Onko pomon kanssa nakuilu tasa-arvon salaisuus?

Saunominen on osa suomalaista yrityskulttuuria ja jopa diplomatiaa. Suomen menestystarinasta kirjan laatinut André Chaker tietää miksi: sauna edistää erinomaisesti tasa-arvoa.

– Sauna on edistänyt ja edistää yhä tasa-arvoa. Se edistää matalaa hierarkiaa ja on hyväksi ihmissuhteille. Saunan lauteilla kukaan ei luule olevansa toisen ihmisen yläpuolella, kanadalaissyntyinen André Chaker ylistää.

– Kun on pomon kanssa yhdessä saunassa, alasti, se on niin tasoittava kokemus. Vaatteiden tuomat valtasymbolit poistuvat, ollaan vain ihmisiä.

Chaker uskoo saunan osaltaan edistävän myös sukupuolten välistä tasa-arvoa, sillä saunominen kasvattaa tervettä suhtautumista alastomuuteen.

Chaker kuitenkin tunnustaa, ettei yritysten saunakulttuuri sellaisenaan sovi viemiseksi ulkomaille. Sauna on suomalaisten oma tapa, jota ulkomaalaisten on vaikea ymmärtää.

– Ulkomaalainen voi mennä lukkoon, se voi olla liian epämukavaa. Pitäisi ensin tunnustella, että onko saunakokemukseen valmiuksia. Kuumuus ja alastomuus eivät sovi kaikille, Chaker pohtii.

– Sen sijaan ulkomailla liike-elämässä voitaisiin miettiä muunlaista yhdessä oloa, joka paljastaa ihmisen ihmiselle, ja joka sopii kyseiseen kulttuuriin. Kanadassa se voisi ehkä olla intiaanien sweat tent, hikimaja.

Studio55.fi/Milja Atu

Lue myös:

    Uusimmat