Mainos

Kalaöljyistä ja D-vitamiinista uutta tietoa – laajassa tutkimuksessa selvitettiin vaikutusta syöpiin ja sydänongelmiin

D-vitamiini on yhdistetty niin parempaan kuntoon kuin luusto-ongelmien välttämiseen. Laajan tutkimuksen mukaan D-vitamiini ei kuitenkaan tuo turvaa kaikkiin ongelmiin, kuten syöpiin ja sydänsairauksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin D-vitamiinin lisäksi kalaöljyjen terveysvaikutuksia.

New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestynyt tutkimus viittaa siihen, ettei D-vitamiinilla tai kalaöljyillä ole syöpää tai sydänongelmia yleisesti ennaltaehkäiseviä vaikutuksia terveillä ihmisillä. Tutkimuksesta kertovat muun muassa Time sekä ABC News.

Kalaöljyt saattavat kuitenkin pienentää nimenomaan sydänkohtauksen riskiä. D-vitamiinilisällä puolestaan saattaa olla syöpäkuolleisuutta vähentävä vaikutus.

Haittaa kalaöljykapseleiden tai D-vitamiinien syömisestä ei tutkimuksen mukaan ole.

Osallistujia tutkittiin 5 vuotta

Tutkimukseen osallistui lähes 26 000 yhdysvaltalaista henkilöä, jotka jaettiin satunnaisesti neljään eri ryhmään, joiden edustajat söivät päivittäin eri sekoituksia ravintolisiä. Osallistujat olivat 50–55-vuotiaita.

THL:n tutkija Maija Miettinen muistuttaa aikuisia ja lapsia riittävästä D-vitamiinin saannista. Artikkeli jatkuu videon alla.

5:43

Yksi ryhmä sai D-vitamiinilisää sekä lumevalmistetta, toinen ryhmä omega-3-rasvahappolisää sekä lumevalmistetta, kolmas ryhmä D-vitamiinilisää sekä omega-3-rasvahappolisää, ja neljäs ryhmä kahta lumevalmistetta.

Päivittäinen D-vitamiiniannos ravintolisää syöneillä oli 50 mikrogrammaa päivässä, ja omega-3-rasvahappoannos 1 gramma päivässä.

Kaikki osallistujat söivät heille määrättyjä ravintolisä- tai lumelääkekuureja viiden vuoden ajan. Tänä aikana tutkijat rekisteröivät osallistujia kohdanneet terveysongelmat, kuten syöpädiagnoosit ja sydänsairaudet.

Kalaöljylisä pienensi sydänkohtauksen riskiä 

Kalaöljyistä löytyvien omega-3-rasvahappojen ei todettu tutkimuksessa vähentävän sydänsairauksia, jos ongelmia sydämen kanssa ei ollut aikaisemmin ollut.

Yksilöidyistä sydänsairauksista omega-3-rasvahappojen syömisestä näytti olevan hyötyä sydänkohtausten kohdalla. Kalaöljylisää syöneillä osallistujilla oli tutkimuksessa 28 prosenttia pienempi riski sairastua sydänkohtaukseen kuin lumevalmistetta käyttäneillä.

D-vitamiinilisä vähensi syöpäkuolemia 

D-vitamiinin kohdalla tutkijat eivät löytäneet suurta eroa ravintolisää ja lumelääkettä syöneiden sydänsairauksien ja syöpädiagnoosien väliltä.

Syöpään sairastumisen sijaan D-vitamiini saattaa tutkimuksen perusteella vaikuttaa syöpäkuolemiin. Tutkimuksessa D-vitamiinilisän syönti vähensi syöpäkuolemia 25 prosentilla.

Aiemmin D-vitamiinin puute on yhdistetty syövän kehittymiseen. Tutkimusta tehnyt Brighamin naisten sairaalassa ja Harvardin yliopistossa työskentelevä naisten terveyden professori JoAnn Manson muistuttaa Time-lehdelle, että viisi vuotta ei ole riittävä aika syövän ja D-vitamiinin todellisen yhteyden selvittämiseen. Jatkotutkimuksia siis vaaditaan.

Manson kertoo, että puolen vuoden kuluessa nyt julkaistun tutkimusaineiston pohjalta on tarkoitus julkaista tietoja D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen yhteydestä diabetekseen, kognitiivisiin toimintoihin, mielenterveyden häiriöihin, autoimmuunisairauksiin sekä tartuntatauteihin.

Lähteet: Time, ABC News

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja