Tutkijat vaativat näihin ruokiin samanlaisia varoituksia kuin tupakka-askeissa

10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset? 0:37
Katso myös: Coloradon yliopiston tutkijoiden mukaan pitkälle prosessoidut elintarvikkeet aiheuttavat todennäköisemmin "ruokariippuvuutta". Kuinka montaa näistä itse himoitset?

"Varoitus: Ultraprosessoitu!" Tällainen varoitus voisi löytyä ruokapakkauksista tulevaisuudessa, jos tämä asiantuntijaryhmä saisi tahtonsa läpi.

Asiantuntijaryhmä haluaisi tupakka-askeista tutut varoitukset myös ruokapakkauksiin. Tutkijoiden mukaan varoituslappuja pitäisi lätkiä "ruokiin, jotka eivät ole ruokaa" – siis sipsipusseihin, ranskalaisiin, pekoniin, karkkeihin, limuihin ja muihin pitkälle prosessoituihin tuotteisiin, kertoo New York Post.

– Teollinen prosessointi ja lisäaineiden, makujen ja emulgointiaineiden cocktail sekä väriaineet, jotka kaikki antavat tuotteelle makua ja tekstuuria, tekevät ruoasta hypermaukasta tai vetoavampaa ja potentiaalisesti addiktoivaa. Se puolestaan johtaa huonoihin ruokavaliotottumuksiin, Vital Strategies -terveysorganisaation tutkijat toteavat raportissaan.

Raportti julkaistiin BMJ Global Heath -julkaisussa.

Sisältävät enemmän kuin viisi ainesosaa

Tutkijoiden mukaan ultraprosessoidut ruoat ovat ruokia, joita ei voi tehdä kotona; ne ovat valmiita syötäviksi suoraan pakkauksesta, sisältävät enemmän kuin viisi ainesosaa ja kestävät pitkiä aikoja pilaantumatta. 

– Isovanhempasi eivät olisi käyttäneet tai edes tunnistaneet niitä.

Aiemmin on havaittu, että ultraprosessoidut ruoat yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin ja myös ennenaikaiseen kuolemaan. Niitä myös syödään enemmän kuin muita ruokia, mikä johtaa lihomiseen. Ruokien riskit siis tiedetään, mutta kuluttajille niistä ei usein viestitä.

"On aika investoida negatiiviseen brändi-identiteetin luomiseen"

Korkean tulotason maissa yli puolet kulutetuista kilokaloreista tulevat ultraprosessoiduista tuotteista. Niitä myös markkinoidaan aggressiivisesti.

Koska markkina on myös kasvava, raportin mukaan miljardeihin ihmisiin voisi ruokatuotteiden vuoksi kohdistua todennäköisesti suurentunut kakkostyypin diabeteksen, sydänsairauksien, aivoinfarktien, masennuksen ja jopa kuoleman riski.

– On aika investoida negatiiviseen brändi-identiteetin luomiseen, jonka ultraprosessoidut ruoat ja juomat ansaitsevat. Voisimme oppia paljon tupakan kontrolloimisesta, raportti toteaa.

Varoituksessa voisi lukea esimerkiksi "Ultraprosessoitu: paljon suolaa, paljon sokeria, paljon tyydyttynyttä rasvaa".

Katso myös: Ravintola otti käyttöön robotin, joka ei kaipaa unta tai taukoja – ja joka tekee parempia ranskalaisia:

Ravintola otti käyttöön robotin, joka ei kaipaa unta tai taukoja:"Tekee parempia ranskalaisia" 1:05

Lähteet: Bmj.comNypost.com

Lue myös:

    Uusimmat