Aamusali vai pidemmät yöunet? Lääkäri kertoo, kumpi kannattaa valita terveyden nimissä

6:23
Tiesitkö, kuinka monin eri tavoin uni vaikuttaa terveyteesi? Videolla kerrotaan, miksi sinunkin kannattaisi panostaa uneen.

Liikunta on toki hyväksi terveydelle, mutta niin on unikin. Levon kustannuksella ei kannata lähteä rehkimään.

Kello soi aikaisin aamulla vain muistuttaakseen illalla tehdystä päätöksestä mennä aamulla salille. Pirinän keskellä puolinukuksissa oleva ihminen kamppailee valitakseen treenin ja levon väliltä.

Lääkärillä on itsensä tilanteesta tunnistaville ja jälkimmäisen vaihtoehdon valinneille lohduttavia uutisia: nukkuminen on itse asiassa yhtä hyväksi terveydelle kuin aamusali.

Univaje lihottaa

Unipsykologi Guy Meadows muistuttaa Cosmopolitanin haastattelussa, että liian vähäinen uni on yhteydessä lihomiseen. Merkittävä syy unen ja lihomisen yhteyteen löytyy hormoneista. Vähäinen uni saa elimistön tuottamaan enemmän ruokahalua stimuloivaa greliiniä ja vähemmän ruokahalua vähentävää leptiiniä.

Univaje saa himoitsemaan paljon rasvaa ja energiaa sisältäviä ruokia. Alle viiden ja puolen tunnin yöunia nukkuvat voivat lihota pelkän vähäisen unen vuoksi jopa 6 kiloa vuodessa. Väsyneenä myös houkutus tehdä huonoja valintoja on tavallista suurempi.

Onkin perusteltua sanoa, että uni on yksi salaisuus kilojen karistamiseen. Uupuneena ahmittujen kaloreiden kuluttaminen salilla on nimittäin työlästä.

Unta tarvitaan lihasten kehittymiseen

Myös ravintofysiologi Lily Soutter on sitä mieltä, että uni on terveydelle ja kunnolle yhtä tärkeää kuin liikunta. Vähäinen uni nostaa stressihormoni kortisolin tasoja elimistössä. Kortisoli saa syömään enemmän ja voi johtaa vatsarasvan jämähtämiseen vyötärölle.

Soutter muistuttaa myös, että huonosti nukutun yön jälkeen liikuntasuoritus jää tehottomammaksi kuin hyvin levänneenä. Raskas liikunta väsyneenä kasvattaa myös loukkaantumisriskiä.

Lisäksi unta tarvitaan lihasten kehittymiseen, mikä puolestaan edistää rasvan palamista. Unen aikana lihaskudos palautuu ja aineenvaihdunta pysyy normaalina. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi MTV Uutisille vuonna 2015, että riittävä uni tehostaa parhaimmillaan laihtumista useammalla kilolla.

– Jos haluat tosissasi pysyä terveenä ja hyvässä kunnossa, sinun olisi parempi laittaa uni etusijalle, Meadowns sanoo.

Lähteet: Cosmopolitan, The Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja