Tiesitkö? Tämä tapahtumaketju johti lehtien luopumiseen seksi-ilmoituksista

Helsingin Sanomat ja muut isot suomalaiset lehdet lopettivat seksi-ilmoitusten julkaisemisen vuonna 2003, kun Naisjärjestöjen Keskusliiton ideoima ja Päivi Istalan omassa radio-ohjelmassaan esittelemä kampanja sai ihmiset irtisanomaan lehtitilauksia joukolla. Istala sai ansioistaan valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

– Vielä 2000-luvun alussa lehdissä oli puhelin- ja seuranhakuilmoituksia, jotka oli varusteltu provosoivilla teksteillä ja kuvilla naisten rinnoista, Päivi Istala kertoo.

– Kerran ilmoituksia muiden mukana julkaisseen Helsingin Sanomien oma toimittaja haastatteli päätoimittaja Janne Virkkusta näistä seksi-ilmoituksista. Virkkusen viesti oli, että Hesari julkaisee ilmoituksia, koska ne kasvattavat liikevaihtoa ja muutkin tekevät niin – jos joku muu lopettaisi, niin ehkä hekin.

Istala kuului tuolloin Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen naistoimittajien edustajana.

– Mielestämme ilmiö oli julkista, laillistettua prostituutiota. Emme pitäneet asiallisena sitä, että Helsingin Sanomat ja muut isot sanomalehdet julkaisevat kyseisiä ilmoituksia kuvineen. Niinpä liittoon kuuluneet yli puoli miljoonaa naista reserviupseerien rouvista vihreisiin feministeihin ryhtyivät kampanjoimaan asiaa vastaan.

– Kehotimme myös jäsenjärjestöjen jäseniä peruuttamaan tai ainakin katkaisemaan Helsingin Sanomien tilauksen ja ilmoittamaan syyksi seksi-ilmoitukset.

"Lehdessä paniikki päällä"

Kampanja ei aluksi herättänyt juurikaan huomiota.

– Salon Seudun Sanomat ja STT taisivat olla ainoat mediat, joissa siitä kerrottiin. Itse otin asian esille Naisten tunti -radio-ohjelmassani sunnuntai-iltana.

Lähetystä seuraavana tiistaina tuttu televisiotoimittaja soitti Istalalle.

– Hän kysyi, mitä ihmettä olen oikein sanonut – Helsingin Sanomissa oli kuulemma paniikki päällä. Illalla kampanjasta kerrottiin pääuutisissa.

Esimerkkiä seurattiin

Kun Istala soitti Helsingin Sanomien asiakaspalveluun peruuttaakseen oman tilauksensa, väsynyt naisääni vastasi.

– Hän sanoi, että älkää nyt tekin! Kysyin, kuinka niin. Asiakaspalvelija pystyi sanomaan vain, että päätoimittaja antaisi aiheesta lausunnon huomisessa lehdessä. Kun seuraavana aamuna avasin lehden, Virkkunen kirjoitti siinä Helsingin Sanomien lopettavan seksi-ilmoitusten julkaisemisen.

Istala kertoo, että esimerkkiä seurasivat ainakin Lapin Kansa ja Aamulehti. Seuraavana vuonna hän sai itse asiasta valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

– Sitä, kuinka moni oikein peruutti tilauksensa kampanjan ansiosta, emme saa varmasti koskaan tietää. Mutta kyllä se iso aalto oli – niin iso, että Helsingin Sanomissa tajuttiin, että aika on nyt täysi.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja