Tutkijat paljastivat superruoat, joilla sydänriskit pienenevät – ja ruoan, joka hengenvaaraa kasvattaa

Lihan vähentäminen ja pähkinöiden ja siementen lisääminen ruokavalioon voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa välttymään sydänsairauksilta ja pienentää niistä johtuvaa kuolleisuutta, kertoo Uutispalvelu Duodecim. Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 81 000 tervettä aikuista, joiden ruokavalioita arvioitiin vuosina 2002–2007. Runsaan yhdeksänvuotisen seurannan aikana heistä 2 300 menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin.

Osallistujat jaettiin ryhmiin sen perusteella, miten paljon proteiinia he saivat lihasta ja toisaalta pähkinöistä ja siemenistä.

Kun eniten lihaa nauttivia verrattiin sitä vähiten syöviin, runsas lihansyönti liittyi 60 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä sydänoireisiin seurannan aikana.

Videolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa kysymyksiin ihmisen proteiinin tarpeesta. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.


Eniten pähkinöitä ja siemeniä syövien kuolleisuus oli puolestaan 40 prosenttia vähäisempää kuin osallistujien, jotka käyttivät niitä vähän. Ruokavalioiden muut piirteet – kuten täysjyväviljat tai kasvissyönti – eivät vaikuttaneet tuloksiin tässä tutkimuksessa.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty myös aiemmin. Lihan vähentäminen ja pähkinöiden lisääminen olisikin todennäköisesti hyvä keino parantaa sydänterveyttä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat