Seksi käy urheilusta ja pienillä muutoksilla voi saada suuria tuloksia – uskotko sinäkin näihin laihdutusmyytteihin?

Painonpudottamisesta liikkuu monia erilaisia myyttejä, jotka istuvat tiukassa. Kaikki niistä eivät kuitenkaan ole aivan totta. The Sun ja Daily Mail paljastavat totuuden kuuteen myyttiin.

Moni tahtoisi uskoa lähes mihin tahansa saadakseen kapean vyötärön ja kiinteät lihakset. Vaikka kuinka kovasti uskoisikin, jotkin laihdutustavat eivät kuitenkaan pidä paikkansa.

Nyt brittilehdet The Sun ja Daily Mail jälleen paljastavat totuuden kuudesta sitkeästi elävästä laihdutustavasta – ne eivät pidä paikkaansa.

1. Seksi käy urheilusta – myytti

Optimistisimmat ovat laskeskelleet, että pariskunta polttaa keskimäärin 100 kaloria jokaisella seksikerralla, ja asennosta ja menon rajuudesta riippuen kaloreita voi palaa jopa paljon enemmän. Onkin sanottu, että seksin harrastaminen käy kevyestä kävelystä!

Petipuuhien pitää kuitenkin kestää aika paljon pidempään kuin muutaman minuutin, jotta siitä olisi todella hyötyä. The Conversationin haastattelemien Michiganin yliopiston asiantuntijoiden mukaan kuusi minuuttia kestävä seksisessio kuluttaa noin 30-vuotiaalla miehellä vain noin 20 kaloria.

Se on vain 14 kaloria enemmän kuin istuminen ja television katselu.

Varsinkin jos painoa haluaa pudottaa, kannattaa siis suunnata myös lenkkipolulle tai kuntosalille – pelkät petipuuhat tuskin tuovat haluttuja tuloksia.

2. Vain kyykyillä saat täydellisen pyllyn – myytti

Kyykkäys tekee hyvää takapuolen muodolle, mutta todellisuudessa pyllyä voi pyöristää myös muilla liikkeillä. Kun pepputreeni on monipuolinen, tulokset ovat entistä parempia.

Valmentajat Jaana Aaltonen ja Johanna Vuorenmaa neuvoivat kesällä MTV:llä monipuolisen "fitnesspepputreenin", joka laittaa sekä keskimmäisen että pienen pakaralihaksen töihin. Tavallisissa kuntosalitreeneissä ne voivat nimittäin unohtua, ja isopakaralihas saada kaiken huomion.

Katso valmentajien treeni alla olevalta videolta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Kesätreeni: Fitnesspepputreeni 4:53

3. Ruokavaliosta täytyy karsia sokeri ja alkoholi, ja syödä vain lehtivihreää – myytti

Jos painoa haluaa pudottaa, täytyy ainakin jossain määrin karsia lisättyä sokeria ja lisätä lehtivihreää ja kasviksia ruokavalioon. Ruokavalion ei kuitenkaan tarvitse olla niin tiukka, että joistakin asioista täytyy luopua täysin.

Suurin osa ihmisistä, jotka aloittavat tiukan dieetin, sortuvat jossain vaiheessa epäterveellisiin ruokiin ja ahmimiseen. Liian tiukkana oleminen ei kannata, sillä se ei ole kestävää, vaan johtaa todennäköisemmin epäonnistumisiin.

Pikaisten tulosten sijaan kannattaisi mieluummin pyrkiä muuttamaan ruokavaliota ja elämäntyyliä pitkäjänteisesti. Esimerkiksi australialainen ravintoneuvoja Camilla Akerberg neuvoo täyttämään lautasen prosessoimattomilla ruoilla, ja välttämään lisättyä sokeria ja roskaruokaa.

Alkoholista ei tarvitse välttämättä luopua täysin, sillä sekään ei ole monille pidemmällä aikavälillä kestävä ratkaisu. Kuten herkkujen kanssa, alkoholin nauttimisessakin kohtuus kannattaa.

Akerberg myös muistuttaa, että jos treenaa kovaa, pitää myös muistaa syödä riittävästi. Painonpudotuksessa onnistuu parhaiten, jos syö ravintorikasta ruokaa määrän, joka on omalle keholle ja omaa tavoitetta ajatellen sopiva.

– Ruoka ei ole vihollinen, vaan avain terveelliseen kehoon, nopeaan aineenvaihduntaan ja kykyyn saada tuloksia, Akerberg sanoo.

4. Pienet muutokset johtavat suuriin tuloksiin – myytti

Pienistä muutoksista kannattaa aloittaa painonpudotusprojekti, ne vievät oikealle tielle – mutta pienet muutokset eivät valitettavasti yksin riitä.

The Conversationin haastattelemien Michiganin yliopiston tutkijoiden mukaan pienet muutokset eivät välttämättä tuo haluttuja tuloksia, sillä fysiologisista syistä keho pyrkii säilyttämään painonsa.

– Tämä ei tarkoita, että pienten, terveellisten valintojen tekemisellä ei olisi väliä, koska jopa pienillä asioilla, joita teet, on väliä, jotta pysyt terveenä. Se vain tarkoittaa, että et todennäköisesti saavuta painonpudotustavoitteitasi vain ottamalla yhden haukkauksen vähemmän. Se vaatii todennäköisesti suurempia muutoksia ruokavalioosi ja liikuntaasi, tutkijat kertovat.

5. Hiilihydraateista täytyy luopua – myytti

2000-luvun suosituin dieetti lienee ketogeeninen eli vähähiilihydraattinen ruokavalio. Moni on varmasti kuullut, että hiilihydraatit täytyy karsia, jos painoa haluaa pudottaa.

Ketogeenisestä ruokavaliosta on saatu positiivisia tuloksia, mutta ei pitkäaikaisissa tutkimuksissa. Ruokavalion vaarana on myös se, että jos yhden ravintoaineryhmän karsii kokonaan pois, kehoon voi syntyä helposti epätasapainoa joillakin toisilla alueilla.

Hiilihydraatit ovat esimerkiksi tärkeä energian ja kuidun lähde, ja ne voivat tehokkaasti estää nälän tunnetta. Niiden karsimisen sijaan kannattaisikin keskittyä siihen, että syö hyviä hiilihydraatteja kuten täysjyvätuotteita, tummaa riisiä ja kasviksia.

Harva pystyy tosiasiassa koskaan luopumaan hiilihydraateista loppuelämäkseen, joten paino palaa helposti takaisin, kun tiukasta ruokavaliosta aletaan lipsua. Hiilihydraatit eivät myöskään itsessään lihota, vaan ainoastaan ruoassa nautitut ylimääräiset kalorit lihottavat. 

6. Nopea painonpudottaminen tarkoittaa, että lihot kilot takaisin – myytti

Paino voi pudota nopeasti ja tehokkaasti erilaisten dieettien avulla, mutta kuten mainitsimme, niistä voi helposti lipsua takaisin ja paino voi palata nopeastikin.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö painon pudottaminen nopeasti olisi ollenkaan mahdollista. Monet myös onnistuvat saamaan painon putoamaan tiukalla dieetillä ja elämäntapojen muutoksella ja pysyvät ruodussa myöhemminkin.

Esimerkiksi joissakin tutkimuksissa suuremman kilomäärän pudottaminen alussa – kun on todella motivoitunut – on yhdistetty matalampaan painoon pidemmällä aikavälillä. Myös esimerkiksi keväällä haastattelemme keravalainen Katja Mähönen onnistui pudottamaan yhteensä jopa 80 kiloa aloittamalla ensin tiukalla dieetillä.

Lue myös:

    Uusimmat