Joulun herkuttelu ei vielä nosta painoa, mutta jo nyt alkanut mässäily saattaa niin tehdäkin – 4 vinkkiä, joilla saat painon pysymään kurissa

Kolme päivää kestävä maltillinen herkuttelu jouluna ei vielä lihota, mutta tilanne voi olla toinen, jos syöpöttelyn ja juopottelun on aloittanut jo nyt. Muutamalla helpolla keinolla painon voi kuitenkin pitää kurissa ja joulun odotuksesta myös nauttia, kertoo NZ Herald.

Joulun alla monia painonpudottajia voi mietityttää pian alkava mässäily. Herkkumääriltä saattaa olla jo vaikea välttyä ennen varsinaisia pyhiä, sillä pikkujouluaika on nyt kuumimmillaan ja useat juhlapäivät, kuten itsenäisyyspäivä, ovat voineet houkutella ottamaan kakkupalan, jos toisenkin.

Jos mässäily alkaa kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen joulua ja jatkuu sen jälkeenkin, voi tilanne olla toinen.

New Zealand Herald -lehti jakaa kuitenkin neljä vinkkiä, joilla voi välttää painon kertymisen ennen joulua ja silti nauttia juhlatunnelmasta.

1. Valitse alkoholijuomat oikein

Monille alkoholin vältteleminen ennen joulua voi tuntua mahdottomalta. Pikkujoulujen ilmainen juomatarjoilu vetää puoleensa ja pitkän siivousrupeaman jälkeen on mukava nauttia lasi punaviiniä.

Hyvä vaihtoehto on kuitenkin valita vähäkalorisia juomavaihtoehtoja. Esimerkiksi margaritaa on syytä välttää, sillä se vastaa kalorimäärältään tavallista pikaruokalan hampurilaista.

Toinen hyvä vinkki on tilata jokaisen alkoholijuomakierroksen välissä yksi alkoholiton vaihtoehto, esimerkiksi kivennäisvettä. Sen lisäksi, että kaloreita ei kerry yhtä paljon, nestetasapaino pysyy kunnossa ja seuraavan aamun krapula on helpompi selättää.

2. Lievitä stressiä oikein

Vaikka joulun pitäisi olla iloista rentoutumisen aikaa, monille jouluvalmisteluiden kanssa kamppaileville se ei todellakaan sitä ole.

Kun ihminen on stressaantunut, keho tuottaa hormonia nimeltään kortisoli. Ja kun kortisolitasot taas ovat koholla, keho pyrkii kerryttämään rasvaa ja antaa aivoille merkkejä nälästä. Moni saattaakin sortua tässä kohtaa stressisyömiseen.

Ongelma on kuitenkin hyvä tiedostaa ja stressi yrittää selättää muilla keinoin. Kokeile esimerkiksi kävelylenkkiä raikkaassa ilmassa, viiden minuutin meditaatiohetkeä tai syvähengittelyä. Myös yöunet kannattaa pyrkiä pitämään kohdallaan, jotta paino pysyy kurissa.

Selätä joulustressi ja vältä painon kertyminen! Katso alla olevalta videolta asiantuntijoiden vinkkejä, miten siitä voisi päästä eroon. (Artikkeli jatkuu videon alla.)


3. Pidä mieliteot loitolla

Tähän aikaan vuodesta pöydät notkuvat niin juustolautasia kuin kakkuja työpaikan pikkujouluissa, itsenäisyyspäivän juhlissa ja kavereiden kanssa kuulumisia vaihtaessa ennen joulua. Houkutuksia on kaikkialla, miten niille voisi sanoa ei?

Se onnistuu suunnittelemalla etukäteen. Kun tiedät, että herkkuja täynnä oleva tapahtuma on tulossa, syö jotakin terveellistä ennen juhlia. Jos paikalle saapuu nälkäisenä, voi houkutuksille olla todella vaikea sanoa ei.

Vältä myös seisoskelua herkkupöydän vieressä, jotta käsi ei koko ajan harhaile ottamaan lisää. Vie keskustelukumppanisi mieluummin jonnekin kauemmas – poissa silmistä, poissa mielestä.

4. Jatka treenaamista

Jo ennen joulua monilla ihmisillä treenirutiinit alkavat lipsua, sillä erilaiset kivat menot menevät edelle. Siksi liikkuminen pitää sovittaa yhteen sosiaalisten menojen kanssa. Hyvä tapa on kirjoittaa eri menot ja liikuntahetket kalenteriin ylös.

Kokeile esimerkiksi näitä viittä liikuntalajia, jotka tekevät hyvää kokonaisvaltaisesti keholle ja auttavat niin painonpudotuksessa kuin lihaskasvussa. Jos taas haluat tuloksia nopeammin, kokeile esimerkiksi tätä ohjelmaa, jolla luvataan kilon karisevan vain viikossa.

Lähteet: NZ Herald

Lue myös:

    Uusimmat