Jouluostoksille menossa? Näin vältät tuhlaamisen!

Jouluostoksiin kuluu yleensä suhteellisen paljon rahaa. On kuitenkin muutamia keinoja, joilla pystyt välttämään ylimääräisen tuhlaamisen.

Joululahjojen antaminen on ihanaa puuhaa, mutta niiden ostamiseen kuluu yleensä kosolti rahaa. Ostokset on kuitenkin mahdollista hoitaa liikoja törsäilemättä.

Esivalmistelut

Syö terveellinen ja täyttävä aamupala, jotta et tunne oloasi kärttyisäksi. Kylläisenä välttää turhien ostosten tekemisen. Jouluostoksille mentäessä kannattaa vaatteet miettiä tarkkaan. Markkinointitutkija Darren Dahlin mukaan ihmisillä on yleensä tapana ostaa enemmän tavaroita, jos he tuntevat olonsa epävarmaksi.

Lahjojen ostaminen luonnistuu nopeammin, jos laita kuulokkeet korville ja kuuntelet suhteellisen nopeatempoista musiikkia.

Tarkasta ennen lähtöäsi kauppojen mainostamat alennukset ja hyödynnä tarvittavat kupongit. Ostokset kannattaa tehdä yksin, sillä tällöin kukaan toinen ei voi kertoa sinulle, mitä kannattaa ostaa.

Nosta rahaa ja suosi suuria seteleitä, sillä esimerkiksi 50 euron setelin käyttäminen tuntuu vaikeammalta, kuin esimerkiksi viiden euron tuhlaaminen. Ennen ostoksille lähtemistä on erityisen tärkeää, että sinulla on tarkka ostoslista.

Ostokset

Käytä rahasi ensiksi halvempiin tuotteisiin. Tutkija Scott Huettelin mukaan ihmisten aivot ajattelevat kulutusta eritavalla, jos ensiksi on ostanut esimerkiksi kalliin pelikonsolin. Tämän jälkeen 60 euron paita saattaa tuntua halvalta vaihtoehdolta, vaikka ei todellisuudesta sitä ole.

Jos ostokset venähtävät pitkäksi, muista käydä välillä syömässä. Yritä pitää mieli iloisena, sillä silloin tekee fiksumpia päätöksiä, kuin vihaisena.

Jonojen välttely on myös hyvä keino välttyä tuhlaamiselta. Yleensä kassojen läheisyyteen on aseteltu suhteellisen edullisia tuotteita, jotta asiakkaan nappaisivat tällaisen mukaansa kauan jonottaessa.

Tutkimuksen mukaan ihminen on suostuvaisempi ostamaan tuotteita, jos myyjä on hänen mielestään miellyttävän näköinen. Kannattaakin siis vältellä tällaisia myyjiä, jotta ei ostaisi mitään turhaa.

Mitä kauemmin kaupoissa viettää aikaa, sitä todennäköisemmin tuhlaa rahaa. Yritä siis olla tehokas ja osta vain tuotteita joita tarvitset.

Nettiostokset

Käytkö usein jollain tietyllä sivustolla ostoksilla? Monesti sivustot tarjoavat alennuksia ja muita tarjouksia asiakkailleen, joten hyödynnä tarvittaessa myös nämä tarjoukset. Brandwashed-kirjan kirjoittanut Martin Lindstom myös suosittelee, että nettiostoksia tehdessäsi peruutat ostoksen juuri ennen ostamista. Kyseinen sivusto lähettää hyvin todennäköisesti sinulle pian alennuskoodin, jonka voitkin sitten hyödyntää.

Lähde: Real Simple

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat