Asiantuntija arvioi: "Miehet näkevät tasa-arvon kehityksen uhkana miehisyydelle ja yhteiskunnalle"

Feminismiin suhtaudutaan Suomessa edelleen vähän kriittisesti, Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Tetti Vähämaa arvioi.

– Olen huomannut, että joillakin tulee ensi kohtaamisella sellainen karvat pystyyn -asenne, että sinä kun olet feministi, minä en halua puhua mitään. Täytyy sanoa, että sitten kun näiden ihmisten kanssa on keskustellut, on tullut palautetta, että hei, feministien kanssa voikin puhua asioista, Naisasialiitto Unioinin puheenjohtaja Tetti Vähämaa kuvailee feminismin tilaa nyky-Suomessa.

Vähämaa vertaa asennetta esimerkkinä naapurimaahamme Ruotsiin.

– Esimerkiksi Ruotsissa feminismi ei yleensä ole sellainen kirosana, mitä Suomessa koetaan olevan. Siellä on olemassa feministinen puolue; siellä on ihan okei olla feministi. Suomessa halutaan jostain syystä vältellä. Sanotaan, että kannatetaan naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, mutta en halua olla feministi.

Miehet kokevat asemansa uhatuksi

Vähämaa ei puhuisi sovinismista, vaan lähinnä miesten suhtautumisen muuttumisesta erilaiseen suuntaan tasa-arvon kehityksen aikana. Nykyään miehet kokevan jollain lailla uhkana sen, että naiset ovat tasa-arvoisia miesten kanssa.

– Parikymmentä vuotta sitten se oli enemmän puhtaasti sovinismia, naisia ja naisten asioita vähäteltiin. Nyt tulee tunne, että miehet kokevat olevansa jotenkin alistetussa asemassa yhteiskunnassa. Miehet näkevät tasa-arvon kehityksen jotenkin uhkatekijänä heille, miehisyydelleen ja yhteiskunnalle. Kuin heitä ei tarpeeksi tuotaisi enää esille, Vähämaa kuvailee.

Kokevatko miehet tulevansa vastaavasti jossain asiassa syrjityksi?

– Valitettavasti esimerkiksi huoltajuuskiistoissa miehet kyllä kokevat syrjintää. Vanhempia ei aseteta automaattisesti tasa-arvoiselle linjalle, vaan äiti saa etusijan. Tällaisia tapauksia on joitakin. Sitten on tietysti miehin kohdistuva lähisuhdeväkivalta. Siitäkin voisi puhua avoimemmin, Vähämaa sanoo.

Avoimempaa suhtautumista

Vaikka samoista asioista on taisteltu jo vuosia, feminismi voi Suomessa hyvin. Omien oikeuksien ajaminen tuntuu kiinnostavan etenkin nuoria naisia.

– Kyllä feminismi on nykyään paremmin esillä. Nuorten keskuudessa on nousemassa feministinen ajatusmaailma ja ajatusmalli. Sieltä on tulossa paljon varsinkin nuoria naisia, joilla on halua ja intoa vaikuttaa asioihin ja jotka eivät pelkää feministiksi leimautumista, Vähämaa kiittelee.

Vähämaa muistuttaa myös Profeministimiehistä – miesryhmästä, joiden tavoitteena ja tarkoituksena on tukea feminismiä ja toimia feminististen pyrkimysten hyväksi.

– Eli miehetkään eivät niin pelkää sitä, etteivätkö he voisi olla feministejä. Sekin on alkanut rohkeammin tulemaan mukaan.

Mitä suomalaisnaiset voisivat itse tehdä tasa-arvon edistämiseksi?

– Tarttumalla rohkeasti näkemiinsä epäkohtiin ja puhumalla niistä avoimesti – ilman sitä pelkoa, että leimautuu joksikin muuksi kuin mitä itse asiassa on. Yhteiskunnalta toivon avoimempaa suhtautumista asioihin. Ei niinkään elettäisi enää vanhojen ennakkokäsitysten alla, vaan lähdettäisiin miettimään asioita ja muodostamaan mielipidettä. Eikä heti lähdettäisi siitä, että kun aina on ollut näin, niin näin tulee aina olemaankin, Vähämaa toteaa.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja