7 laihdutusmyyttiä, joita ei kannata uskoa – oletko kuitenkin sortunut?

Seuraavat uskomukset istuvat sitkeässä, vaikka tutkimusten mukaan ne eivät pidäkään paikkaansa.

Kukapa meistä ei olisi jossain elämänsä vaiheessa yrittänyt päästä eroon vyötärölle kertyneistä kiloista. Painonpudotus on maailma, jossa vilisee lukuisia uskomuksia ja myyttejä, joita nopeista tuloksista haaveilevat sortuvat uskomaan.

Seuraavat myytit kannattaa kuitenkin unohtaa saman tien!

1. Sellerissä on negatiivisia kaloreita

Sellereiden väitetään sisältävän negatiivisia kaloreita, eli niiden syömisen väitetään kuluttavan enemmän energiaa kuin mitä ne sisältävät. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä mikään ruoka ei kuluta enempää kaloreita sulaakseen kuin mitä sen syömisestä saa energiaa.

Ruoan sulamiseen kuluu keskimäärin 10 prosenttia ruoan sisältämästä kokonaisenergiamäärästä, jolloin negatiivisia kaloreita ei pääse syntymään.

2. Iltaseitsemän jälkeen ei saa syödä

Myytti iltasyömisen lihottavasta vaikutuksesta elää vahvana. Kellonaikaa tärkeämpää on kuitenkin se, mitä ja kuinka paljon syöt. Syödyt kalorit eivät varastoidu kehoon paremmin tiettyyn vuorokaudenaikaan, vaan päivän energiatasapaino ratkaisee, lihotko, laihdutko vai pysyykö painossa samoissa lukemissa.

Lyhytaikaisissa tutkimuksissa on väitetty, että runsas iltasyöminen vaikuttaisi verensokeriin negatiivisella tavalla, mutta tästä ei ole olemassa pitkäaikaista näyttöä.

3. Veden juominen ennen ruokailua laihduttaa

Moni taho puhuu veden juomisen puolesta, ja joillekin tämä vinkki voi toimia. Puhutaan, että veden juominen ennen ateriaa täyttää vatsaa ja auttaa syömään vähemmän, mutta asiasta tehdyt kontrollitutkimukset eivät ole asiasta yksimielisiä.

Joissain tapauksissa tulokset ovat olleet positiivisia, joissain taas negatiivisia. Ennen ateriaa juodun veden sijaan huomattavasti suurempi vaikutus on sillä, kun vaihdat mehut, limut ja muut sokeriset juomat veteen.   

4. Purukumin pureskelu nopeuttaa laihtumista

Purukumin pureskelu lähettää aivoillesi viestin, että syöminen on aloitettu ja kohta olet taas täynnä. Tämä väite ei kuitenkaan ole aukoton. Eräässä tutkimuksessa ihmiset testasivat, kuinka paljon purukumin pureskelu vaikuttaa ruokahaluun. He tulivat siihen tulokseen, että ylipainoisilla ihmisillä purukumi vain lisäsi syötyä ruoan määrää.

Vaikka purukumi ei itsessään auta laihtumaan, joillain ihmisillä sen syöminen voi auttaa hillitsemään makeanhimoa. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on kuitenkin kestävämpi ratkaisu makeanhimon taltuttamiseen.

5. Tyhjällä vatsalla treenaaminen polttaa rasvaa

Tyhjällä vatsalla treenaamisen haitat kumoavat hyödyt. Lue lisää täältä: Tästä syystä sinun ei koskaan tulisi treenata tyhjällä vatsalla

6. Vihreä tee kiihdyttää aineenvaihduntaa

Vihreän teen ajatellaan puhdistavan kehoa ja nopeuttavan aineenvaihduntaa, mutta itseasiassa sitä ei koskaan tulisi juoda tyhjään vatsaan. Tyhjään vatsaa juotuna se ennemminkin kasvattaa vatsahappojen määrää kuin kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Teen juominen voi auttaa painonpudotuksessa, kunhan muistaa syödä jotain ennen teen nauttimista. Ja sillä mitä syöt, on myös tärkeä rooli kokonaiskuvassa.

7. Greippi sulattaa rasvaa

Sinun ei kannata kiiruhtaa hamstraamaan kotiisi greippejä, sillä helmikuussa julkaistussa tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että greippien syöminen ei vaikuttanut koehenkilöiden painoon millään tavalla.

Ravitsemusterapeutti neuvoo oikean annoskoon valinnassa.


Lue myös:

    Uusimmat