Parempi kunto purkista? Suositeltu vitamiini yhdistettiin tällä kertaa suorituskykyyn

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että D-vitamiini vaikuttaa positiivisesti sydämen sekä luuston terveyteen. Nyt julkaistu tutkimus ehdottaa, että veren korkea D-vitamiinipitoisuus linkittyy parempaan kykyyn selviytyä fyysisistä harjoituksista. D-vitamiinista saattaisivat siis hyötyä myös lihakset.

Tuore European Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat yhdistivät veren D-vitamiinipitoisuuden parempaan fyysiseen kuntoon. Fyysistä kuntoa mitattiin tutkimuksessa sydän- ja verenkiertoelimistön sekä hengityselinten kyvyllä toimittaa happea lihaksiin fyysisen suorituksen aikana.

Tutkimuksessa käytettiin liki 2000 yhdysvaltalaisesta vuosina 2001–2004 kerättyjä tietoja. Tutkittavat olivat 20–49-vuotiaita. Heiltä otettiin verinäytteet ja heidän kuntoaan mitattiin juoksumatolla suoritetussa maksimaalista hapenottokykyä mittaavassa testissä.

D-vitamiini paransi suorituskykyä 

Ne osallistujat, joiden veressä oli eniten D-vitamiinia, pärjäsivät paremmin maksimaalista hapenottokykyä mittaavissa liikuntasuorituksissa.

Linkki D-vitamiinin ja kovan kunnon välillä säilyi silloinkin, kun tutkijat ottivat huomioon muut mahdolliset asiaan vaikuttavat tekijät, kuten painoindeksin, sukupuolen sekä tupakoinnin.

Veren D-vitamiinipitoisuutta mitataan mittayksiköllä nanomoolia litrassa (nmol/l). Jokainen kymmenen nanomoolin lisäys veren D-vitamiinipitoisuuteen linkittyi parempaan fyysiseen suoritukseen.

Tutkijat eivät ole varmoja ilmiön takana piilevästä mekanismista. Yksi mahdollinen selitys on perustuu ihmisen biologiaan. D-vitamiinireseptoreita löytyy lähes kaikkialta kehosta, myös sydänlihassoluista. D-vitamiini saattaisi sitoa näitä soluja toisiinsa. Sydänlihassoluissa D-vitamiini saattaisi auttaa lihaksia tuottamaan energiaa.

D-vitamiinin on myös vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa todettu parantavan liikuntasuorituksia. Silloin D-vitamiinin suotuisia vaikutuksia urheilusuorituksiin selitettiin sen kortisolitasoja madaltavalla vaikutuksella.

Ei syy-seuraussuhdetta 

On hyvä huomioida, että nyt julkaistu tutkimus osoittaa yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, D-vitamiinin saannin ja fyysisen kunnon välillä.

– Emme tiedä, parantaako veren korkea D-vitamiinipitoisuus kuntoa, vai lisääkö hyvä kunto veren D-vitamiinipitoisuutta, sanoi tutkimusta johtanut Virginian yliopiston sisätautilääketieteiden apulaisprofessori Amr MaracanLive Science -sivustolle.

Voi esimerkiksi olla, että kovakuntoiset ihmiset liikkuvat paljon ulkona, mikä lisää heidän D-vitamiininsaantiaan. Toinen mahdollinen selitys on, että hyväkuntoiset ihmiset huolehtivat terveydestään ja syövät runsaasti D-vitamiinia.

Liika on liikaa

VIDEO: Mistä energiaa pimeneviin päiviin? Artikkeli jatkuu videon alla.

6:56

Tutkimuksen tekijät kuitenkin huomauttavat yhteyden olevan vahva, mikä lisää käsitystä D-vitamiinilisien tarpeellisuudesta erityisesti sellaisilla alueilla, joissa ihmiset eivät altistu auringonvalolle.

Liika on kuitenkin liikaa, myös D-vitamiinin kohdalla. D-vitamiinin liiallinen saanti voi johtaa veren liialliseen kalsiumpitoisuuteen. Se voi aiheuttaa väsymystä, oksentelua ja heikotusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja