Syötkö riittävästi hedelmiä? Helpon säännön noudattaminen pienentää diabetesriskiä

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille. Ruokavalio ei ole ainut, johon voit itse vaikuttaa.

Muutama hedelmä päivässä voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä ilmestyneet löydökset vahvistavat käsitystä hedelmien diabetekselta suojaavasta vaikutuksesta.

Vähintään kahden hedelmäannoksen syöminen päivässä näyttää pienentävän diabetekseen sairastumisen todennäköisyyttä 36 prosentilla.

Yksi annos hedelmiä tarkoittaa noin kourallista eli siis esimerkiksi isoa viipaletta ananasta, yhtä keskikokoista omenaa, kahta mandariinia tai kourallista kirsikoita. Hedelmämehuja ei hedelmiksi lasketa.

Edith Cowan Universityn tutkijat huomasivat yli 7600 australialaisen aineistosta, että vähintään kaksi annosta hedelmiä päivässä syövien henkilöiden insuliiniherkkyys oli viiden vuoden seurannassa parempi kuin alle annoksen hedelmiä päivässä syövillä.

Hedelmämehut eivät suojanneet sairastumiselta, mitä tutkijat selittävät niiden runsaalla sokeripitoisuudella ja vähäisellä kuitupitoisuudella. Kokonaisissa hedelmissäkin on hedelmäsokeria, mutta myös paljon diabetekselta suojaavia ravintoaineita, kuten vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja.

Lisäksi hedelmiä pureskellessa veren sokeritaso nousee hitaammin kuin hedelmäjuoman kulauttaessa.

Insuliiniherkkyys ja insuliiniresistenssi

Insuliiniherkkyydellä tarkoitetaan elimistön solujen kykyä reagoida verenkierrossa olevaan haiman tuottamaan insuliiniin.

Insuliiniresistenssiksi puolestaan kutsutaan tilaa, jossa insuliiniherkkyys on heikentynyt ja verensokeria alentamaan tarvitaan suurempia määriä insuliinia.

Insuliiniresistenssi on keskeinen tekijä tyypin 2 diabeteksen synnyssä. Tauti on maailmanlaajuinen ja yhä yleistyvä ongelma.

Suomessa tyypin 2 diabetesta sairastaa arviolta lähes puoli miljoonaa ihmistä. Lisäksi noin 700 000 suomalaista potee usein varsinaiseksi diabetekseksi kehittyvää esidiabetesta.

Insuliiniresistenssillä on tärkeä rooli myös sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien taustalla.

Hedelmät suojaavat diabetekselta

Tuore australialaistutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta hedelmien syömisen ja pienemmän diabetesriskin välillä. Hedelmät on kuitenkin jo aiemmin liitetty vähäisempään diabeteksen todennäköisyyteen.

Hedelmät sisältävät paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Monissa hedelmissä on myös runsaasti kuitua, joka auttaa tutkitusti ehkäisemään tyypin 2 diabetesta.

Lisäksi useat hedelmät ovat niin sanottuja matalan glykeemisen indeksin ruokia eli ne nostavat verensokeria vain vähän ja pitävät sen tasaisena.

Terveellisen, paljon hedelmiä ja kasviksia sisältävän ruokavalion lisäksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä olennaista on liikapainon välttäminen, säännöllinen liikunta sekä tupakoimattomuus. Sokeria sisältävien juomien, punaisen lihan ja lihavalmisteiden runsasta käyttöä tulee välttää.

Ostoksilla kannattaa olla tarkkana! Videolla kerrotaan, kuinka paljon suositut välipalat sisältävät lisättyä sokeria.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26

Lue myös:

    Uusimmat