Ravitsemusterapeutti joulun kaloripommeista: "Pääasia on, että jouluna syödään hyvää ruokaa"

kinkku

Jouluruoalla herkuttelu kolmena päivänä vuodessa ei vaikuta vielä painoon. Arkeen kannattaa kuitenkin palata tapaninpäivän jälkeen, jotta mässäily ei jää päälle.

Jouluruoat eivät pääsääntöisesti ole mitään varsinaisia kaloripommeja, joskin se riippuu myös siitä, miten ne on valmistettu. Silläkään ei ole ratkaisevasti merkitystä, tekeekö jouluruuat itse vai ostaako ne valmiina kaupasta.

Rosolli, kinkku ja kalkkuna ovat kevyitä vaihtoehtoja

Rosolli on kevyttä. Kinkku ja kalkkunakin ovat sopivissa määrissä nautittuna kevyt vaihtoehto, sillä niissä ei ole paljoa rasvaa. Kalaa kannattaa myös suosia. Joulun kaloreista suurin osa löytyy makeista herkuista, kuten pipareista, joulutortuista ja suklaakonvehdeista.

Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot voi tehdä itse niin kevyinä versioina kuin haluaa, mutta nekään eivät pääsääntöisesti ole raskaimmasta päästä jouluruokia.

– Se riippuu siitä, miten paljon laatikoihin käyttää valmistaessa voita ja kermaa, ravitsemusterapeutti Sirpa Soini kertoo.

– Esimerkiksi riisipuuronkin voi tehdä vähärasvaisempaan maitoon tai korvata puolet maidosta vedellä, jos siitä haluaa tehdä kevyemmän version, Soini neuvoo.

Mutta jos esimerkiksi noudattaa jonkinlaista erityisruokavaliota, voi jouluruosta tehdä sen mukaisen version. Esimerkiksi joulupuuron voi tehdä riisin sijasta vaikka kaurasuurimoista.

Jouluruokaa kohtuudella

Tavallisia jouluruokia syömällä päivittäinen energiantarve eli noin 2000–3000 kilokaloria ei välttämättä edes ylity, jos määrän pitää kohtuullisena.

Tänä vuonna joulunpyhät osuvat viikonlopulle ja jouluaatto on lauantai. Todella pitkien pyhien sijasta nyt on vain kolmen päivän pitkä viikonloppu ja Soini toivookin, että se myös näkyy ihmisten syömisessä.

Se ei ole haitallista, jos kolmena päivänä vuodessa syö hieman paremmin. Mutta jos mässäily alkaa jo hyvissä ajoin ennen joulua ja jatkuu vielä sen jälkeenkin, silloin kannattaa miettiä syömätapojaan uudelleen.

Soinin mielestä jouluna saa herkutella, koska lopulta arjen valinnat ovat ne, jotka vaikuttavat ihmisten painoon.

– Pääasia on, että jouluna syödään hyvää ruokaa. Mutta syödään sitä kohtuudella, Soini toteaa.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja