Suojaako suku syövältä? Perhekoko linkitettiin pienempään syöpäriskiin

0:24

Sveitsiläiset ja australialaiset tutkijat huomasivat, että suuren perhekoon kulttuureissa syöpiä esiintyy vähemmän.

VIDEO: Kasvoitko keskellä suurta sisarusparvea? Siinä tapauksessa voit samaistua yllä olevaan videoon.

Tutkijat keräsivät tietoa 178 maan syöpiä, hedelmällisyyttä ja perhekokoa rekisteröineistä tilastoista. Niistä selvisi, että maissa, joissa perhekoko on keskimääräisesti suurempi, syöpiä esiintyy vähemmän. Perhekoko mitattiin naisten synnyttämien lasten määrällä ja kotitaloudessa elävien ihmisten lukumäärällä.

Hyötyä oli niin monipäisestä sisarusparvesta, lukuisista tädeistä ja sedistä kuin monista omista lapsistakin. Yhteys pienentyneen syöpäriskin ja perhekoon välillä oli riippumaton muista mahdollisesti asiaan vaikuttavista tekijöistä, kuten toimeentulosta ja iästä. Tutkimuksessa tarkasteltiin ainoastaan alle 49-vuotiaita.

Tutkimus julkaistiin BMC Cancer -lehdessä.

Emotionaalinen turva suojaa sairauksilta? 

Laumassa eläminen on ollut ihmisen evoluution kannalta elintärkeää. Ruokaa metsästäessä ryhmästä on luonnollisesti ollut hyötyä, mutta mikä on laumassa elämisen merkitys, kun kyseessä on vaarallisiin tauteihin sairastuminen? Tutkijat uskovat, että perhe luo ihmisen elämään emotionaalista turvaa, jolla on sairauksilta suojaava vaikutus.

– Evolutiivisesta näkökulmasta syöpä on mielenkiintoinen sairaus, sillä sen esiintyvyys on lisääntynyt, kertoi sveitsiläinen professori Frank RühliDaily Mailille.

Tutkimus avaa ovea teorialle, jonka mukaan pienentynyt perhekoko voisi siis vaikuttaa syöpätapausten lisääntymiseen. Toisaalta myös eliniän pidentymisen tiedetään lisäävän syöpään sairastuvien määrää. Lisäksi elintapojen muuttuminen, kuten ihmisten lihominen, lisää monien syöpien riskiä.

– Sosiaalisella kanssakäymisellä on vaikutus hyvinvointiimme, Rühli totesi.

Isosta perheestä hyötyivät eniten miehet 

Aiemmin on havaittu, että useat raskaudet pienentävät naisen riskiä sairastua rintasyöpään. Nyt julkaistusta tutkimuksesta kuitenkin selviää, että suuresta perheestä hyötyivät naisia enemmän miehet.

Tämä on osasyy siihen, miksi tutkijat näkevät perheiden suojaavaan syövältä nimenomaan tunteiden näkökulmasta. Näyttää siltä, että yhteisöön kuulumisessa on jotain terveyttä suojaavaa. Toisaalta naisten kohdalla suuri perhe saattaa aiheuttaa elimistön immuunijärjestelmää heikentävää stressiä, minkä vuoksi yhteys saattaa olla voimakkaampi juuri miesten kohdalla.

Yksinäisyys näkyy terveydessä

Teoria käy yhteen sen tiedon kanssa, että yksinäisyydellä on monia ikäviä terveydellisiä seurauksia. Ne saattavat suomalaistutkimuksen mukaan johtua siitä, että yksinäisyys ja sosiaalisten suhteiden vähyys näkyvät ihmisen elintavoissa.

Tutkijoiden huolena on, että sosiaalisen median aikakautena yhä useamman ihmisen aito sosiaalinen kanssakäyminen vähenee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja