Eikö elämäntapamuutos ole tuottanut näkyviä tuloksia? Nämä pienet onnistumiset motivoivat jatkamaan – "Todella hyvä merkki siitä, että edistyt"

Kokeilimme seinäistuntahaastetta – näin päivittäinen treeni vaikutti 2:15
KATSO MYÖS: Kokeilimme seinäistuntahaastetta kuukauden ajan. Näin päivittäinen minitreeni vaikutti!

Suuren kuvan seuraamisen sijaan joskus kannattaakin kiinnittää huomiota pieniin onnistumisiin!

Moni on vuodenvaihteessa aloittanut – kenties jälleen kerran – elämäntaparemontin. Tammikuu on vaihtunut jo helmikuuksi, eikä suuria tuloksia ole välttämättä vielä näkyvissä, joten motivaatio pysyttäytyä uusissa rutiineissa saattaa jo horjua.

Motivaatiota voi kuitenkin pitää yllä kiinnittämällä huomiota pieniin, matkan varrella osuviin onnistumisiin, muistuttaa personal trainer ja jooga- sekä pilates-ohjaaja Stephanie Mansour  Today-sivustolla.

Mansourin mukaan pienistä voitoista iloitseminen on ollut merkityksellistä hänen painonpudotusta tavoitteleville asiakkailleen.

– Ei kovaa työtään juhlistaakseen tarvitse odottaa suurien virstanpylväiden saavuttamista! Ne ovat ne pienet jutut, joita teemme päivittäin, joista kasvaa isoja muutoksia ajan myötä. Joten vaikka yhden terveellisen valinnan tekeminen ei ehkä tunnu valtavalta edistysaskeleelta, ne ovat ne askeleet kohti tavoitettasi, Mansour kirjoittaa.

Jopa niistä päivistä, jolloin olet jättänyt treenit väliin tai ajautunut kauemmas terveellisestä ruokavaliostasi, löytyy taatusti joitain ylpeydenaiheita. Kiinnitä huomioita vaikkapa näihin Mansourin vinkkaamiin asioihin.

Iloitse näistä saavutuksista

1. Pääset pois television äärestä

Kun uusi kausi lempisarjaa ilmestyy suoratoistopalveluun, on vaikeaa nousta sohvalta ja keskeyttää katselua treenillä. Kylminä talvipäivinä ei myöskään tee mieli lähteä lenkille.

Mutta jos tuollaisina hetkinä pääset edes vähän liikkeelle, Mansour antaisi siitä taputuksen olkapäälle kannustukseksi. Hänen mukaansa jo viiden minuutin treenin ujuttamista televisiomaratonin väliin tulee kohdella voittona.

Mansour kertoo esimerkiksi eräästä asiakkaastaan, jolla oli tapana katsella sunnuntaisin tuntikausia lempiohjelmiaan, kunnes löysi tavan muuttaa rutiinejaan hieman terveellisempään suuntaan. Nykyään tuo asiakas nimittäin treenaa viisi minuuttia jaksojen välissä. Hän saattaa esimerkiksi nostella painoja tai juosta paikallaan.

– Koko päivän [tv-]putken jälkeen, hänellä on 25 minuutin treeni plakkarissa! Ja kaikki tämä vain, koska hän alkoi nähdä muutamankin minuutin liikkumisen voittona, Mansour hehkuttaa.

Nappaa vinkit kotitreeniin videolta. Juttu jatkuu videon alla.

Tehokas kotitreeni pakaroille, reisille ja vatsalle, osa 1 2:33
Treenaa reidet, pakarat ja core kuntoon! Personal trainer Sari Uski näyttää, miten treenaat koko kroppaa helposti kotona.

Tv-maratonin lomassa kannattaa todella pitää taukoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan television ääressä yli neljä tuntia päivässä viihtyvät saattavat olla suurentuneessa vaarassa sairastua laskimoveritulppaan. Tulokseen päätyneet tutkijat suosittavat, että pitkiä tv-maratoneja harrastavat jaloittelisivat ainakin puolen tunnin välein ja välttäisivät epäterveellistä napostelua. Testaa vaikka tämä kolmen liikkeen treeni!

2. Aamurutiini kunnossa

Kaadatko itsellesi ison lasillisen vettä heti aamusta? Pidätkö lyhyen meditointi- tai treenihetken ja syötkö terveellisen aamupalan? Näyttipä aamusi millaiselta tahansa, hyvän aamurutiinin ylläpitäminen ei ole mikään pieni juttu. Mansourin mukaan henkistä ja fyysistä terveyttä priorisoiva aamurutiini on iso askel kohti terveellistä elämäntapaa ja tavoitteisiin pääsemistä helpottavien rutiinien muodostamista. 

Lue myös, millaisia aamurutiineja lääkärit suosittelevat vahvistamaan hyviä yöunia!

3. Energiaa jo aamusta

Entä miltä sinusta tuntuu herätyskellon soidessa? Jos ruokavalio on terveellinen ja elämäntyyli aktiivinen, ihminen yleensä nukkuu paremmin ja herää virkeämpänä. Jos olet harjoittanut terveellistä elämäntyyliä kuukauden, huomaat jo todennäköisesti olevasi aamuisin energisempi, Mansour huomauttaa.

– Tämä on todella hyvä merkki siitä, että edistyt. 

Itseään kannattaakin onnitella jo siitä, että herää tuntematta oloaan uneliaaksi.

4. Nappaat hedelmän nälkääsi

Terveellisten ruokien, kuten hedelmien ja vihannesten, ujuttaminen ruokavalioon voi tuntua vaikealta etenkin kiireisenä arkena. On liian helppoa napata jokin epäterveellinen naposteltava töihin mennessä tai Teams-palaverien välillä. Ole siis ylpeä niistä hetkistä, kun kurotat kätesi hedelmäkulhoon iltapäivän pikkunälän iskiessä. 

– Tämä on todiste siitä, että muutat syömistottumuksiasi pois epäterveellisestä, prosessoidusta ruoasta kohti tervellisempiä ruokia. Tämä on valtava saavutus! Mansour kannustaa.

Mansour muistuttaa, että ihmiset liian usein ajattelevat ruokavaliotaan niin, että sitä tulisi noudattaa 100-prosenttisesti, mutta todellisuudessa jokainen tervellinen valinta yksinäänkin on pieni voitto, johon kannattaa olla tyytyväinen.

Tiesitkö, kuinka paljon välipalat todellisuudessa sisältävät sokeria? Juttu jatkuu videon alla.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Videolla on esimerkkejä naposteltavista ja suosituista välipaloista. Kuinka paljon ne sisältävät piilosokeria?

5. Et himoitse enää niin paljon epäterveellistä ruokaa

Kun terveys- ja liikuntarutiinit ovat toimivia, saatat huomata, ettet himoitse epäterveellisiä ruokia enää niin usein kuin ennen. 

– Huomaan usein, että kun asiakkaani sitoutuvat treenirutiiniin, terveellinen ruokavalio seuraa luonnollisesti perässä. Jos huomaat, että makeisten, suolaisten naposteltavien tai pikaruoan himosi hellittää, se on suuri merkki siitä, että onnistut, vaikka et näkisikään sitä peilistä katsoessasi, Mansour sanoo.

Joten kun huomaat herkkuhimosi laimenevan ja itsesi valitsevan terveellistä ruokaa pikaruoan sijaan, on syytä olla tyytyväinen.

Muista myös, että kun keskityt terveellisten ruokien lisäämiseen ruokavalioosi sen sijaan, että keskittyisit siihen, mitä kaikkea epäterveellistä joudut karsimaan, autat itseäsi positiviisemman ruokasuhteen luomisessa ja teet terveellisesti syömisestä mukavampaa.

6. Arkiaskareet tuntuvat helpommilta

Uuvuttiko pyykkien lajittelu ennen?

– Kun alat tuntea olosi vähemmän väsyneeksi yksinkertaisten askareiden, kuten pyykinlaiton tai ruokakassien kantamisen, jälkeen, se on selvä merkki siitä, että kestävyytesi ja voimasi on parantumassa, Mansour sanoo.

Kiinnitä siis huomiota siihen, sujuvatko simppelit kotihommat aiempaa helpommin, sillä se viittaa siihen, että kehosi on vahvistumassa.

Helpotusta viikkaukseen. Katso videolta, kuinka viikkaat paidan kahdessa sekunnissa. Juttu jatkuu videon alla.

Näin viikkaat paidan parissa sekunnissa 1:20
Näin viikkaat paidan helposti parissa sekunnissa.

7. Vesipullon täyttö muutaman kerran päivässä

Useimmat eivät juo tarpeeksi vettä päivän aikana, mutta Mansour muistuttaa, että nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää kehontoimintojen ja mielialan kannalta.

Nestehukka aiheuttaa päänsärkyä ja mielialanvaihteluita. Niinpä aina kun olet saanut juotua vesipullosi tyhjäksi ja olet täyttämässä sitä, teet kehollesi palveluksen.

Vedenjuominen on kuitenkin tapa, joka sekin vaatii harjoitusta. Jos jaksat kuukauden kiinnittää huomiota vesitankkaukseesi, saatat pian huomata, että se alkaa tapahtua jo luonnostaan.

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? Katso:

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
Faktoja vedestä: Paljonko kaksi litraa vettä näyttää käytännössä?

Lähde: Today

Lue myös:

    Uusimmat