Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemusterapeutti joulun kaloripommeista: "Pääasia on, että jouluna syödään hyvää ruokaa"

Julkaistu 24.12.2016 08:01

Kai Jääskeläinen

kai.jaaskelainen@mtv.fi

Jouluruoalla herkuttelu kolmena päivänä vuodessa ei vaikuta vielä painoon. Arkeen kannattaa kuitenkin palata tapaninpäivän jälkeen, jotta mässäily ei jää päälle.

Jouluruoat eivät pääsääntöisesti ole mitään varsinaisia kaloripommeja, joskin se riippuu myös siitä, miten ne on valmistettu. Silläkään ei ole ratkaisevasti merkitystä, tekeekö jouluruuat itse vai ostaako ne valmiina kaupasta.

Rosolli, kinkku ja kalkkuna ovat kevyitä vaihtoehtoja

Rosolli on kevyttä. Kinkku ja kalkkunakin ovat sopivissa määrissä nautittuna kevyt vaihtoehto, sillä niissä ei ole paljoa rasvaa. Kalaa kannattaa myös suosia. Joulun kaloreista suurin osa löytyy makeista herkuista, kuten pipareista, joulutortuista ja suklaakonvehdeista.

Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot voi tehdä itse niin kevyinä versioina kuin haluaa, mutta nekään eivät pääsääntöisesti ole raskaimmasta päästä jouluruokia.

– Se riippuu siitä, miten paljon laatikoihin käyttää valmistaessa voita ja kermaa, ravitsemusterapeutti Sirpa Soini kertoo.

– Esimerkiksi riisipuuronkin voi tehdä vähärasvaisempaan maitoon tai korvata puolet maidosta vedellä, jos siitä haluaa tehdä kevyemmän version, Soini neuvoo.

Mutta jos esimerkiksi noudattaa jonkinlaista erityisruokavaliota, voi jouluruosta tehdä sen mukaisen version. Esimerkiksi joulupuuron voi tehdä riisin sijasta vaikka kaurasuurimoista.

Jouluruokaa kohtuudella

Tavallisia jouluruokia syömällä päivittäinen energiantarve eli noin 2000–3000 kilokaloria ei välttämättä edes ylity, jos määrän pitää kohtuullisena.

Tänä vuonna joulunpyhät osuvat viikonlopulle ja jouluaatto on lauantai. Todella pitkien pyhien sijasta nyt on vain kolmen päivän pitkä viikonloppu ja Soini toivookin, että se myös näkyy ihmisten syömisessä.

Se ei ole haitallista, jos kolmena päivänä vuodessa syö hieman paremmin. Mutta jos mässäily alkaa jo hyvissä ajoin ennen joulua ja jatkuu vielä sen jälkeenkin, silloin kannattaa miettiä syömätapojaan uudelleen.

Soinin mielestä jouluna saa herkutella, koska lopulta arjen valinnat ovat ne, jotka vaikuttavat ihmisten painoon.

– Pääasia on, että jouluna syödään hyvää ruokaa. Mutta syödään sitä kohtuudella, Soini toteaa.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ravitsemusterapeutti varoittaa jouluruokamokasta: "Kostautuu meille aina"Aiotko keventää laskemalla kaloreita? Ravitsemusterapeutti vinkkaa paremman tavanNäin vältät jouluähkyn – Hanna Partanen muistuttaa oleellisesta asiasta: "Älyttömän suuri vaikutus syömisen hallintaan"Jouluperinteistä pidetään sitkeästi kiinni – myös matkustelu houkuttaa: viime vuoden joulukuussa yli puoli miljoonaa ulkomaan matkaaVähennä joulustressiä marttojen tehovinkeillä: "Tavarat laatikoihin ja sängyn alle piiloon"Ravitsemusterapeutin vinkit jouluun: Näin onnistut välttämään ähkyn
JouluruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 15.9.17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?