Jouluruoalla herkuttelu kolmena päivänä vuodessa ei vaikuta vielä painoon. Arkeen kannattaa kuitenkin palata tapaninpäivän jälkeen, jotta mässäily ei jää päälle.
Jouluruoat eivät pääsääntöisesti ole mitään varsinaisia kaloripommeja, joskin se riippuu myös siitä, miten ne on valmistettu. Silläkään ei ole ratkaisevasti merkitystä, tekeekö jouluruuat itse vai ostaako ne valmiina kaupasta.
Rosolli, kinkku ja kalkkuna ovat kevyitä vaihtoehtoja
Rosolli on kevyttä. Kinkku ja kalkkunakin ovat sopivissa määrissä nautittuna kevyt vaihtoehto, sillä niissä ei ole paljoa rasvaa. Kalaa kannattaa myös suosia. Joulun kaloreista suurin osa löytyy makeista herkuista, kuten pipareista, joulutortuista ja suklaakonvehdeista.
Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot voi tehdä itse niin kevyinä versioina kuin haluaa, mutta nekään eivät pääsääntöisesti ole raskaimmasta päästä jouluruokia.
– Se riippuu siitä, miten paljon laatikoihin käyttää valmistaessa voita ja kermaa, ravitsemusterapeutti Sirpa Soini kertoo.
– Esimerkiksi riisipuuronkin voi tehdä vähärasvaisempaan maitoon tai korvata puolet maidosta vedellä, jos siitä haluaa tehdä kevyemmän version, Soini neuvoo.
Mutta jos esimerkiksi noudattaa jonkinlaista erityisruokavaliota, voi jouluruosta tehdä sen mukaisen version. Esimerkiksi joulupuuron voi tehdä riisin sijasta vaikka kaurasuurimoista.
Jouluruokaa kohtuudella
Tavallisia jouluruokia syömällä päivittäinen energiantarve eli noin 2000–3000 kilokaloria ei välttämättä edes ylity, jos määrän pitää kohtuullisena.
