Tutkimus: Tv-maratoneihin liittyy kavala vaara terveydelle

Television ääressä yli neljä tuntia päivässä viihtyvät saattavat olla suurentuneessa vaarassa sairastua laskimoveritulppaan, tuore tutkimus osoittaa. Tutkijat suosittavat, että pitkiä tv-maratoneja harrastavat jaloittelisivat ainakin puolen tunnin välein ja välttäisivät epäterveellistä napostelua.

Tulokset perustuvat kolmen tutkimuksen ja 131 000 keskimäärin 54–65-vuotiaan tietoihin, jotka yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Osallistujat olivat terveitä tutkimusten alkaessa, mutta 5–20-vuotisten seurantojen aikana heistä 960 sairastui laskimoveritulppaan.

Riski sairastua laskimoveritulppaan seurannan aikana oli noin kolmanneksen suurempi osallistujilla, jotka katsoivat televisiota ainakin neljä tuntia päivittäin. Tämä todettiin verrattuna korkeintaan 2,5 tuntia televisiota päivittäin katsoviin.

Pitkä paikallaanolo suurentaa veritulpan vaaraa

Pitkä yhtäjaksoinen paikallaan istuminen esimerkiksi lentomatkoilla tai pitkä vuodelepo sairauden vuoksi suurentavat laskimoveritulpan vaaraa, joten on hyvinkin mahdollista, että myös television katselu altistaa veritulpille.

Nyt julkaistussa analyysissa yhteydet havaittiin riippumatta siitä, miten paljon liikuntaa osallistujat harrastivat muina aikoina. Myöskään sukupuoli, ikä tai mahdollinen ylipaino eivät selittäneet tuloksia.

Laskimoveritulppa tarkoittaa verihyytymän muodostumista laskimoon. Tulpat syntyvät melkein aina alaraajoihin. Keuhkoveritulppa syntyy, kun hyytymän aiheuttava tukos kulkeutuu keuhkoihin, missä se aiheuttaa muun muassa hengenahdistusta, veriyskää ja rintakipua, kuumeilua ja pahimmillaan kuoleman.

Myös koronavirusinfektio altistaa veritulpille. Alla olevalla videolla kerrotaan, miksi.

Miksi koronavirus altistaa veritulpille? 1:46
Katso video: Miksi koronavirus altistaa veritulpille? Hyytymistautien professori Riitta Lassila HUS Diagnostiikkakeskuksesta vastaa.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat