Näin ajatteli sikamaisin sikapalkinnon saaja: Naisten lastensaanti vamma

Naisia halventavia kommentteja esittäneet ihmiset saivat 1990-luvulla radiossa sikapalkintoja. Niitä myöntänyt Päivi Istala muistelee pahimpana tapauksena miesjohtajaa, joka piti naisten lastensaantia syynä pitää heidät poissa yrityksen johtopaikoilta.

Päivi Istala jakoi sikapalkintoja Naisten tunti -radio-ohjelmassa 1990-luvulla. Palkintoja saivat sellaiset ihmiset, jotka olivat esittäneet julkisuudessa naisia halventavia kommentteja.

– Jaoin palkintoja runsaassa viidessä vuodessa noin 50–60 henkilölle. Kuuntelijoilta sai paljon vinkkejä: minulle lähetettiin lehtileikkeitä ja soitettiin, Istala sanoo.

Sikamaisimpana palkinnon saajana Istala pitää erästä Keskon silloista johtajaa.

– Keskon hallintoelimissä ei tuolloin ollut yhtään naista. Jossakin haastattelussa kyseiseltä johtajalta kysyttiin, miksi. Tämä mies vastasi, että sen takia, kun naisilla on sellainen handicap (vamma), että he saavat lapsia ja ovat poissa työelämästä. Siitä nousi karmea meteli – ettäkö naisissa on tällainen vika, että he oikein lisääntyvät, herranjestas sentään!

– Sikapalkinnon jälkeen asiaa jouduttiin selittelemään. Vähän ajan päästä Keskon hallintoelimiin ilmestyi ensimmäinen nainen, Istala kertoo.

"Ei mitään myyvempää kuin erimieliset naiset"

Sikapalkintoja jaettiin myös naisille.

– Naiset saattavat todella esittää toisistaan yhtä kaameita kommentteja kuin miehet. Iltapäivälehdissä näkee, ettei ole juuri mitään myyvempää kuin kaksi erimielistä tai keskenään tappelevaa naista.

– Mikäs sen hienompaa kuin jos esimerkiksi europarlamentaarikko Satu Hassi sanoo yhtä ja Anneli Jäätteenmäki toista. Muistan myös, kuinka Tarja Halonen ja Jäätteenmäki kävelivät käsi kädessä, kun Suomeen oli saatu ensimmäinen naispääministeri. Kun Jäätteenmäki sitten joutui luopumaan pääministerin paikasta, ei mentykään enää käsikynkkää, Istala sanoo.

Ei enää sikapalkintoa

Miten "palkittavat" suhtautuivat titteliinsä?

– Yksikään ei muistaakseni reagoinut siihen julkisesti. Kulissien takaa kyllä kuulin, etteivät kaikki olleet hirveän iloisia, mutta en välittänyt. Olin sitä mieltä, että julkisovinistiset puheet oli saatava Suomessa loppumaan.

– Kerran Helsingin Sanomien pilapiirtäjä Terho oli piirtänyt kuvan kahdesta miehestä, joista pienempi ja pyöreämpi muistutti kasvoiltaan sikaa. Siinä isompi mies sanoi pienemmälle jotenkin näin: "kyllä sinä olet ihan kunnon kaveri, vaikka se Istala antoikin sinulle sikapalkinnon", Istala naurahtaa.

Kenelle Istala antaisi sikapalkinnon nyt?

– Olkoon antamatta. En halua enää provosoida. Vaikka naisten julkinen halveksunta, väheksyntä ja syrjintä eivät ole lakanneet, minä ja sikapalkinto olemme sen lopettamiseksi jo parhaamme tehneet.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja