Viisi koko kehon kannalta parasta treeniä – oletko jo kokeillut näitä?

Asiantuntija listaa viisi parasta liikuntalajia, jotka tekevät kokonaisvaltaisesti hyvää niin keholle kuin mielelle.

Jos olet tähän asti luullut, että juokseminen on nopein ja helpoin tie rautaiseen kuntoon, mietipä asiaa uudelleen. Harvardin yliopiston lääketieteen professorin, I-Min Leen, mukaan tämän klassisen treenin suorittaminen on nimittäin kova rasitus koko keholle aina niveliä ja ruoansulatusjärjestelmää myöten.

Juoksemisen sijaan Lee suosittelee seuraavia viittä treenimuotoa, joista on hyötyä niin painonpudotuksen kuin lihaskasvun kannalta. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi seuraavista treeneistä on hyötyä myös sydämellesi, aivoillesi kuin luidesi terveydelle.

1. Uiminen

Harvardin tutkijan mukaan uintia voidaan kutsua täydelliseksi urheilulajiksi, sillä uinnin aikana lähes jokainen lihas kehossasi joutuu töihin. Sen lisäksi, että uinti on monipuolinen laji lihaksistoa ajatellen, se nostaa samalla myös sykettä ja auttaa näin ollen parantamaan sydämesi terveyttä. Hyvä puoli vedessä kelluen suoritettavassa uimisessa on myös se, että se sopii hyvin myös nivelongelmista kärsiville.

Jos uit 30–45 minuuttia kerrallaan, tulet suorittaneeksi hyvän aerobisen treenin, joka tutkitusti auttaa taistelemaan myös masennusta ja stressiä vastaan. 

2. Tai Chi

Tai chi on perinteinen kiinalainen taistelulaji, jossa keho ja mieli pyritään rentouttamaan kokonaisvaltaisten liikkeiden avulla. Tässä lajissa keskittyminen ja syvään hengittäminen ovat avainasemassa, ja tämän vuoksi se sopii kaiken ikäisille kuntotasosta riippumatta.

Tutkijan mukaan erityisen hyvä laji tai chi on kuitenkin vanhemmille ihmisille, joille tasapainoharjoitukset ovat äärimmäisen tärkeitä. Iän myötä heikkenevää tasapainoa vastaan taisteleminen voi säästää monilta loukkaantumisilta.

3. Voimaharjoittelu

Sillä ei ole väliä, nosteletko tankoa vai suoritatko lihaskuntoliikkeet oman kehon painolla, lihaksia kehittävä treeni tekee sinulle hyvää joka tapauksessa. Treenimuodon sijaan tärkeämpää on säännöllisyys; ei ole väliä, mitä teet, kunhan teet sitä säännöllisesti kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

4. Kävely

Toisin kuin moni luulee, pelkkä kävely voi olla tehokas lääke moneen vaivaan. Useammat tutkimukset osoittavat vähintään puoli tuntia kestävällä kävelyllä olevan lukuisia hyötyjä niin keholle kuin aivoille. Sen lisäksi, että kävely laittaa kehon liikkeelle, eräs tutkimus tuli siihen tulokseen, että puolituntinen kävelylenkki neljästi viikossa auttoi parantamaan 60–88-vuotiaiden aivotoimintaa. Kävelystä on tutkitusti todettu olevan hyötyä myös masennuksesta kärsiville.

Jos et ole aiemmin harrastanut liikuntaa, kävely on helppo ja turvallinen tapa lähteä liikkeelle.

5. Lantionpohjan lihastreeni


Lantionpohjanlihasten treenaaminen on tärkeää sekä miehille että naisille, sillä iän myötä nämä pienet lihakset alkavat heiketä, jos niitä ei käytetä. Lantionpohjanlihakset ovat töissä muun muassa silloin, kun pidättelemme virtsaa. Näiden lihasten treenaaminen voikin auttaa sinua säästymään noloilta vuodoilta, mutta tästä treenistä on todistetusti hyötyä myös seksielämäsi kannalta.

Supista lantionpohjan lihaksia voimakkaasti kahdesta kolmeen sekuntia ja toista kymmenen kertaa. Parhaan tuloksen saat, kun treenaat näitä pieniä lihaksiasi neljästä viiteen kertaan viikossa.

***

 

Lue myös:

    Uusimmat