Muutama hedelmä päivässä voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä ilmestyneet löydökset vahvistavat käsitystä hedelmien diabetekselta suojaavasta vaikutuksesta.
Vähintään kahden hedelmäannoksen syöminen päivässä näyttää pienentävän diabetekseen sairastumisen todennäköisyyttä 36 prosentilla.
Yksi annos hedelmiä tarkoittaa noin kourallista eli siis esimerkiksi isoa viipaletta ananasta, yhtä keskikokoista omenaa, kahta mandariinia tai kourallista kirsikoita. Hedelmämehuja ei hedelmiksi lasketa.
Edith Cowan Universityn tutkijat huomasivat yli 7600 australialaisen aineistosta, että vähintään kaksi annosta hedelmiä päivässä syövien henkilöiden insuliiniherkkyys oli viiden vuoden seurannassa parempi kuin alle annoksen hedelmiä päivässä syövillä.
Hedelmämehut eivät suojanneet sairastumiselta, mitä tutkijat selittävät niiden runsaalla sokeripitoisuudella ja vähäisellä kuitupitoisuudella. Kokonaisissa hedelmissäkin on hedelmäsokeria, mutta myös paljon diabetekselta suojaavia ravintoaineita, kuten vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja.