Kalaöljyistä ja D-vitamiinista uutta tietoa – laajassa tutkimuksessa selvitettiin vaikutusta syöpiin ja sydänongelmiin

D-vitamiini on yhdistetty niin parempaan kuntoon kuin luusto-ongelmien välttämiseen. Laajan tutkimuksen mukaan D-vitamiini ei kuitenkaan tuo turvaa kaikkiin ongelmiin, kuten syöpiin ja sydänsairauksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin D-vitamiinin lisäksi kalaöljyjen terveysvaikutuksia.

New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestynyt tutkimus viittaa siihen, ettei D-vitamiinilla tai kalaöljyillä ole syöpää tai sydänongelmia yleisesti ennaltaehkäiseviä vaikutuksia terveillä ihmisillä. Tutkimuksesta kertovat muun muassa Time sekä ABC News.

Kalaöljyt saattavat kuitenkin pienentää nimenomaan sydänkohtauksen riskiä. D-vitamiinilisällä puolestaan saattaa olla syöpäkuolleisuutta vähentävä vaikutus.

Haittaa kalaöljykapseleiden tai D-vitamiinien syömisestä ei tutkimuksen mukaan ole.

Osallistujia tutkittiin 5 vuotta

Tutkimukseen osallistui lähes 26 000 yhdysvaltalaista henkilöä, jotka jaettiin satunnaisesti neljään eri ryhmään, joiden edustajat söivät päivittäin eri sekoituksia ravintolisiä. Osallistujat olivat 50–55-vuotiaita.

THL:n tutkija Maija Miettinen muistuttaa aikuisia ja lapsia riittävästä D-vitamiinin saannista. Artikkeli jatkuu videon alla.

Muistathan D-vitamiinin? 5:43

Yksi ryhmä sai D-vitamiinilisää sekä lumevalmistetta, toinen ryhmä omega-3-rasvahappolisää sekä lumevalmistetta, kolmas ryhmä D-vitamiinilisää sekä omega-3-rasvahappolisää, ja neljäs ryhmä kahta lumevalmistetta.

Päivittäinen D-vitamiiniannos ravintolisää syöneillä oli 50 mikrogrammaa päivässä, ja omega-3-rasvahappoannos 1 gramma päivässä.

Kaikki osallistujat söivät heille määrättyjä ravintolisä- tai lumelääkekuureja viiden vuoden ajan. Tänä aikana tutkijat rekisteröivät osallistujia kohdanneet terveysongelmat, kuten syöpädiagnoosit ja sydänsairaudet.

Kalaöljylisä pienensi sydänkohtauksen riskiä 

Kalaöljyistä löytyvien omega-3-rasvahappojen ei todettu tutkimuksessa vähentävän sydänsairauksia, jos ongelmia sydämen kanssa ei ollut aikaisemmin ollut.

Yksilöidyistä sydänsairauksista omega-3-rasvahappojen syömisestä näytti olevan hyötyä sydänkohtausten kohdalla. Kalaöljylisää syöneillä osallistujilla oli tutkimuksessa 28 prosenttia pienempi riski sairastua sydänkohtaukseen kuin lumevalmistetta käyttäneillä.

D-vitamiinilisä vähensi syöpäkuolemia 

D-vitamiinin kohdalla tutkijat eivät löytäneet suurta eroa ravintolisää ja lumelääkettä syöneiden sydänsairauksien ja syöpädiagnoosien väliltä.

Syöpään sairastumisen sijaan D-vitamiini saattaa tutkimuksen perusteella vaikuttaa syöpäkuolemiin. Tutkimuksessa D-vitamiinilisän syönti vähensi syöpäkuolemia 25 prosentilla.

Aiemmin D-vitamiinin puute on yhdistetty syövän kehittymiseen. Tutkimusta tehnyt Brighamin naisten sairaalassa ja Harvardin yliopistossa työskentelevä naisten terveyden professori JoAnn Manson muistuttaa Time-lehdelle, että viisi vuotta ei ole riittävä aika syövän ja D-vitamiinin todellisen yhteyden selvittämiseen. Jatkotutkimuksia siis vaaditaan.

Manson kertoo, että puolen vuoden kuluessa nyt julkaistun tutkimusaineiston pohjalta on tarkoitus julkaista tietoja D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen yhteydestä diabetekseen, kognitiivisiin toimintoihin, mielenterveyden häiriöihin, autoimmuunisairauksiin sekä tartuntatauteihin.

Lähteet: Time, ABC News

Lue myös:

    Uusimmat