Sovinismia, seksismiä ja häirintää... Muistatko vielä nämä kohut?

Aina toisinaan julkisuudessakin kuullaan sovinistisia möläytyksiä tai kohistaan seksistisistä asenteista ja seksuaalisesta häirinnästä. Muistatko vielä nämä kohut vuosien varrelta?

Kikkelikortti

Tupolevin veljeksiksi itseään tituleeraannut työmarkkinajohtajien joukko lähetti tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Marianne Laxénille vuonna 1990 postikortin, jossa alaston nainen laskeutuu peniksiä kohti rintaliivit laskuvarjonaan.

Lähettäjien joukossa oli mukana muun muassa valtakunnansovittelija Jorma Reini.Mediassa postikorttia nimitettiin kikkelikortiksi, ja se kirvoitti keskustelua tasa-arvosta Suomessa sekä naisten asemasta työelämässä.

"We go to room"

Keskustan entinen kansanedustaja, europarlamentaarikko ja sikatilallinen Timo Järvilahti herätti pahennusta käytöksellään saksalaista naiskolleegaansa kohtaan europarlamentissa vuonna 1995.Järvilahden väitettiin sanoneen naiselle yön tunteina: "your man go, we go my room".

Sittemmin Järvilahti aloitti uuden uran pappina.

"Naisilla on handicap"

Keskon varapääjohtaja Timo Karake aiheutti kohun vuonna 1995 kommentoituaan naisten asemaa työelämässä Ilta-Sanomien toimittajalle, joka oli kysynyt miksei Keskon johtajien joukossa ollut naisia.

– Täytyy myöntää, että monissa tapauksissa naisilla on se handicap, että monta kertaa perheasiat ovat sellaisia, että ne aiheuttavat sen, että kun joudutaan muuttamaan paikkakuntia ja muita tällaisia asioita tekemään, siinä tulee omat hankaluutensa, Karake sanoi ja tarkensi vielä miehen perheen päänä päättävän asuinpaikasta.

Ilkka Kanervan tekstiviestit

Ulkoministeri Ilkka Kanerva lähetti satoja ehdottelevia ja flirttejä tekstiviestejä tanssija Johanna Tukiaiselle vuonna 2008. Naistenmiehen maineessa oleva Kanerva oli aiemminkin kohahduttanut lähettelemällä viestejä nuorille naisille.Tällä kertaa kohu kuitenkin johti hänen eroonsa ulkoministerin tehtävästä.

Seksuaalista häirintää

Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2008 seksuaalisesta häirinnästä eduskunnassa, ja paljasti nimettomässä kyselyssä ilmi tulleiden pahimpien häiritsijöiden nimet. Yksi nimetyistä, kokoomuksen kansanedustaja Lyly Rajala, teki asiasta rikosilmoituksen, mutta syytteet kunnianloukkauksesta kaatuivat oikeudessa. Salissa kuultiin muun muassa lukuisia naistodistajia, jotka kertoivat Rajalan syyllistyneen seksuaaliseen häirintään.

Audi-mies Esko Kiesi

Audin myyntijohtaja Esko Kiesi laukoi täysillä Anna-lehden markkinaväelle suuntaaman erikoisnumeron haastattelussa vuonna 2009.

"Mies puhuu naisesta" -sarjassa Kiesi muun muassa rinnasti naiset autoihin ja kuvaili naisia kylmiksi otuksiksi, jotka eivät pärjää johtopaikoilla tunteilun takia. Lisäksi hän paljasti tarvitsevansa naista "asioihin, mihin nainen on tarkoitettu, kuten pitämään miestä hyvänä ja olemaan haluttava."

Kiesi irtisanoutui näkemystensä aiheuttaman kohun saattelemana.

Kokovartaloministeri

Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki nimitti pääministeri Mari Kiviniemeä "kokovartaloministeriksi" vuonna 2011.

Kirkonmies kähmii?

Vuonna 2011 Ylen A-Studiossa kerrottiin ortodoksisen papin ja europarlaamentaarikon Mitro Revon käytöksen naisia kohtaan herättävän pahennusta. Ohjelma oli teettänyt kyselytutkimuksen suomalaisista europarlaamentaarikoista, ja vastauksissa kerrottiin, että Repo "kähmii naisia niin paljon kuin kehtaa".

Aarno "Loka" Laitinen

Toimittaja-kolumnisti Aarno "Loka" Laitista pidetään sovinistina: kiitos hänen feminismiä kritisoivien kolumniensa.

− Tosiasiassa naiset eivät kestä pitkään rankkaa ja vastuunalaista työtä. Jos mies toimisi samoin, hänet nitistettäisiin, Laitinen lataa Studio55.fin haastattelussa vuonna 2011.

Studio55.fi

Lähteet Iltasanomat.fi, hs.fi, yle.fi, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja