Heitättääkö? Tunnista hyvälaatuisen asentohuimauksen oireet!

Sakka korvakäytävässä voi pistää maailman pyörimään. Mitä on hyvälaatuinen asentohuimaus?

Liikkeellelähtö on epävarmempaa kuin ennen. Liikenteen äkkinäiset tilanteet pelottavat. Rullaluistelussa nopeat tilanteet tuntuvat suorastaan kammottavilta. Patikointi kesäisessä metsässä ei olekaan enää mukavaa, ja kirjojen lukeminen on hankalaa – kirjaimet pomppivat.

Syynä vaikeuksiin voi olla hyvälaatuinen asentohuimaus, joka saadaan hoidettua oikealla diagnoosilla ja hoito-ohjeilla.

– Hyvänlaatuinen asentohuimaus syntyy kun korvakäytävien tasapainokiteet sakkautuvat väärään kohtaan. Kiteet saadaan liikkeelle oikein tehdyillä vartalon ja pään käännöillä. Moni etsii tietoa netistä ja löytää hoito-ohjeita, kertoo FysioSporttis Oy:n huimaukseen erikoistunut työfysioterapeutti Jaana Leskinen.

– Ongelma on se, että ihmisen on vaikea itse tunnistaa missä korvan kaarikäytävässä sakkautuneet kiteet sijaitsevat. Eri kaarikäytävien sakkaumille on erilaiset hoito-ohjeet.

Arviolta jopa neljäsosa väestöstä kokee erilaisia huimausoireita – suomalaisista siis yli miljoona. Huimauksen takia kesän suosikkiharrastukset, kuten pyöräily, rullaluistelu ja retkeily, saattavat jäädä tekemättä. Jopa aurinkoisella laiturilla lukeminen on epämiellyttävämpää kuin muutama vuosi sitten. Lievä asentohuimaus voi huomaamatta aiheuttaa mieliharrastusten syrjään jättämisen.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus voi olla rakenteellista

Korvakäytävät saattavat olla joillain ihmisillä rakenteellisesti otollisemmat sakkautumiselle. Asentohuimaus uusii silloin herkemmin. Kun asentohuimaus on kerran diagnosoitu, pystyy sitä vartalon kääntöharjoituksilla hoitamaan hyvinkin tehokkaasti.

Pitkittyneenä asentohuimaus aiheuttaa jännitteitä muualle vartaloon sekä näin lisää kiputiloja erityisesti niskahartiaseudulle.

Huimaus on vaiva, joka lisääntyy ihmisillä vuosien mittaan eri syistä. On erittäin tärkeää sulkea pois esimerkiksi päähän kohdistuneesta iskusta johtuvat aivojen toimintahäiriöt.

Huimauksen yksi yleinen syy on se, että korvassa tasapainokiteitä "jämähtää" erilaisten tärinöiden seurauksena. Toinen syy on vanhemmiten heikentynyt lihaskunto, jolloin nivelten antama informaatio lihaksille heikkenee. Huimaustaipumus tulee helpommin ilmi, kun heikot lihakset eivät pysty kompensoimaan korvan kaarikäytävän sakan aiheuttamaa epätasapainoa.

Huimaava olotila voi johtua myös niska-hartiaseudun tai rintarangan jäykkyydestä lantiosta saakka. Usein yläniskan lihasjännitteet sekoittavat myös tasapainoaistia. Myös moniteholasit saattavat aiheuttaa huimauksen tunnetta.

– Kun hyvänlaatuinen asentohuimaus yllättää ensimmäisen kerran, se voi olla hyvinkin pelottava kokemus. Useinhan huimaus herättää yöllä kun kääntää kylkeä, tai aamulla kun nousee ylös sängystä. Tilannetta pahentaa se, että huimaukseen saattaa liittyä voimakastakin pahoinvointia, Leskinen sanoo.

Moni kauhistuu, että päästä on verisuoni katkeamassa tai aivokasvain tekee tuloaan.

– Onneksi pystymme rauhoittamaan ihmistä, kun fysioterapeuttisessa tutkimuksessa poissuljemme kyseiset vakavammat syyt.

Miten tutkitaan?

Asentohuimausta tutkittaessa poissuljetaan muut vaivat, kuten aivotoimintahäiriöt. Lääkärin on tärkeää kuunnella asiakkaan kertomus ja kuvaus olotilastaan. Potilaalle tehdään lukuisia testejä, kuten kävelytestit, silmätestit ja asentotestit. Yläniska tutkitaan, samoin rintarangan jäykkyydet lantiosta saakka.

Manooverien, eli vartalon ja pään kääntöharjoitusten, opettelu ja ohjaus kuuluvat asiaan.

Onko sinulla hyvänlaatuista asentohuimausta?

Esimerkiksi nämä oireet saattavat viitata hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen.

Silmävärve: Oletko huomannut, että silmissä värähtää kun siirrät katseen nopeasti kohteesta toisee?

Epävarmuus rappusissa: Tuntuuko rappusissa alas käveleminen epävarmemmalta kuin ennen?

Tasapainon hakeminen: Seisotko mielelläsi jalat harallaan?

Liikunnan hankaluus: Tuntuuko polkupyöräily ajatuksenakin epämiellyttävältä? Tunnetko huimausta jumpassa kun suuntaa vaihdetaan nopeasti tai käyt selinmakuulle?


Lue lisää:

(MTV LIFESTYLE – FysioSporttis Oy)

Lue myös:

    Uusimmat