Feministi radioääni: Naisen saatava pukeutua minihameeseen ilman syytteitä provosoinnista

Päivi Istala on feministi. Hänen toimittamansa Naisten tunti -ohjelma oli yksi ensimmäisiä naisten asemaa puolustaneita radio-ohjelmia. Nyt feminismiä tarvitaan hänen mielestään siihen, että naiset saisivat olla rauhassa väkivallalta ja häirinnältä sekä kodeissa että kaduilla.

Oletko feministi, Päivi Istala?

– Olen, ilman muuta. En tunnista kuvaa itsestäni 24 tuntia vuorokaudessa telaketjuissa, mutta mielestäni miesten ja naisten tulisi yhdessä parantaa naisten asemaa. Jos nainen voi hyvin perhe-elämässä ja parisuhteessa, silloin myös lapset voivat hyvin, ja silloin myös mies voi hyvin, Istala vastaa.

Istalan mielestä feminismille riittää tasa-arvon edistymisestä huolimatta edelleen työtä.

– Nostin itse naisiin kohdistuvan väkivallan esille ensimmäisenä Suomessa 1990-luvun alussa, kun koko aihe oli vielä täysin tabu. Suomi oli juuri saanut hyvät lukemat YK:n tekemässä naisten asemaan liittyvässä kyselyssä niin koulutuksen, työelämän kuin palkkaerojenkin osalta, mutta naisiin kohdistuva väkivalta puuttui listalta kokonaan.

– Virallisesti ongelmaa ei muka edes ollut olemassa.

Minihametta pidetään häirinnän kerjäämisenä

Vaikka aiheen tabuus on jo vähentynyt, väkivalta ei ole loppunut.

– Ei tarvitse kuin katsoa, mitä Intiassa kävi juuri äskettäin, Istala viittaa bussissa tapahtuneen joukkoraiskauksen ja pahoinpitelyn seurauksena kuolleeseen naiseen.

– Suomalaisissakin kodeissa tapahtuu neljän seinän sisällä melkein mitä vaan.

Istalaa kammottaa myös se, että naisia syytetään väkivallan provosoimisesta.

– Suomessa on havaittavissa yhä enemmän sellaista ilmapiiriä, että jos nainen liikkuu ulkona minihame päällä, niin hän on itse kerjännyt häirintää. On se nyt kumma, jos ulkona ei saa liikkua sellaisissa vaatteissa kuin itse haluaa!

Työelämän tasa-arvokaan Istala ei pidä täysin korjaantuneena.

– Kannan itse rintapielessäni Naisen euro -pinssiä – siitä puuttuu edelleen se 20 senttiä, Istala sanoo.

Kiitosta nuorille miehille kotitöistä

Haluaa Istala silti kiittääkin miehiä – erityisesti nuoria sellaisia.

– Pian kaksi vuotta täyttävän lapsenlapsen isoäitinä olen huomannut, että miehet osallistuvat nykyään kotitöiden tekemiseen paljon paremmin kuin aikaisemmin.

– Kun itse olin nuori, isät saattoivat kalastaa ja jopa valmistaa kalan syömäkuntoon, mutta siinäpä se oikeastaan oli. Nykytilanne on vaatinut vuosikausien työtä ja keskustelua, Istala sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja