Lääkärien vinkit: Tee nämä asiat aamulla ja nukut paremmin yöllä

Hyvää yöunta kannattaa lähteä rakentamaan aamusta alkaen.

Pimeä vuodenaika voi aiheuttaa ja pahentaa ongelmista. Niin sanotun kaamosunettomuuden merkittävin syy on valon puute.

Pohjoisilla leveyspiireillä talviaikaan vähäistä auringonvalon määrää ei valitettavasti voi lisätä. Elintavoillaan on kuitenkin mahdollista vaikuttaa uniongelmiin. Esimerkiksi säännöllinen vuorokausirytmi, liikunta ja stressinhallinta helpottavat usein unettomuutta.

Hyvää yöunta kannattaa lähteä rakentamaan heti päivän alettua. Well and Good -sivuston haastattelemat lääkärit kertoivat, mitkä aamurutiinit auttavat saamaan illalla unen päästä kiinni.

1. Altista itsesi valolle

Aamun valo tahdistaa sisäistä kelloa eli hermosolujoukkoa, joka säätelee muun muassa unirytmiä. Itsensä kannattaisikin aamutuimaan altistaa kirkkaalle valolle – käytännössä menemällä ulos tai käyttämällä kirkasvalolamppua.

Aamuinen valoaltistus tuo vireyttä päivään ja auttaa elimistöä hahmottamaan, milloin olisi sopiva aika nukahtaa. Lisäksi energisenä ihminen jaksaa touhuta enemmän, jolloin iltaan mennessä ehtii kertyä väsyttävää unipainetta.

Valon näkeminen aamulla voi vähentää myös haittoja, joita koituu liian myöhäisestä valolle altistumisesta esimerkiksi ruutujen välityksellä.

– Toisin sanoen, mitä kirkkaampia päiväsi ovat, sitä vähemmän iltainen ruutuaikasi häiritsee untasi, unilääkäri ja tutkija Jade Wu sanoo Well and Good -sivustolle.

2. Lähde aamulenkille

Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: ”Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!” 1:21
Urheile samalla, kun viet lapset leikkipuistoon! Katso videolta nerokas treeni!

Lenkille lähtö heräämisen jälkeen voi ajankohdasta riippuen altistaa luonnonvalolle, mutta liikkumisesta aamutuimaan on muutakin hyötyä unen kannalta.

– Liikunta voi vapauttaa luontaisia endorfiineja, jotka tuovat hyvää oloa ja vireyttä, mutta myös syventävät yöunta, uniasioihin erikoistunut lääkäri Angela Holliday-Bell kertoo Well and Good -sivustolle.

Liikunnan lisääminen päivään myös kasvattaa unipainetta ja edistää nukahtamista illalla.

3. Juttele läheiselle

Myös vuorovaikutus ihmisten kanssa voi neurologi Chris Winterin mukaan auttaa tahdistamaan sisäistä kelloa, sillä se herättelee elimistöä ja antaa osviittaa vuorokaudenajasta.

Läheisen kanssa jutustelu aamulla saattaa parantaa mielialaa, sillä se vapauttaa dopamiinin ja serotoniinin kaltaisia välittäjäaineita. Kun ihminen on hyvällä tuulella, hän todennäköisesti pysyy virkeämpänä päivän ajan ja vastapainoksi tarvitsee unta illalla.

4. Syö hyvä aamupala

Aamupala herättelee aineenvaihduntaa, mikä osaltaan auttaa tahdistamaan vuorokausirytmiä. Aamupalan nauttiminen pian heräämisen jälkeen antaa keholle viestin, että on aika toimia, varsinkin jos ruokailurytmin pitää säännöllisenä.

Hyvä aamupala on heräämisen arvoinen asia, joka auttaa parantamaan mielialaa sekä lisää vireyttä ja keskittymiskykyä. Päivän ensimmäisellä aterialla kannattaa nauttia kuitupitoisia hiilihydraatteja, proteiineja, hyviä rasvoja sekä kasviksia, hedelmiä tai marjoja.

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Mitä tahansa teetkin, älä laiminlyö unta! Videolla kerrotaan, mitä siitä voi seurata.

Lue myös:

    Uusimmat