan, kun helle ei ole kovimmillaan. 
  • Suojaa lapsen pää auringolta!
  • Pitäkää välillä taukoa ja leikkikää viileissä tiloissa, mikäli mahdollista. 
  • Seuraa lapsen vointia: jos hän valittaa pahaa oloa tai päänsärkyä, kyse voi olla lämpöhalvauksen ensioireista. 

Mikäli epäilet lapsen kärsivän kehon liiallisesta lämpenemisestä, vie hänet sisälle viileään paikkaan ja anna hänelle runsasti nestettä, kuten vettä tai urheilujuomaa. Muista, että yli 8 prosenttia hiilihydraatteja sisältävät juomat imeytyvät hitaammin elimistöön.

Hyvä keino on kastella ihoa ja sen jälkeen tuulettimen avulla viilentää ihoa. Voit myös lisätä jääpusseja, kuten pakastimen sekavihannespusseja kainalokuoppiin, ranteisiin ja käsivarsille. Muista asettaa kangasta ihon ja pussin väliin. 

Erityisesti pienten lasten ja vanhusten kohdalla kannattaa soittaa myös hätänumero 112:een, sillä lämpösairaudet voivat olla heille hengenvaarallisia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja