Tutkimus: Jo 12 minuutin tehotreenillä suuria terveyshyötyjä

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Vyötärölihavuus on monien sairauksien riskitekijä. Testasimme, kapeneeko vyötärö hulaamalla – katso tulokset videolta!

Jo 12 minuutin intensiivinen liikuntaspurtti vaikuttaa positiivisesti veressä virtaaviin aineenvaihduntatuotteisiin. Kovatehoinen mutta lyhyt treeni voi auttaa edistämään ihmisten terveyttä pitkällä tähtäimellä.

Uuden tutkimuksen mukaan lyhyt tehotreeni voi vaikuttaa suotuisasti aineenvaihduntatuotteisiin, jotka säätelevät terveydelle keskeisiä toimintoja, kuten insuliiniresistenssiä, oksidatiivista stressiä, verisuonten aktiivisuutta, tulehdusta ja pitkäikäisyyttä.

Massachusettsin yleissairaalan tutkimukseen osallistui 411 keski-ikäistä naista ja miestä. Heidän verestään mitattiin 588 aineenvaihduntatuotteen määrää ennen ja jälkeen 12 minuutin kuormittavan liikuntasuorituksen.

Tutkijat huomasivat suotuisia muutoksia 80 prosentissa aineenvaihduntatuotteita. Esimerkiksi välittäjäaine glutamaatin – joka on yhdistetty esimerkiksi sydänsairauksiin, diabetekseen ja lyhyempään elinikään – tasot putosivat 29 prosentilla. Maksan rasvoittumisesta kertovan ja diabetesta ennustavan DMGV-aineenvaihduntatuotteen määrä putosi 18 prosentilla.

Myös henkilön sukupuoli, painoindeksi ja lihavuus vaikuttivat siihen, miten aineenvaihduntatuotteet reagoivat rivakkaan liikuntasuoritukseen. Esimerkiksi alhaiset DMGV-tasot voivat kertoa kovasta kuntotasosta. Lihavuus puolestaan näytti hieman rajoittavan korkeatehoisesta treenistä saatuja hyötyjä.

Tutkimus ilmestyi Circulation -tiedelehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat