Tutkimus tyrmää terveysharhan: Pelkkä päivittäinen lenkki ei pidennä elinikää – kolme tapaa liikkua riittävästi

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Tauota istumista esimerkiksi venyttelemällä. Katso videolta ohjeet dynaamiseen venyttelyyn.

Tuore kansainvälinen tutkimus muistuttaa, että hikiliikunnan lisäksi tärkeää on sisällyttää päiviinsä kevyttä fyysistä aktiivisuutta.

Luulitko, että puoli tuntia reipasta liikuntaa viidesti viikossa riittää pitämään sinut terveenä? Mieti uudelleen. Vaikka määrä täyttää liikuntasuositukset, se ei yksinään riitä. Lisäksi arkeen tulisi sisällyttää kevyttä liikuntaa, kuten kotitöiden tekemistä ja rauhallista kävelyä.

– Puoli tuntia on vain kaksi prosenttia koko päivästä, tutkija ja Columbian yliopiston apulaisprofessori Keith Diaz sanoo tiedotteessa.

Jos loppupäivän käyttää istumiseen, on epätodennäköistä, että lyhyt liikuntatuokio nollaisi passiivisen ajan terveyshaitat. 

Istuva elämäntapa on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi suurempaan riskiin kuolla syöpään ja sydäntauteihin. Pitkän paikallaanolon on todettu vahingoittavan terveyttä liikuntaharrastuksista huolimatta.

Nyt tutkijatiimi on selvittänyt, millainen yhdistelmä erilaisia liikkumisen muotoja on paras tapa pidentää elinikää.

Liikunta ei kumoa istumisen terveyshaittoja

Tutkijoiden aineistona oli kuusi tutkimusta, joihin osallistui yhteensä yli 130 000 aikuista Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista sekä Ruotsista. Osallistujat käyttivät fyysistä aktiivisuutta mittaavia laitteita viikon ajan.

Tutkijat vertasivat saamaansa käsitystä osallistujien aktiivisuudesta heidän kuolleisuuteensa 4–14 vuoden seurantajaksolla.

Reipas tai rasittava liikunta puoli tuntia päivässä pienensi ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä 80 prosentilla sellaisilla henkilöillä, jotka lisäksi istuivat alle seitsemän tuntia päivässä. Liikuntamäärä ei vähentänyt kuolleisuutta henkilöillä, jotka istuivat 11–12 tuntia päivässä.

Sen sijaan kuusi tuntia kevyttä fyysistä aktiivisuutta pienensi ennenaikaisen kuoleman riskiä 30 prosentilla, vaikka reippaan tai rasittavan liikunnan määrä jäi vähäiseksi.

Kolme tapaa liikkua riittävästi

Tutkijoiden mukaan terveyden kannalta parasta olisi, jos ihminen saisi sisällytettyä yhteen tuntiin kolme minuuttia reipasta liikuntaa tai 12 minuuttia kevyttä liikuntaa.

Tätä kaavaa käyttämällä tiimi laati erilaisia tapoja saavuttaa liikunnan elinikää pidentävä vaikutus.

  1. 55 minuuttia liikuntaa, 4 tuntia kevyttä fyysistä aktiivisuutta ja 11 tuntia istumista päivässä.
  2. 13 minuuttia liikuntaa, 5,5 tuntia kevyttä fyysistä aktiivisuutta ja 10,3 tuntia istumista päivässä.
  3. 3 minuuttia liikuntaa, 6 tuntia kevyttä fyysistä aktiivisuutta ja 9,7 tuntia istumista päivässä. 

Lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä unensaannista.

Tutkimus ilmestyi British Journal of Sports Medicine -tiedelehdessä.

Löytyykö kotoasi kahvakuula? Katso videolta helppo ja kokonaisvaltainen kuuden liikkeen tehotreeni.

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17

Lue myös:

    Uusimmat