Mies päätti alkaa elää terveellisesti, suosittu ravintolisä tuhosikin maksan: "Olin kuullut vain hyödyistä"

Vaihdevuodet vaaran paikka naisen maksalle 5:39

Viisikymppinen yhdysvaltalaismies päätti aloittaa terveellisemmän elämän. Painonpudotusta tehostava ravintolisä kuitenkin tuhosi miehen terveyden. Tapauksesta uutisoi Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yllä olevalla videolla keskustelua naisten vaihdevuosien vaikutuksesta maksaan.

Kun Jim McCants täytti 50, hän päätti aloittaa terveellisemmän elämäntyylin. Painonpudotusta tavoitteleva mies alkoi syödä terveellisemmin ja liikkua säännöllisesti. Laihdutuksen tukena Jim käytti vihreästä teestä valmistettua uutetta, jonka hän uskoi myös edistävän sydänterveyttä.

Eräänä päivänä Jimin vaimo Cathleen huomautti miehelleen, ettei tämä näyttänyt terveeltä. Jimin kasvot olivat keltaiset, kuten myös silmät. Pian huomautuksen jälkeen Jimin maksan todettiin vahingoittuneen.

Peruuttamattomia vaurioita


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Jim oli käyttänyt vihreästä teestä valmistettua ravintolisää pari-kolme kuukautta ennen sairastumistaan. Lääkärit uskoivat kyseisen ravintolisän aiheuttaneen miehen maksassa näkyvät vauriot.

– Se oli järkyttävää, sillä olin kuullut vain hyödyistä. En ollut kuullut mistään haitoista, Jim kertoi BBC:lle.

Hänen maksansa oli vaurioitunut niin pahasti, että elinsiirrolle oli tarvetta. Lääkärit varoittivat, että elinsiirron piti tapahtua nopeasti – päivissä, ei viikoissa.

Vaara piilee nimenomaan ravintolisissä 

Vihreää teetä on juotu tuhansien vuosien ajan, minkä vuoksi Yhdysvalloissa sekä Euroopassa vihreää teetä sisältävät ravintolisät määritellään ruoaksi eikä lääkkeiksi. Tämä tarkoittaa, että niiden turvallisuutta ei vahdita kuten lääkkeiden.

BBC:n haastattelema, vihreästä teestä valmistettuja ravintolisiä yli 20 vuoden ajan tutkinut Wake Forest School of Medicine -yliopiston professori Herbert Bonkovsky kertoo, että kohtuullinen vihreän teen juominen on erittäin turvallista. Terveysriskit liittyvät nimenomaan ravintolisiin, joissa vihreä tee on uutettu varsin tiiviiseen muotoon.

Huoli vihreä tee -uutteista liittyy erityisesti EGCG-flavonoideihin sekä katekiineihin. Niillä on kohtuullisesti käytettynä todettu olevan useita terveyshyötyjä ihmisille, mutta yliannostus voi olla haitallista.  Sekä EGCG:n että katekiinin on todettu voivan vaurioittaa maksaa. Vihreää teetä sisältävät ravintolisät on yhdistetty BBC:n mukaan ainakin 80 maksavaurioon ympäri maailman. Määrä on tosin vähäinen verrattuna käytön yleisyyteen.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on määritellyt katekiinin turvalliseksi päiväannokseksi 800 milligrammaa.

Oikeusjuttu vireillä

Vihreä tee -ravintolisiä käyttäneen Jimin elämän pelasti maksasiirrännäinen. Silti hän kärsii edelleen vakavista terveysongelmista, kuten munuaissairaudesta. Jim saattaa tarvita toisen elinsiirteen tulevaisuudessa.

– Elämäni oli ennen melko aktiivista. Nyt en liiku juurikaan ja kärsin väsymyksestä, hän kuvaili.

Jim puuhaa oikeuskannetta ravintolisää valmistanutta amerikkalaisyhtiötä Vitacostia vastaan.

– Toivon, että he päättävät laittaa varoitusetiketin tuotteeseen sekä verkkosivuille, jotta ihmiset tietävät haitoista ennen ostopäätöstään.

Vitacost ei kommentoinut tapausta BBC:lle, mutta kertoi tuotteiden turvallisuuden ja laadun olevan yritykselle tärkeää.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat