Parempi kunto purkista? Suositeltu vitamiini yhdistettiin tällä kertaa suorituskykyyn

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että D-vitamiini vaikuttaa positiivisesti sydämen sekä luuston terveyteen. Nyt julkaistu tutkimus ehdottaa, että veren korkea D-vitamiinipitoisuus linkittyy parempaan kykyyn selviytyä fyysisistä harjoituksista. D-vitamiinista saattaisivat siis hyötyä myös lihakset.

Tuore European Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat yhdistivät veren D-vitamiinipitoisuuden parempaan fyysiseen kuntoon. Fyysistä kuntoa mitattiin tutkimuksessa sydän- ja verenkiertoelimistön sekä hengityselinten kyvyllä toimittaa happea lihaksiin fyysisen suorituksen aikana.

Tutkimuksessa käytettiin liki 2000 yhdysvaltalaisesta vuosina 2001–2004 kerättyjä tietoja. Tutkittavat olivat 20–49-vuotiaita. Heiltä otettiin verinäytteet ja heidän kuntoaan mitattiin juoksumatolla suoritetussa maksimaalista hapenottokykyä mittaavassa testissä.

D-vitamiini paransi suorituskykyä 

Ne osallistujat, joiden veressä oli eniten D-vitamiinia, pärjäsivät paremmin maksimaalista hapenottokykyä mittaavissa liikuntasuorituksissa.

Linkki D-vitamiinin ja kovan kunnon välillä säilyi silloinkin, kun tutkijat ottivat huomioon muut mahdolliset asiaan vaikuttavat tekijät, kuten painoindeksin, sukupuolen sekä tupakoinnin.

Veren D-vitamiinipitoisuutta mitataan mittayksiköllä nanomoolia litrassa (nmol/l). Jokainen kymmenen nanomoolin lisäys veren D-vitamiinipitoisuuteen linkittyi parempaan fyysiseen suoritukseen.

Tutkijat eivät ole varmoja ilmiön takana piilevästä mekanismista. Yksi mahdollinen selitys on perustuu ihmisen biologiaan. D-vitamiinireseptoreita löytyy lähes kaikkialta kehosta, myös sydänlihassoluista. D-vitamiini saattaisi sitoa näitä soluja toisiinsa. Sydänlihassoluissa D-vitamiini saattaisi auttaa lihaksia tuottamaan energiaa.

D-vitamiinin on myös vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa todettu parantavan liikuntasuorituksia. Silloin D-vitamiinin suotuisia vaikutuksia urheilusuorituksiin selitettiin sen kortisolitasoja madaltavalla vaikutuksella.

Ei syy-seuraussuhdetta 

On hyvä huomioida, että nyt julkaistu tutkimus osoittaa yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, D-vitamiinin saannin ja fyysisen kunnon välillä.

– Emme tiedä, parantaako veren korkea D-vitamiinipitoisuus kuntoa, vai lisääkö hyvä kunto veren D-vitamiinipitoisuutta, sanoi tutkimusta johtanut Virginian yliopiston sisätautilääketieteiden apulaisprofessori Amr MaracanLive Science -sivustolle.

Voi esimerkiksi olla, että kovakuntoiset ihmiset liikkuvat paljon ulkona, mikä lisää heidän D-vitamiininsaantiaan. Toinen mahdollinen selitys on, että hyväkuntoiset ihmiset huolehtivat terveydestään ja syövät runsaasti D-vitamiinia.

Liika on liikaa

VIDEO: Mistä energiaa pimeneviin päiviin? Artikkeli jatkuu videon alla.

6:56

Tutkimuksen tekijät kuitenkin huomauttavat yhteyden olevan vahva, mikä lisää käsitystä D-vitamiinilisien tarpeellisuudesta erityisesti sellaisilla alueilla, joissa ihmiset eivät altistu auringonvalolle.

Liika on kuitenkin liikaa, myös D-vitamiinin kohdalla. D-vitamiinin liiallinen saanti voi johtaa veren liialliseen kalsiumpitoisuuteen. Se voi aiheuttaa väsymystä, oksentelua ja heikotusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja