Vinkit: Näin vältät joulustressin

Joulustressi on monelle tuttu tunne, jonka ajatellaan suorastaan kuuluvan jouluun. Usko pois, joulusta selviää kyllä stressaamattakin.

Joulustressin suurin aiheuttaja on se, että tekemistä on paljon, mutta aikaa vähän. Näiden vinkkien avulla voit unohtaa joulustressin ja nauttia joulun lämpimästä tunnelmasta:

Lahjojen hankkiminen ahdistaa

Tyttöystävällä on vaihteleva maku ja kavereiden lahjoihin uppoaa pitkä penni. Suosituimpiin lahjoihin kuuluvat yhdessäolo ja hemmottelu. Tyttöystävä arvostaa romanttista kahdenkeskistä illallista tai hierontaa. Kaikkien kavereiden lahjat taas voi lyödä yhdellä iskulla järjestämällä illanistujaiset. Saatpahan kerrankin syyn kutsua kaikki yhdessä koolle.

Lahjan valintaa voi helpottaa myös näillä Kodin kokoamilla vinkeillä:

Valmisteluihin ei ole aikaa

Mikäli siivoaminen ja kodin jouluvalmistelu tuntuu vastenmieliseltä, mene sieltä, missä aita on matalin. Ketään ei haittaa, jos laatikoiden järjestely unohtui tai pimeässä nurkassa on hieman pölyä. Jos taakka tuntuu suurelta, voit pyytää myös apua. Maksa siivousfirmalle joulusiivouksen tekemisestä tai järjestä kavereille pikkujoulut, joiden teema on ”koti joulukuntoon”.

Kauppojen ihmispaljous stressaa

Rentouta mielesi jo ennen kuin suuntaat kaupoille. Jos jouluostokset jäävät viimetinkaan, ei ihmispaljoudelta voi välttyä. Voit toki koittaa onneasi nettikaupassa, mutta huomioi tuotteiden toimitusajat. Helpoiten ihmismassassa luovii, kun tietää tarkalleen, mitä on kaupasta hakemassa. Tuttu kauppa on parempi valinta kuin vieras, sillä tällöin osaat suunnistaa hyllyltä toiselle ilman virheaskeleita.

Rahanmeno hirvittää

Joulunaikaan liittyy paljon ostoksia: lahjat, ruoat, uudet koristeet ja kuusi. Tunnelmallista joulua on kuitenkin mahdollista viettää myös pienellä budjetilla. Tällöin on vain priorisoitava, eli valittava itselleen kaikkein tärkeimmät jouluntuojat. Jos jouluruoat ovat sinulle joulussa tärkeintä, panosta niihin ja jätä koristelut vähemmälle. Jos taas joulu ei tule ilman tuoretta kuusta, vertaile kuusikauppojen hintoja tai suuntaa noutomyyntiin, missä kuusi kaadetaan itse.

Sukulaisahdistus iskee

Jouluun liittyy usein sukulaisten tapaaminen ja vierailut. Tilanteesta stressaavan tekee se, että kerran vuodessa tapahtuvaan tapaamiseen liittyy paljon odotuksia, jotka aiheuttavat pettymyksiä, jos eivät toteudukaan. Sukulaisilla voi myös olla ärsyttäviä tapoja, joiden sietäminen käy hermoille. Tilanteessa tarvitaankin kylmähermoisuutta sekä rentoa asennetta. Muista, että rakastat ympärilläsi olevia ihmisiä, eivätkä he tahallaan aja sinua hulluuden partaalle.

Lue täältä lisäohjeet sukulaisten tapaamiseen:

Ruoanlaittoon kuluu kaikki aika ja energia

Jos et ole sitä tyyppiä, joka puhkuu innosta päästä leipomaan pipareita ja paistamaan kinkkua, käytä oikotietä. Kaupan laatikot maistuvat, kun niihin lisää reilun lorauksen kermaa ja voita ja piparit tuoksuvat yhtä huumaavilta, vaikka tekisit ne valmistaikinasta. Jos tahdot itse tehdä kaiken alusta alkaen, kannattaa aloittaa reilusti ennen aattoaamua. Kiirehän siinä tulee, jos ruoanlaitto jakautuu kokonaan yhdelle päivälle.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat