Näin ajatteli sikamaisin sikapalkinnon saaja: Naisten lastensaanti vamma

Päivi Istala pitää sikamaisimpana sikapalkittuna yritysjohtajaa, joka perusteli naisten puuttumista hallintoelimistä sillä, että he saavat lapsia. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 30.01.2013 12:56

Naisia halventavia kommentteja esittäneet ihmiset saivat 1990-luvulla radiossa sikapalkintoja. Niitä myöntänyt Päivi Istala muistelee pahimpana tapauksena miesjohtajaa, joka piti naisten lastensaantia syynä pitää heidät poissa yrityksen johtopaikoilta.

Päivi Istala jakoi sikapalkintoja Naisten tunti -radio-ohjelmassa 1990-luvulla. Palkintoja saivat sellaiset ihmiset, jotka olivat esittäneet julkisuudessa naisia halventavia kommentteja.

– Jaoin palkintoja runsaassa viidessä vuodessa noin 50–60 henkilölle. Kuuntelijoilta sai paljon vinkkejä: minulle lähetettiin lehtileikkeitä ja soitettiin, Istala sanoo.

Sikamaisimpana palkinnon saajana Istala pitää erästä Keskon silloista johtajaa.

Kuvituskuva.Colourbox.com

– Keskon hallintoelimissä ei tuolloin ollut yhtään naista. Jossakin haastattelussa kyseiseltä johtajalta kysyttiin, miksi. Tämä mies vastasi, että sen takia, kun naisilla on sellainen handicap (vamma), että he saavat lapsia ja ovat poissa työelämästä. Siitä nousi karmea meteli – ettäkö naisissa on tällainen vika, että he oikein lisääntyvät, herranjestas sentään!

– Sikapalkinnon jälkeen asiaa jouduttiin selittelemään. Vähän ajan päästä Keskon hallintoelimiin ilmestyi ensimmäinen nainen, Istala kertoo.

"Ei mitään myyvempää kuin erimieliset naiset"

Sikapalkintoja jaettiin myös naisille.

– Naiset saattavat todella esittää toisistaan yhtä kaameita kommentteja kuin miehet. Iltapäivälehdissä näkee, ettei ole juuri mitään myyvempää kuin kaksi erimielistä tai keskenään tappelevaa naista.

– Mikäs sen hienompaa kuin jos esimerkiksi europarlamentaarikko Satu Hassi sanoo yhtä ja Anneli Jäätteenmäki toista. Muistan myös, kuinka Tarja Halonen ja Jäätteenmäki kävelivät käsi kädessä, kun Suomeen oli saatu ensimmäinen naispääministeri. Kun Jäätteenmäki sitten joutui luopumaan pääministerin paikasta, ei mentykään enää käsikynkkää, Istala sanoo.

Anneli Jäätteenmäki ojensi Tarja Haloselle eroanomuksensa vuonna 2003.Timo Jakonen/Str/Lehtikuva

Ei enää sikapalkintoa

Miten "palkittavat" suhtautuivat titteliinsä?

– Yksikään ei muistaakseni reagoinut siihen julkisesti. Kulissien takaa kyllä kuulin, etteivät kaikki olleet hirveän iloisia, mutta en välittänyt. Olin sitä mieltä, että julkisovinistiset puheet oli saatava Suomessa loppumaan.

– Kerran Helsingin Sanomien pilapiirtäjä Terho oli piirtänyt kuvan kahdesta miehestä, joista pienempi ja pyöreämpi muistutti kasvoiltaan sikaa. Siinä isompi mies sanoi pienemmälle jotenkin näin: "kyllä sinä olet ihan kunnon kaveri, vaikka se Istala antoikin sinulle sikapalkinnon", Istala naurahtaa.

Kenelle Istala antaisi sikapalkinnon nyt?

– Olkoon antamatta. En halua enää provosoida. Vaikka naisten julkinen halveksunta, väheksyntä ja syrjintä eivät ole lakanneet, minä ja sikapalkinto olemme sen lopettamiseksi jo parhaamme tehneet.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Feministi radioääni: Naisen saatava pukeutua minihameeseen ilman syytteitä provosoinnista

Tiesitkö? Tämä tapahtumaketju johti lehtien luopumiseen seksi-ilmoituksista

Onko pomon kanssa nakuilu tasa-arvon salaisuus?

Näin miehiä sorretaan Suomessa – kolme epäkohtaa ylitse muiden

Elisabeth Rehn lähetyksessä: Naiskiintiöitä talouselämään – ja firman tulos paranee

Äijäjoogaan naiskiintiö? Tasa-arvoviranomainen iski miesten harrastukseen!

Elisabeth Rehn: Minulle sanottiin, että nainen ei voi johtaa 2 000 poliisia

Ylikonstaapeli sai haukut - syynä suvaitsevainen kannanotto

Aarno "Loka" Laitinen: Naiset eivät kestä rankkaa ja vastuunalaista työtä

Tällainen syrjintä koskettaa jopa 40 000 suomalaista

Vapiskaa naiset: Näitä oikeuksia miehet vaativat itselleen!

Nainen, ole onnellinen, että et syntynyt näihin maihin!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55