Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Aivosi ovat 60-prosenttisesti rasvaa – näin huollat niitä

Colourbox
Julkaistu 24.03.2015 05:55

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Jos ruokavalio on ollut rempallaan, muutos kannattaa tehdä nyt. Aivot nimittäin uudistuvat elämän varrella.

Miltä kuulostaa termi "rasvainen"? Haluaisitko, että sinua kuvataan kyseisellä sanalla. Et – mutta aivosi haluavat! Ne nimittäin ovat kuivapainoltaan 60-prosenttisesti rasvaa.

Aivojen rasvoista suuri osa on DHA- ja omega-3-rasvahappoja.

Aivot ja rasvat

Kehon solujen solukalvo koostuu fosfolipidikerroksista. Fosfolipidit ovat eräs lipidien alaluokka.

"Lipidi" taas on yhteisnimi solukoissa ja kudoksissa syntyneille rasvoille ja rasvamaisille yhdisteille, kuten rasvoille, öljyille, vahoille ja vaikkapa kolesterolille.

Aivojen fosfolipidipitoisuus on hyvin korkea: 60 % aivojen kuivapainosta muodostuu kyseisistä rasvoista.

Aivojen fosfolipideissä on runsaasti esimerkiksi DHA- ja omega-3-rasvahappoja.

Aivojen DHA-pitoisuuden väheneminen liitetään muistin heikkenemiseen. Esimerkiksi dementiaa sairastavilla on pienempi DHA-pitoisuus.

Kehon korkein DHA-pitoisuus on silmien verkkokalvossa!

Lähde: Wikipedia, tohtori.fi

– Paras omega-3-lähde on kala. Siellä on DHA- ja EPA-rasvahappoja. Elimistö joutuu tekemään ison työn, jos se valmistaa kasvikunnan lähteistä DHA - ja EPA-rasvahappoja, Annika Havaste, FLT ravintovalmentaja, sanoo.

– Omega 3 – rasvahapot esimerkiksi pellavansiemenistä tai rypsiöljystä saatuna eivät kokonaan muunnu DHA:ksi ja EPA:ksi, jotka ovat hermoston ja aivojen rakennusainetta.

Havaste peräänkuuluttaa hyviä rasvoja. Omega-3 rasvahappojen lähteitä ei suomalaisessa ruokavaliossa paljoa ole.

Lohi tai muu kala pitäisi kypsentää miedolla lämmöllä pitkään, muuten rasvahapot tuhoutuvat. Jos kalan paistaa, hyvä rasva todennäköisesti tuhoutuu.

Muita hyviä omega-3 -rasvan lähteitä ovat pellavansiemenrouhe, hampunsiemenet rouheena ja öljynä, kurpitsansiemenet sekä chia-siemenet, jotka liotetaan. 

Ruokavaliossa olisi hyvä olla monenlaisia omega-3 -lähteitä. Omega-6 -rasvahappoja puolestaan saa helposti, jos syö kasviöljyä ja käyttää ruoassaan pähkinää tai siemeniä.

Pähkinöitä

Keho tarvitsee vitamiineja

Hyvistä rasvoista saa myös hyviä vitamiineja. Kuten moni jo tietää, kalassa on D-vitamiinia, jota saa myös auringosta. D-vitamiinia on kuitenkin vaikea saada ravinnosta tarpeeksi. D-vitamiini täytyy siis hakea purkista.

– D-vitamiinitasot pitäisi mittauttaa ja hakea mittauksilla oma taso. Jos otat talvella 10 mikrogrammaa, voin melkein taata, ettei taso silti ole sama kuin kesällä. Ei ole syytä päästää D-vitamiinin tasoa laskemaan talvella, Havaste sanoo.

Keho tarvitsee myös esimerkiksi kaikkia E-vitamiinin muotoja. Pelkkä alfatokoferoli, jota saasynteettisesti pilleristä, ei ole yhtä tehokas suojaamaan aivoja.

Jos ruokavalio on ollut rempallaan, muutos kannattaa tehdä nyt: aivotkin nimittäin uudistuvat elämän varrella.

– Ennen luultiin, että aivot vain jököttävät päässä, eikä niille tapahdu mitään. Nyt tiedetään, että aivotkin rakentuvat ja niihin syntyy uusia hermoyhteyksiä, mutta sinne tarvitaan raaka-aineita, Havaste kuvaa.

Poimi ihanat ravintovinkit!

Hyödynnä ruoat alusta loppuun – tiesitkö näitä kikkoja?

Näin paljon kalapuikot sisältävät kalaa!

Ethän unohda olennaista sääntöä? Tämä on tärkeintä kalaa kypsentäessä

Täydellinen raaka-aine lihan korvaamiseen: ”Maistuu aina takuuvarmasti hyvältä”

Näin aloitat ekopaaston!

Asiantuntija kertoo: Näin paistat täydellisen kalan

Lisää aiheesta:

Harvardin ravitsemusasiantuntija neuvoo, miten kannattaa syödä hyvän aivoterveyden nimissäTiesitkö tätä oliiveista? Syy, miksi sinunkin kannattaisi niitä syödäEthän karsi kaloreita väärästä paikasta? Yllättävät syyt, joiden takia sinunkin kannattaisi syödä enemmän rasvojaKahdeksan outoa ruokamyyttiä, joissa onkin oikeasti perääTämän takia sinunkin kannattaa syödä kananmunia4 hyvää syytä: Kalaa kannattaisi oikeasti syödä enemmän
RavintoRasvaVitamiinitTerveys ja hyvinvointiLifestyle
Colourbox

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?

  • 13.1.06:29
    Sairaudet ja taudit

    Tämä tauti vaivaa joka kolmatta suomalaista: "Johtuu pääsääntöisesti kehnoista elintavoista"

  • 11.12.202409:57
    Sokeri

    Tutkimus: Älä nauti sokeriasi tässä muodossa