Kasvisruokavalio ja Välimeren ruokavalio laihduttavat yhtä hyvin

Kasvisruokavalioon vaihtavat sekasyöjät laihtuvat yhtä hyvin kuin Välimeren perinteiseen ruokavalioon vaihtavat. Tuoreen italialaistutkimuksen havainto on mielenkiintoinen, sillä aikaisemmin näitä ruokavalioita ei ole tutkimuksissa vertailtu.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 120 ylipainoisen sekasyöjän kokeeseen.

Osallistujat noudattivat kolmen kuukauden ajan joko vähäkalorista kasvisruokavaliota tai vähäkalorista Välimeren ruokavaliota. Parin viikon tauon jälkeen osallistujat vaihtoivat toiseen ruokavalioon niin, että tutkimuksen päättyessä kaikki olivat noudattaneet kumpaakin dieettiä.

Kasvisruokavalio sisälsi tässä tutkimuksessa myös kananmunia ja maitotuotteita. Välimeren perinteisessä ruokavaliossa puolestaan on runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Osallistujat laihtuivat hieman alle kaksi kiloa kummankin ruokavalion aikana, joten tässä suhteessa dieetit olivat yhtä hyviä.

Joitain eroja kuitenkin näkyi, kun analyysissa keskityttiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Kasvisruoka oli parempi haitallisen LDL-kolesterolin alentamisessa, mutta välimerellinen dieetti pienensi haitallisten triglyseridien pitoisuuksia.

Italialaisten havainnot ovat kiinnostavia, sillä vaikka kumpikin ruokavalio tiedetään terveelliseksi, niiden keskinäistä paremmuutta laihduttamisessa ei ole tiettävästi tutkittu. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa suuremmissa ja pidemmissä tutkimuksissa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

Lue myös:

    Uusimmat