Fitness-urheilusta paljastui yllättävä riski, mutta myös hyöty – suomalaistutkijat muistuttavat vakavammasta ongelmasta

Fitness-kisoihin valmistautuessa paino ja etenkin kehon rasvan määrä pudotetaan hyvin alas. Lopputulokseen päästään yhdistämällä tiukka dieetti kovaan harjoitteluun. Tuoreen, vielä julkaisemattoman suomalaistutkimuksen mukaan yhdistelmä altistaa fitness-urheilijan immuunijärjestelmän muutoksille.

Suositut esteettiset urheilulajit, kuten bikini ja body fitness, vaativat pitkäaikaista kovaa harjoittelua ja tiukkaa dieettiä. Energiavaje vaikuttaa ihmisen immuunijärjestelmän tasapainon säätelyyn siinä missä liiallinenkin energiansaanti. Asia selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta, joka voitti Vuoden 2018 liikuntalääketieteellinen tutkimus -kilpailun.

Dieetti heikentää vastustuskykyä

Tutkimuksessa selvitettiin fitness-urheilijanaisten elimistössä tapahtuvia muutoksia tiukan dieetin aikana. Yhteensä 42 tutkimukseen osallistunutta naista jakautui dieetti- ja kontrolliryhmään. Heiltä kerättiin verinäytteet systeemibiologisia määrityksiä varten ennen dieettiä, noin 5–6 kuukautta kestäneen dieetin jälkeen sekä 4–5 kuukauden palautumisjakson jälkeen.

Dieetti-ryhmän painonpudotuksen havaittiin vaikuttavan selkeästi merkittävästi veren systeemibiologisiin muuttujiin: valkosoluihin, sytokiini profiiliin, lgG-vasta-ainepitoisuuksiin ja IgG-glykomiin sekä geenien ekspressiotasoihin. 

Havaitut muutokset immuunijärjestelmässä heikentävät todennäköisesti immuunivastetta ja altistavat esimerkiksi lieville ylähengitystieinfektioille.

– Erityisesti pitkittynyt energiavaje ja siitä johtuva rasvamassan putoaminen yhdessä hormonaalisten muutosten kanssa välittää muutoksia immuunijärjestelmässä, selittää Heikki Sarin.

Onko fitness-kisojen edellyttämä kuri ja kontrolli hyväksi keholle? Artikkeli jatkuu videon alla.

7:47

Palautumisjaksot tärkeitä

Dieettiä ja ankaraa harjoittelua seuranneen 4–5 kuukauden palautumisjakson aikana havaitut muutokset immuunijärjestelmässä näyttäisivät kuitenkin palautuvan ennalleen.

Useita kuukausia jatkunut kova harjoittelu ja runsas painonpudotus vaativat siis suunnilleen yhtä pitkän ajan palautua kuin mitä dieetti on kestänyt, mikä korostaa palautumisjakson tärkeyttä fitnessurheilussa.

– Nykyisen tutkimustiedon valossa fitnessurheilulla ei ole välittömiä pitkäaikaisia terveyshaittoja, vaikka elimistön toiminnassa ja sen säätelyssä tapahtuu muutoksia intensiivisen painonpudotusjakson aikana, Sarin sanoo.

– Toki on muistettava, että perimä, fyysiset sekä henkiset ominaisuudet määrittävät sitä, miten hyvin yksilö sopeutuu eri lajien urheilijalle asettamiin vaatimuksiin. Tämä olisi hyvä huomioida aina puhuttaessa tavoitteellisesta huippu-urheilusta verrattuna terveysliikuntaan, jossa tavoitteet ovat varsin erilaiset, täsmentää Sarin.

Liikkumattomuus ja ylipaino suurempia ongelmia

Sarin tutkimusryhmineen muistuttaa, että kovan harjoittelun ja tiukan dieetin sijaan nyky-yhteiskunnassa suurin ongelma on liikkumattomuus ja se, että ihmiset saavat liikaa energiaa ravinnosta, mikä altistaa ylipainon kehittymiselle, lisääntyneelle sairastuvuudelle ja johtaa yhä kasvaviin kustannuksiin terveydenhuollossa. Kuten alussa mainittiin, myös energiaylimäärä ja lihavuus vaikuttavat immuunijärjestelmän tasapainoon negatiivisesti, kuten moniin muihinkin terveyden osa-alueisiin.

Fitness hyväksi sydämelle

Tutkimusryhmän keräämän aineiston mukaan fitness-urheiluun liittyvistä elintavoista, kuten säännöllisestä harjoittelusta ja terveellisestä ruokavaliosta on myös hyötyä. Fitness-urheilijoilla näyttäisi olevan pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin verrattavissa olevalla valtaväestöllä.

– Samainen sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijäprofiili muuttuu vielä suotuisampaan suuntaan kisoja edeltävän painonpudotusjakson aikana, joka havaittiin tutkimuksen toisessa julkaisemattomassa osatyössä, selvittää Sarin.

Fitneksen vaikutukset miehiin epäselvät

Tässä jutussa käsitellyssä tutkimuksessa tarkasteltiin fitness-urheilun vaikutusta nimenomaan naisten terveyteen. Miten on miesten laita?

– Miesten kisadieetti ja painonpudotus on vielä suhteellisesti intensiivisempi kuin naisten vastaava, joten suoria johtopäätöksiä ei voida tehdä. Naisten fysiologia on myös alttiimpi ankaran laihdutuksen aiheuttamille vaikutuksille, minkä takia suoranainen vertailu on vielä vaikeampaa, Sarin kertoo.

Tulevaisuudessa tiedämme todennäköisesti asiasta lisää, sillä tutkimus on tarkoitus toistaa ensi vuonna isommalla tutkimusaineistolla, johon kuuluu myös miehiä.

Vastapalkittu tutkimus toteutettiin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan sekä Suomen Fitnessurheilu Ry:n kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja