Yksinäisyys ei aiheutakaan sydänoireita – suomalaistutkijat löysivät selityksen terveyshaitoille

3:08

Yksinäisyys ja sosiaalisten suhteiden vähyys on yhdistetty suurentuneeseen vaaraan sairastua sydäninfarktiin ja muihin sydänoireisiin, mutta tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan sairastumisriski johtuu pitkälti ylipainosta, tupakoinnista ja muista tunnetuista sydänriskitekijöistä. Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä.

VIDEO: Masennus ei katso ikää tai sukupuolta. Tältä masennus näyttää.

Tulokset perustuvat 480 000 brittiläisen seitsenvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 5 700 osallistujaa sairastui sydäninfarktiin ja 3 500 aivoverenkiertohäiriöön.

Itsensä yksinäiseksi kokevat ja muista ihmisistä eristyksissä elävät sairastuivat noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät olleet yksinäisiä. Sydäninfarktin jo sairastaneilla eristyneisyys suurensi myös riskiä menehtyä seurannan aikana.

Yksinäiset elävät epäterveellisemmin?

Kun tutkijat seuraavaksi huomioivat monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia, yksinäisyyden ja eristyneisyyden vaikutukset pienenivät huomattavasti. Tarkemmassa analyysissa yksinäisyyteen ja eristyneisyyteen liitetty sairastumisriski selittyi lähinnä muilla riskitekijöillä, kuten tupakoinnilla, lihavuudella, muilla sairauksilla tai alhaisella sosiaalisella ja taloudellisella asemalla.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä ne valaisevat yksinäisyyteen liittyvien terveysriskien taustoja. Ne myös viittaavat siihen, että yksinäisten ja eristyksissä elävien sydänriskitekijöihin kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja