Moni suomalainen tietää jo syödä D-vitamiinia ravintolisänä. Harvempi ehkä muistaa, että D-vitamiini pitäisi nauttia rasvaa sisältävän aterian kanssa, jotta se imeytyisi kunnolla. Samasta syystä vitamiinilisä voi olla parempi ottaa kapselina kuin tablettina.
Koska Suomessa ei saa auringosta riittävää määrää D-vitamiinia kuin kesällä, suomalaiset ovat suurimman osan vuodesta suun kautta otettavan D-vitamiinin varassa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee aikuisille ja lapsille päivittäiseksi D-vitamiiniannokseksi 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa.
– Turvallisena päivittäisenä määränä jatkuvassa käytössä pidetään 100 mikrogrammaa. Ennen suositusten merkittävää nostamista odottaisin kuitenkin vielä muutamia vuosia sitä, että monista parhaillaan meneillä olevista suurista D-vitamiinitutkimuksista alkaa tulla tuloksia. Tällä hetkellä meillä ei ole riittävästi tietoa siitä, onko isompien annosten pitkäaikaisesta käytöstä sen paremmin hyötyä kuin haittaa, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.
Jos syö paljon kalaa, maitotuotteita ja D-vitamiinilla täydennettyjä levitteitä, D-vitamiinia saa todennäköisesti ruoastakin nykysuositusten mukaisesti. Jos edellä mainittuja elintarvikkeita päätyy omalle lautaselle harvoin, D-vitamiinia on syytä ottaa purkista.
– D-vitamiinin puute elimistössä näyttäisi yhdistyvän lähes sairauden kuin sairauden riskiin.
Rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiini imeytyy paremmin, kun sen nauttii rasvan kanssa.
– Helppo tapa on ottaa D-vitamiinilisä samaan aikaan kuin syö päivän isoimman aterian, jossa on yleensä aina rasvaa mukana, Virtanen neuvoo.

